Skocz do zawartości

ŁAŃCUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! zwracam sie z pytaniem dlaczego w moim moto podczas ruszania i jazdy na wyzszych biegach slychac "stukanie" lancucha. poluzowalem go nawet juz 3 razy i za kazdy mrazem slychac co prawda teraz troche slabiej. obecnie wydaje mi sie ze jest dosc luzny. smaruje go oczywiscie jak trzeba co 400 km i po kazdej jezdzzie w deszcz. Czy mozecie mi cos pomoc moze powienienem w druga strone podciagnac go bardziej?? prosze o pomoc moze ktos juz sie spotkal z czyms takim

Pozdrawiam Marcin :)

Sprawdź czy nie jest nierówno wyciągniety, czy któreś z ogniw nie jest zapieczone /skontowane do linii łańcucha i czy łańcuch nakręca sie idelanie prosto na zebatki.

Łańcuch zawsze wydaje z siebie lekki hałas ale nie powinien postukiwać.

Edytowane przez Leon84

Fiedi napisał:

Prawdopodobnie przytarłeś łańcuch.Jak wspomniał poprzednik sprawdź czy jest równomiernie naciągnięty.

Przytarłem tzn?? pozdro jestem swiezak w temacie wiec wybaczcie ucze sie...

Edytowane przez Marcin_FZS

a nierównomiernie wyciągnięty znaczy, że niektóre oringi są uszkodzone i ogniwa maja większy luz. i tak w niektórych miejscach mozesz mieć napiety jak struna i strzela a w niektórych miejscach bedzie luźny - pozostaje wymiana

Dariusz L napisał:

U mnie miałem podobny problem . Ale przy 20kkm . Hałaśliwa praca łańcucha , wręcz stuki . Naciąg łańcucha w najciaśniejszym miejscu -ok . Długość kontrolna między ogniwami wg serwisówki -ok . Równomierność rozciągnięcia łańcucha -ok .

Kurrrde , co jest ? Okazało się że tylko kilka ogniw w całym łańcuchu jest bardzo mocno zużytych . Łańcuch do wymiany .

Dzisiaj sądzę że tak wczesne zużycie mogło być skutkiem jazdy ze zbyt luźnym łańcuchem . Z powodu podniesienia tyłu , luz ustawiałem na 50 mm .

Edytowane przez Dariusz L

Też mi stuka łańcuch jakieś dziwne odgłosy dochodziły poluźniłem to tylko sie zmniejszyły.

Mam jeszcze pytanie jaki łańcuch polecacie ?

Edytowane przez Migus

To tak jak z olejem - każda rybka swój ogonek, ale zasadniczo powinieneś wybierać spomiędzy DiDa, RK albo Tsubaki, ewentualnie EK. Jak chcesz tanio i szybko zmienić (na następny) to regina i inne wynalazki. A kwestia O-ring czy X-ring, czy Alpha-theta-gamma-ring, to kwestia zasobności twojej kieszeni. Ale O-ringowy (czytaj z z uszczelkami) powininen być.

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

W moim sprzęcie też stukał łańcuch (Gsx750f)i nie mogłem doiść o co chodzi.

Okazało się że pękła jedna roleczka na łańcuchu .

Moja rada sprawdź kolejno wszystkie ogniwa czy oby na pewno wszystkie rolki są na miejscu.