Lucass Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Cześć. Motocykl gaśnie po odjęciu gazu, coś jak wolne obroty trzeba utrzymywac gazem, wiem że tego typu motocykle nie mają jakiegoś zaawansowanego układu do wolnych obrotów, ustawia sie chyba położeniem przepustnicy, albo srubką powietrza nie wiem więc pytam. Zaczeło sie od tego że zrobiłem na lince gazu luz. I wszystko gra motocykl wkręca sie prawidłowo jedzie dobrze ale po odjęciu gazu zaraz gaśnie to samo przy odpalaniu trzeba sporo naciągnąć linki. I tu pytanie co zrobić żeby temu zapobiec? Najprościej bylo by podkręcić linke ale to nie jest droga któą chcę podążać wg. mnie to bez sensu. Na schemacie nie widze nic co by podnosiło przepustnice. Przepustnica jest zbudowana tak, że w najgorszym wypadku i tak jest w około 1/3 otwarta ale to nie wystarcza. Czy to jest mozliwe zebym musiał srubką od powietrza to regulowac? Zamieszczam ponizej schemat liczę na wasza pomoc: http://www.neubert-racing.com/catalog/uplo...orien/26800.gif http://www.neubert-racing.com/index.asp?cmd=21&id=26873 Edytowane 8 Grudnia 2007 przez Lucass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidwu Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 jeśli dobrze widzę na schemacie to trzeba wkręcić wkręt nr 9 wkręcając go podniesie się przepustnica do góry i obroty wzrosną, w razie czego policz obroty ile wkręciłeś żeby szło wrócić do ustawień jakie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 wkręt nr9 jest prostopadle do przepustnicy, wątpie żeby ją podnosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 to wykrec przepustnice i zobacz czy jest srobka ktora podnosci przepustnice jesli nie ma to dupa. Jezdzilem kx 250 cr 250 to obydwa nie mialy wolnych obrotow trzeba bylo pilnowac gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 ok kombinacje z wysokością iglicy i powietrzem minimalnie poprawiły sytuacje, ale nadal gaśnie.... brudny gaźnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.j007 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 wkręt nr9 jest prostopadle do przepustnicy, wątpie żeby ją podnosił. W mtx'sie wkręt od wolnych obrotów też jest prostopadle, a jednak podnosi przepustnice! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 zacznij od porzadnego wyczyszczenia gaznika (uzyj najlepiej myjki ultradzwiekowej oraz kompresora, ewentualnie zamiast myjki carb cleanera w spreju i wpsiknij w kazdy kanalik, dysze i przedmuchaj kompresorem ) nie czysc tego pendzelkiem w paliwie i nie przedmuchuje wezykiem podlaczonym do otworu zwanego ustami :icon_razz: nastepnie ustaw iglice oraz srubke od skladu mieszanki w fabryczne polozenie (sprawdz czy srubka ma na sobie wg. kolejnosci: o-ring, podkladke, sprezynke) nastepnie obejzyj przepustnice i miejsce styku srubki nr9 z przepustnica i jezeli sa na niej gorki i dolinki postaraj sie je delikatnie zrownac papierkiem. Po zabiegu czyszczenia, skrecania i regulacji sprawdz czy drozny jest kanal pomiedzy "tylem a porzodem gaznika" czyli jednym slowem czy srubka od skladu mieszanki nie blokuje czasami przeplywu. Nastepnie wszystko poskrecaj sprawdz filtr powietrza oraz rozgrzej porzadnie motor i dopiero przystap do ustawienia prawidlowych wolnych obrotow.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 jeśli dobrze widzę na schemacie to trzeba wkręcić wkręt nr 9 wkręcając go podniesie się przepustnica do góry i obroty wzrosną, w razie czego policz obroty ile wkręciłeś żeby szło wrócić do ustawień jakie byłyA w razie czego to po co liczyć obroty na śrubie regulującej wysokość uchylenia przepustnicy? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidwu Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 bo nie jestem pewny na 100% czy ta śruba nr 9 jest od wolnych obrotów i jakby sie mu pogorszyło żeby wrócić do tych samych ustawień jeśli sie niema książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 no i co z tego że prostopadle ? śruba zakończona jest stożkiem i podnosi przepustnicę .zazwyczaj taka śruba jest charakterystycznie obwinięta sprężyną Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 bo nie jestem pewny na 100% czy ta śruba nr 9 jest od wolnych obrotów i jakby sie mu pogorszyło żeby wrócić do tych samych ustawień jeśli sie niema książkiTo po jaką cholerę zabierasz głos jak nie jesteś pewny.Ile razy w tym dziale muszę jeszcze zwracać uwagę młodym adeptom mechaniki aby czytali ale powstrzymywali się od pisania bzdur.Zwroty typu: myślę, mam nadzieję, nie jestem pewny itp. przydają się podczas spowiedzi lub na rekolekcjach a nie podczas rozwiązywania problemów stricte mechanicznych.Zapamiętajpozdro Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Dobra rada. Zapłać 30zł raz w jakimś warsztacie popatrz na rece mechanikowi i zadawaj pytania. Potem sam to zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi