michoa Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 no właśnie jak w temacie kiedyś chyba była że w ciągu 30 dni od zgłoszenia umowy do skarbówki musiałeś przerejestrować pojazd teraz też tak jest ?? czy moge zgłosić umowe założyć nowe OC i jeździć bez przerejestrowania ?? Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Teoretycznie masz 14 dni od dnia zakupu na zgłoszenie umowy w US, i zdaje się 30 dni w WK i w ubezpieczalni. Teoretycznie możesz wykupić/przedłużyć polisę oc na poprzedniego właściciela, ale raczej dobrze by było jak on by o tym wiedział i się na to zgodził (i wtedy jeździsz na jego dokumentach tak jak byś np moto od niego pożyczył). Bo w innym wypadku (zakładam ze spisaliście umowę k-s i została wpisana prawdziwa data zawarcia umowy) jak facet zgłosi sprzedaż możesz mieć kłopoty, bo zmiana daty bez zgody obu stron na umowie to fałszerstwo, a niedotrzymanie terminów w/w podlega karze grzywny. Nie chcę nawet pisać jakie konsekwencje były by w przypadku kolizji jeżdżąc na takich "prawie" papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Poprzedni własciciel by sie ucieszył jak by dostał np. kasę z ubezpieczenia za moto, za mandaty mniej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scorpion26 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 ja sie pytałem w ubezpieczalni można jeździć na oc od poprzedniego właściciela aż się skończy tylko trzeba mieć ze soba umowe kupna i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 :) TROCHE NIE NA TEMAT, MÓWIMY O PRZEREJESTROWANIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 chodzi o taką sytuacje oc tamtego własciciela sie skończyło i ja nawet nie tyle musze co chce założyć nowe w innej ubezpieczalni (bo dostaje 10% za 2 pierdzikólko)więc żeby założyć nowe OC ide do skarbówki i zgłaszam umowe (poprzedni właściciel jeszcze nie zgłaszał )bo bez podbitej umowy nie moge założyć nowego OC (tak mi tłumaczyli) i teraz jest kwestia czy jak zgłosze umowe do skarbówki to musze w ciągu 30 dni przerejestrować czy nie musze ??większośc osób twierdzi że musze 2 twierdzą że nie musze a ja nawet nie wiem gdzie szukać przepisu ........wiadomo że WK na tym zarabia i jak pójde zielony spytam czy musze to mi powiedzą że oczywiście a jak jest naprawde ?? Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek14 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Też bym sie podłączył do tematu. Mianowicie kupiłem motocykl, którego poprzedni właściciel na siebie nie przerejestrował no i posiadając ten motocykl chcę go sprzedać i nie mam potrzeby rejestrowania na siebie. Czy następny własciciel może mieć jakieś problemy z rejestracją z tego powodu? I jak wygląda sprzedawanie motocykli w krótkim odstępnie czasu od kupna? Czy są za to jakieś kary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) chodzi o taką sytuacje oc tamtego własciciela sie skończyło i ja nawet nie tyle musze co chce założyć nowe w innej ubezpieczalni (bo dostaje 10% za 2 pierdzikólko)więc żeby założyć nowe OC ide do skarbówki i zgłaszam umowe (poprzedni właściciel jeszcze nie zgłaszał )bo bez podbitej umowy nie moge założyć nowego OC (tak mi tłumaczyli) i teraz jest kwestia czy jak zgłosze umowe do skarbówki to musze w ciągu 30 dni przerejestrować czy nie musze ??większośc osób twierdzi że musze 2 twierdzą że nie musze a ja nawet nie wiem gdzie szukać przepisu ........wiadomo że WK na tym zarabia i jak pójde zielony spytam czy musze to mi powiedzą że oczywiście a jak jest naprawde ?? Po pierwsze w US nic ci nie podbijają na umowie tylko wypełniasz osobny formularz (PCC) który zostaje w US, poza tym czy zgłosisz w umowę w US czy nie to nie interesuje ani WK ani ubezpieczalni, po drugie do zawarcia umowy ubezpieczenia potrzebujesz tylko dowodu rej i umowy k-s,a po 3 nawet w dowodzie rejestracyjnym masz napisane pouczenie że masz 30dni na zgłoszenie wszelkich zmian danych zawartych w dowodzie a chyba zgodzisz się ze mną że zmiana właściciela to zmiana danych?A i jeszcze jedno, jeżeli OC poprzedniego właściciela trwało jeszcze jak nabyłeś pojazd i poprzedni właściclel ci je przekazał, i nie wypowiedziałeś umowy OC w ciągu 30dni od daty zakupu to automatycznie przechodzi to na ciebie. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez moonraker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaczek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Po pierwsze w US nic ci nie podbijają na umowie tylko wypełniasz osobny formularz (PCC) który zostaje w US, poza tym czy zgłosisz w umowę w US czy nie to nie interesuje ani WK ani ubezpieczalni, po drugie do zawarcia umowy ubezpieczenia potrzebujesz tylko dowodu rej i umowy k-s,a po 3 nawet w dowodzie rejestracyjnym masz napisane pouczenie że masz 30dni na zgłoszenie wszelkich zmian danych zawartych w dowodzie a chyba zgodzisz się ze mną że zmiana właściciela to zmiana danych?A i jeszcze jedno, jeżeli OC poprzedniego właściciela trwało jeszcze jak nabyłeś pojazd i poprzedni właściclel ci je przekazał, i nie wypowiedziałeś umowy OC w ciągu 30dni od daty zakupu to automatycznie przechodzi to na ciebie. Co do ubezpieczenia przechodzi na Ciebie ale tu jest też haczyk po rejestracji musisz sie zgłosić do tej firmy w której jest ona zawarta ,celem przepisania na siebie. Jeżeli wcześniej nie miałeś żadnych zniżek a ten co sprzedał ma ,musisz dopłacić różnicę stawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 dzięki teraz wszystko wiem moonraker temat można zamknąć Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Co do ubezpieczenia przechodzi na Ciebie ale tu jest też haczyk po rejestracji musisz sie zgłosić do tej firmy w której jest ona zawarta ,celem przepisania na siebie. Jeżeli wcześniej nie miałeś żadnych zniżek a ten co sprzedał ma ,musisz dopłacić różnicę stawek. Możesz być pewien że nawet jak tego nie zrobisz, to ubezpieczalnia się sama zgłosi do ciebie i będziesz musiał płacić za to ubezpieczenie wraz z odsetkami za zwłokę mimo tego że go nie zawierałeś (no chyba że w ciągu 30dni od zakupu wypowiedziałeś umowę i masz na to potwierdzenie) Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez moonraker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam jezeli motorek kosztował ponad 1000 zł to płacisz podatek pcc3 w ciagu 14 dni! i tyle musisz odrazu bo tylko z tego są jakieś sankcje jak nie zapłacisz! Oc przerejestrowania możesz opłacić na siebie dane osobowe itp a stara będzie tylko tablica, jak przerejestrujesz idziesz do ubezpieczalni i wpisują Ci nową tablicę tą Twoją. Jeżdżę tak na motocyklu od ponad roku ;] Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (...) i tyle musisz odrazu bo tylko z tego są jakieś sankcje jak nie zapłacisz! jakieś. ROTFL! specjalisto, jak nie wiesz, to może nie nabijaj sobie licznika w tym dziale. spec się znalazł :/ co do drugiej części twojego posta: proponuję, żebyś przepisał jeszcze raz, tym razem w popranej polszczyźnie. co to jest "oc przerejestrowania", jak można "opłacić na siebie dane osobowe", itd - przecież tego bełkotu zrozumieć się nie da :biggrin:jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olorol Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Może nie na temat napisze ale.. znam osobe, które miała samochód przez ponad rok i jeździła na blachach poprzedniego właściciela.Jak to możliwe ?Gościu przepisywał co kilka dni umowe z inną datą ;D hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Na złożenie deklaracji PCC-3 jest 14 dni od daty spisania umowy kupna - sprzedaży. W przypadku niezłożenia deklaracji w tym terminie możemy zostać ukarani grzywną za wykroczenie skarbowe z reguły może to być kilkaset złotych, nie mniej niż 84,90 zł (jakaś ustawowa kwota minimalnego mandatu). A zwłoka w zapłaceniu naliczonego podatku skutkuje naliczeniem ustawowych odsetek (zdaje się że 0,5% za dzień zwłoki) + koszty egzekucyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi