Jump to content

sami nas zmuszają do jazdy na czerwonym...

Recommended Posts

Witam! Zastanawia mnie jedna sprawa. Wiele naszych skrzyżowań (szczególnie tych większych) jest wyposażonych w czujniki wtopione w asfalt, które wykrywają obecność pojazdu na danym pasie ruchu, i których zadaniem jest sterowanie sygnalizacją świetlną. Gdy jadę puszką, wszystko jest ok. Dojeżdżam do sygnalizatora, światełko zaraz sie zmienia i śmigam dalej. Dzisiaj jadąc na moto stwierdziłem że dupa blada :evil: Motocykl nie jest wykrywany przez te czujniki i można stać i stać na tym czerwonym.... dopóki nie stanie za nami puszka (moto jest za mało metalowe czy jak, że go nie wykrywa :icon_rolleyes: )

Czy ktoś z Was zauważył coś podobnego? pozdro

Czasem tak się zdarza.

Wejdz na ebay.com i zakup za kilka USD magnes który podczepiasz pod moto i on wpływa na owe pętle magnetyczne na drogach. Lub sam stwórz taki bajer jeśli znajdziesz info jak i z czego. :icon_rolleyes:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

(moto jest za mało metalowe czy jak, że go nie wykrywa :) )

Twoje na pewno bo plastik :icon_mrgreen:

:flesje: :flesje: :flesje:

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

odbijając z dorgi na Gliwice na Paniówki, zawsze mtrzeba było przejezdzac na czerwonym, choć tam skrzyzowanie jest dosc duże, ie jest bardzo dobra widocznosc,w iec mozna to zrobic w miare bezpiecznie. Ale tak sie zastanawiam, czy gdybym stał na swiatłach, a za mna czekał radiowóz, czy bym ruszył, czy stał przez pół godziny :flesje:

ja nawet próbowałem podjeżdżać za każdym razem w innym miejscu na te czujniki

i nic nie dało

najgorsze jest to ze codziennie tamtędy przejeżdżam jak wracam z pracy bo to 100m kolo mojego domu

wiec już się nauczyłem , rozglądniecie dookoła i myk szybko do domu nie koniecznie na zielonym ;)

ja ostatnio jadąc na tor poznań gdy wyjechalem z obornik wlkp Czekalem kolo 5 minut w deszczu na czerwonym , ruch byl straszny i nawet jakbym chcial uciekac to nie ma gdzie. Na poczatku mysle ze cos z sygnalizatorem... Caly czas patrzylem za siebie czemu na tym pasie nikt za mna nie stoji... i tak z 5 minut nie doczekalem sie. Na czerwonym nie moglem, bo taki ruch ze nie dalo sie, wiec zawrocilem po chodniku :] i jakos dojechalem

Edited by adrian44

odbijając z dorgi na Gliwice na Paniówki, zawsze mtrzeba było przejezdzac na czerwonym, choć tam skrzyzowanie jest dosc duże, ie jest bardzo dobra widocznosc,w iec mozna to zrobic w miare bezpiecznie. Ale tak sie zastanawiam, czy gdybym stał na swiatłach, a za mna czekał radiowóz, czy bym ruszył, czy stał przez pół godziny :icon_mrgreen:

Gdyby stał za tobą radiowóz, to sygnalizacja by zatrybiła...

Podobna jest sytuacja jak się wyjeżdza z osiedla gdzieś chyba na jelonkach jak się wjeżdza na lazurową. Staje sobie na tych światłach i zaczynam czekać z 3 minuty mineły i nic po jakiś 10min wyłączyłem silnik i pomyślałem że możę jakiś przycisk jest ale nic poczwekałem jeszcze 2minuty i pojechałem na czerwonym. Nie wiem czy ta,m też sa te czujniki ale po**bana zdeczka była ta sygnalizacja

:icon_question:

Hmm w Lodzi tez jest kilka takich skrzyzowan, a temat nie tak dawno zostal przedstawiony w "Expresie Ilustrowanym". Okazuje sie, ze tego typu sygnalizacja znajduje sie takze przy ulicach jednokierunkowych. W takiej sytuacji praktycznie nie ma mozliwosci nie zlamania przepisow... zawrocic nie mozna a przy malym ruchu w nocy mozna stac w nieskonczonosc. Niestety taka sygnalizacja jest takze na trasie z Lodzi do Tuszyna. Tzn. prosto standardowo sterowana jest czasem ale lewoskret jest na czujnik.

w nocy stałem na czerownym jakies 3 min, do tej pory wszędzie z dwa razy inni mieli zielone, dopiero jak za mną podjeżdżał jakis samochód to ziolone się włączyło.

Od tamtej pory na czerwonym o ile pusta droga...