Skocz do zawartości

bezwypadkowe vs naprawiane (auta)

GT 80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio u wujka w warsztacie wdziałem Scenica 06 po dachowaniu i jakoś nie był jakiś mega zdemolowany...a 4 miesiące wczesniej miał wstawiany cały dach i tył.myśle że jak sie przeprowadzi porządnie naprawe i wymieni wszystkie elementy które są uszkodzone a nie wyklepie się je młotkiem to samochód nie bedzie odbiegał parametrami od auta bezwypadkowego

• 2 tygodnie później...

W coraz większej liczbie modeli samochodów osobowych nie masz możliwości poprawnie wymienić uszkodzonego elementu - z powodu np fabrycznych technologii łączenia tychże.

Oczywiście zdolny pan Kazio wszystko zrobi i spawy laserowe zamieni na migowe, wyczyści flexem i "będzie git"

Miałem jedno auto powypadkowe, podobno świetnie naprawione - ot nie było mnie stać na ten model więc kupiłem naprawiany. I już więcej nie chcę.

Ostatnio u wujka w warsztacie wdziałem Scenica 06 po dachowaniu i jakoś nie był jakiś mega zdemolowany...a 4 miesiące wczesniej miał wstawiany cały dach i tył.myśle że jak sie przeprowadzi porządnie naprawe i wymieni wszystkie elementy które są uszkodzone a nie wyklepie się je młotkiem to samochód nie bedzie odbiegał parametrami od auta bezwypadkowego

A czy Twój kochany wujek informuje kupującach, jak auto było rozbite i czy w ogóle było rozbite :) Śmiem w to wątpić. A swoją drogą jak możesz doświadczony człeku twierdzić, że auto nie będzie odbiegało parametrami od auta bezwypadkowego :biggrin: Twój wujek pewnie ma ultra nowoczesny zakład wyposażony w migomat, ramę uspawaną samą przez siebie, gumowy młotek i szlifierę. Napisał bym więcej, ale Ci co bardziej rozumni powinni wiedzieć co mam na myśli...

W coraz większej liczbie modeli samochodów osobowych nie masz możliwości poprawnie wymienić uszkodzonego elementu - z powodu np fabrycznych technologii łączenia tychże.

Oczywiście zdolny pan Kazio wszystko zrobi i spawy laserowe zamieni na migowe, wyczyści flexem i "będzie git"

Miałem jedno auto powypadkowe, podobno świetnie naprawione - ot nie było mnie stać na ten model więc kupiłem naprawiany. I już więcej nie chcę.

Tak, taka jest prawda, szkoda tylko, że człowiek musi sieuczyć na właśnych błędach.

Ja mam tylko nadzieję, że minie ten boom na ścierwa przywożone zza granicy i wszystkie partacze w końcu wezmą się za uczciwą robotę.

Powypadkowe?

Ale co to znaczy?

Bo powypdakowe to takie, które ma przetrącony któryś ze zderzaków, ew. urwane ich mocowania, a również takie, które ma przetrąconą ramę.

W przypadku zderzaka lub blachy, bo blacha też może pełnić funkcje zderzaka tzn. przyjmować na siebie część energii - da się to powymieniać, wyklepać i będzie dalej pełnić swoje funkcje.

W przypadku ramy.

Ani za darmo bym nie chciał, a nawet za dopłatą. Najgorsze, że kupując nieznajome auto nigdy nie masz pewności...

Wszystko jest fajnie do momentu jesli z czasem samochod nie peknie ci na pol na ulicy :] . A tak powaznie zderzak , blotnik - ciezko nazawac takie naprawy (powypadkowymi) raczej uzeyje sformulowania po Kolizyjne . Kupilem raz samochod powypadkowy :] ... nie skomentuje pozbylem sie go szybciej niz kupilem a dzisw mam pewnosc ze moj samochod jest czysty.

Problem jest taki ze nie zawsze mamy mozliwosc sprawdzenia np. na kanale , badz zrywajac kawalek tapicerki - pomiar grubosci lakieru tez jest dosc istotny . Dlatego lepiej pomeczyc sie ogledzinami niz potem zalowac / sprzedawac nie majac czasu na takie zabawy jak w moim przypadku.

Ogólnie to w naszym kraju jest sraka ze samochodami i tyle. Co drugie to jakieś reanimowane ścierwo z cholera wie jaką przeszłością.

Może KIEDYŚ jak realia znormalnieją to wszystkich będzie nas stać na porządne samochody i nie będziemy musieli kombinować z żadnymi zagranicznymi autami.

• 2 tygodnie później...

...i nie będziemy musieli kombinować z żadnymi zagranicznymi autami.

To w PL produkuje sie juz auta krajowe ? ( poza ciezarowymi ) Ostatnim osobowym wlasnej konstrukcji nie na lilcencji to chyba Syrena byla :)

:wink:

Przede wszystkim trzeba rozróżnić samochód naprawiony od wyrzeźbionego gówna.

Jak ktoś pisze że nie kupi naprawianego auta bo mu się rozleci to znaczy że nie ma zielonego pojęcia i da sobie wcisnąć wszystko.

myśle że jak sie przeprowadzi porządnie naprawe i wymieni wszystkie elementy które są uszkodzone a nie wyklepie się je młotkiem

Dokładnie tak. Auta sprowadzane na handel są z założenia naprawiane jak najtaniej żeby wygenerować jak największy zysk, nikt ich nie naprawia zgodnie z technologią bo poszedłby z torbami.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Dokładnie.

Naprawa zgodna z technologią , średnio uderzonego auta ( wystrzelone poduchy, bez konieczności wymiany podłużnic ), które ma powyżej trzech lat , w większości przypadków jest nieopłacalna. Mowa o naprawie na oryginalnych gratach, tak jak większość społeczeństwa by sobie życzyła.