Marcin_FZS Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Witam!! zwracam sie z pytaniem dlaczego w moim moto podczas ruszania i jazdy na wyzszych biegach slychac "stukanie" lancucha. poluzowalem go nawet juz 3 razy i za kazdy mrazem slychac co prawda teraz troche slabiej. obecnie wydaje mi sie ze jest dosc luzny. smaruje go oczywiscie jak trzeba co 400 km i po kazdej jezdzzie w deszcz. Czy mozecie mi cos pomoc moze powienienem w druga strone podciagnac go bardziej?? prosze o pomoc moze ktos juz sie spotkal z czyms takim Pozdrawiam Marcin :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Sprawdź czy nie jest nierówno wyciągniety, czy któreś z ogniw nie jest zapieczone /skontowane do linii łańcucha i czy łańcuch nakręca sie idelanie prosto na zebatki.Łańcuch zawsze wydaje z siebie lekki hałas ale nie powinien postukiwać. Edytowane 11 Marca 2008 przez Leon84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Prawdopodobnie przytarłeś łańcuch.Jak wspomniał poprzednik sprawdź czy jest równomiernie naciągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_FZS Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Prawdopodobnie przytarłeś łańcuch.Jak wspomniał poprzednik sprawdź czy jest równomiernie naciągnięty. Przytarłem tzn?? pozdro jestem swiezak w temacie wiec wybaczcie ucze sie... Edytowane 11 Marca 2008 przez Marcin_FZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Przytarłem tzn?? pozdro jestem swiezak w temacie wiec wybaczcie ucze sie... Czyli niedostatecznie go przesmarowałeś.Pracował na sucho i sie przytarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 a nierównomiernie wyciągnięty znaczy, że niektóre oringi są uszkodzone i ogniwa maja większy luz. i tak w niektórych miejscach mozesz mieć napiety jak struna i strzela a w niektórych miejscach bedzie luźny - pozostaje wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) U mnie miałem podobny problem . Ale przy 20kkm . Hałaśliwa praca łańcucha , wręcz stuki . Naciąg łańcucha w najciaśniejszym miejscu -ok . Długość kontrolna między ogniwami wg serwisówki -ok . Równomierność rozciągnięcia łańcucha -ok . Kurrrde , co jest ? Okazało się że tylko kilka ogniw w całym łańcuchu jest bardzo mocno zużytych . Łańcuch do wymiany . Dzisiaj sądzę że tak wczesne zużycie mogło być skutkiem jazdy ze zbyt luźnym łańcuchem . Z powodu podniesienia tyłu , luz ustawiałem na 50 mm . Edytowane 11 Marca 2008 przez Dariusz L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Jest na ten problem proste rozwiazanie: wymienic motocykl na taki ktory ma naped kardanem ;pMoze juz czas zmienic lancuch w Twoim motocyklu. Ile ma juz przejechane ten lancuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_FZS Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 hmmm... czyli pewnie bede musial wymienic;/ sprobuje jeszcze cos pokombinowac hehe ale watpie ze cos wymysle. a lancuch to dokladnie nie wiem ile ma przejechane jak go kupilem to byl ten a ja na nim zrobilem ponad 8 kkm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migus Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Też mi stuka łańcuch jakieś dziwne odgłosy dochodziły poluźniłem to tylko sie zmniejszyły. Mam jeszcze pytanie jaki łańcuch polecacie ? Edytowane 11 Marca 2008 przez Migus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_FZS Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Przylaczam sie do pytanie jesl iwymieniac to jaki łancuch mozecie polecic? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 To tak jak z olejem - każda rybka swój ogonek, ale zasadniczo powinieneś wybierać spomiędzy DiDa, RK albo Tsubaki, ewentualnie EK. Jak chcesz tanio i szybko zmienić (na następny) to regina i inne wynalazki. A kwestia O-ring czy X-ring, czy Alpha-theta-gamma-ring, to kwestia zasobności twojej kieszeni. Ale O-ringowy (czytaj z z uszczelkami) powininen być. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 a może weź ty sprawdź czy jest równo naciągnięty przede wszystkim. jesli nie to do wymiany. jeśli tak to znaczy ze stuka łożysko na przedniej zebatce i ono do wymiany :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych16 Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 W moim sprzęcie też stukał łańcuch (Gsx750f)i nie mogłem doiść o co chodzi. Okazało się że pękła jedna roleczka na łańcuchu . Moja rada sprawdź kolejno wszystkie ogniwa czy oby na pewno wszystkie rolki są na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość livgren Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Jest na ten problem proste rozwiazanie: wymienic motocykl na taki ktory ma naped kardanem ;p Otóż to :biggrin: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi