Skocz do zawartości

Plecak enduro z system wodnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pewnie był taki temat ale nie znalazłem i nie wiem jak się fachowo nazywa taki plecaczek:

PLECAK

powiedzcie mi jak to sie sprawuje, jeździ ktoś z tym? warto to zakupić czy to raczej taki bajer który mają najbardziej wylansowani jeźdźcy?

Edytowane przez Ziele90

Mam i nie wyobrażam sobie śmigania w gorące i duszne dni bez tego. Oczywiscie mówie o jeździe w otwartm terenie a nie na torze :lalag:. Można korzystać z tego na postoju ale i w razie kryzysu także w czasie jazdy. Dodatkowo mieszczę tam dokumenty, telefon, aparat i najpotrzebniejsze narzędzia. Camelbag jest rozmiarowo mniejszy, lepiej przylega do pleców niż zwykły plecak. Polecam zaopatrzyć się w taki, który zbiornik wody ma conajmniej 2 litrowy i ma dodatkowy pasek na wysokosci pasa. Mój nietety nie ma i bede musiał dorobić go we własnym zakresie bo podczas skoków czuję, że camelbag odrywa mi sie od pleców co mnie wku... :D .

Aha, jeszcze jedno. Nie zalewamy zbiorniczka niczym innym niż zwykła woda, żadnych soków czy... browaru :cool: . Nieźle to mogłoby się zakisić jesli resztki takich napojów zostałyby na dłuzszy czas w środku a wtedy to już kopa totalna :D .

Pzdr.

Radek

proponuję poszukać o camelbagach np. na grupie rowerowej, ludzie stosują (z różnym skutkiem) lepsze i gorsze patenty. sam się zastanawiałem nad takim do pedałowania, ale finalnie zrezygnowałem, pozostając przy bidonach :cool:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

W kwestii formalnej raczej nie powinniście znaleźc wiele nt. "camelbag". To się nazywa "camelbak".

Ale to taki szczegół......

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

poszperałem w necie i wynika z opini ludzi że to całkiem klawy wynalazek, tylko trzeba pamiętać o jego konserwacji czyli oczyszczaniu( osuszaniu) z resztek napoju czy wody. W necie jest zestaw by taki camelbak samemu zrobić kupując sam ,,worek,, do wody z ustnikiem i zaworkiem w zestawie i jakimiś mocowaniami które montuje się do zwykłego plecaka, wyprowadza rurke i mamy camelbak:p

Ja to traktuję na zasadzie bajeru i jeźdzę ze zwykłymn wygodnym plecakiem. Jak chcę się napić to po prostu postój i w ruch idzie butelka wody z plecaka.

Nie kwestionuję natomiast przydatności takiego plecaka w przypadku kiedy naprawdę ostro ciśnieniujemy w gorące dni, a postoje żeby uzupełnić płyny to zbyteczna strata czasu.

Ja potrzebuję coś takiego żeby schować tam telefon,dokumenty,jakąś małą butelkę wody.

I mam takie pytanie co jest lepsze taki plecak czy narzędziówka do enduro??

Z czym się wygodniej jezdzi??

W narzędziowce zdecydowanie lepiej

Edytowane przez damian-kmx

Wszystko fajnie, ale nie widzę możliwości utrzymania nazwijmy to higieny w tym wynalazku. Nigdy nie da się tego dokładnie wymyć i to tylko kwestia czasu jak rozwinie się tam jakaś cywilizacja i camlebak zacznie żyć własnym życiem i woda zacznie mieć smak skisłego camelbaka i jeszcze ten ustnik fuj. No chyba że ten wkład-zasobnik był by jednorazowy. Jednak chyba wolę tradycyjną mineralną w PET :icon_biggrin:

PS

Zielak a co na przyszły sezon się szykujesz? Bo w tym to chyba nie wyjedziesz jak w takim tempie kozę swoją składasz :buttrock:

nie no natrafiłem na ten wynalazek i zaintrygował mnie dość mocno więc pytam bo kto pyta nie błądzi;) jutro z kozą do elektryka jak nieda rady to pierd**e i chyba trzeba znaleźć coś co odpala albo jeżdzacą całość....