Skocz do zawartości

jak odpalic na pych 660

kelpi80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pomijając demoludy 2T i Junaka, odpalam na pych:

XR400 w doskonałej kondycji silnika, z trzeciego biegu na drodze twardej,

XJ900 jw.

GS500 i CB500 z palcem pod pachą.

Z odpalaniem hikorowego Big'a jeszcze nie miałem okazji, rękawicy na razie nie oddaję - poczekajmy do wiosny.

Pozdrawiam wszystkich praktyków :flesje:

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Hej, z czego robicie takie halo? We dwu DRZ 400 odpalaliśmy z pychu (choć optymalnie jest linka i za drugim moto :flesje: ). Big 800 we trzech na pych paliliśmy (i miał DOBRĄ kompresję) - tyle że moto było ciepłe, nie zimne po zimowym staniu :biggrin:

Po zimowym staniu na pych paliliśmy we dwu XJ600 - daje radę.

A samemu na pych paliłem bandita 1200 Marlewa, a obecnie Berna. Ale też ciepłego.

Przy czterocylindrowcach dwójka daje radę, ale przy DRZ i Big-u minimum trójeczka, zwłaszcza jak asfaltu nie ma. I żadne tam siedzenie na tyle: stanąć na podnóżkach i w momencie puszczania sprzęgła skoczyć całą żywą masą na siedzenie, co by przyczepność zwiększyć :P (na asfalcie też pomaga). Oczywiście jest to opcja co najmniej 2 osobowa. Samemu, bez chociaż małej górki, może być "mission impossible" - zwłaszcza w terenie ;)

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Tobik napisał:

A powiedzcie jakie konsekwencje ma odpalanie na pych non stoper przy takim rozrządzie jak w VFR?

Zdecydowana poprawa kondycji :banghead:

tam jest wszystko na trybach wiec akurat nic nie powinno sie stac

pozdr

Mechanika Motocyklowa

• 1 miesiąc temu...

Ja mam takie pytanie... Dlaczego z 2 ,3 czy nawet było cos o jak najwyzszym biegu...

Dlaczego nie z 1 ??

przecież czym bieg nizszy tym pchając uzyskuje sie wyzsze obroty wiec chyba łatwiej zapalic ??

Nie mam doswidczenia z mtocyklami a jedynie z motorowerami ale przeciez to jest ta sama zasada przeniesienia napędu i na 3 czy 4 w simsonie odpalic jest o wiele wiel trudniej niz na 1 ... juz 2 moze sprawiac problem...

Wiec czy mogłby ktos napisac dlaczego nie na 1...

Moze jestem lamer ale chyba lepiej mnie doinformowac niz zjechac

wagabunda napisał:

A na 1 koło nie ma najmiejszego oporu ??

Z tego co wiem po motorowerach to czym wyzszy bieg tym wieksza siła do obrotu koła potrzebna wiec wtedy blokuje

To źle wiesz. :icon_mrgreen: większej sily potrzebuje zeby obrócić kołem, ale z drugiej strony koło potrezbuje mniejszej siły żeby obrócić silnikiem.

pozdroo

W dużym silniku nie chodzi o to żeby go obrócić jak najszybciej tylko żeby go wogule obrócić a po motorowerach powinieneś wiedzieć że łatwiej silnik obrócić na wyższym biegu a zmyliło cie to że pewnie odpalanie 1 i wyższym biegiem robiłeś przy tej samej prędkości.

no przy maksymalnej jaka udało mi sie osiągnąć... bo tuz po kupnie miałem strasznie problemy z odpalaniem gorącego silnika i czesto musialem odpalac z popychu... wiec 1 , sprzegło i biegłem jak najszybciej sie dało... skakalem , puszczałem sprzęgło ... i czasem odpalało... a czasem nie wiec trzeba bylo zejsc i biec jeszcze kawałek z pyrkoczacym silnikiem by wyrwał do przedu zapaljac wtedy sprzegło , przedni... i dopiero wsiadalem

na wyzszysch biegach nawet nie prubowałem zabardzo , moze raz jak przypadkowo po zgasnieciu zredukowałem do 2 zamiast 1 to wtedy utwierdziłem sie w przekonaniu ze na 1 najłatwiej

Edytowane przez wagabunda

Pytanie brzmiało, czy da się...odpalałem vs1400 na pych- lepsze od siłowni :buttrock: Parę razy się udało, czasem potrzebna była pomoc...generalnie zauważyłem, że najlepiej na 3 biegu (to samo było z vn750), ale nie polecam :icon_eek: PZDR