tygrys Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 jeżdziłem teraz na midland półsyntetyk ,czy zmienić go na lotos półsyntetyk czy zostać na mitlandzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 jeżdziłem teraz na midland półsyntetyk ,czy zmienić go na lotos półsyntetyk czy zostać na mitlandzie? To jakaś prowokacja? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 dziś rozmawiałem z gościem który przechowuje motory klientów na zimę i w czasie zimy robi wymianę oleju płynów itd.mówi że leje do silników lotos i nikt nie narzeka.dlatego pytam na forum co o tym myślicie.zastanawiam się tylko czy właściciele motorów wiedzą co mają za olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 a ty chcesz poprostu wymienic olej i nie wiesz na jaki sie zdecydowac czy moze chcesz zimowac motor?? bo jezeli tak to ja tu nie widze najmniejszego sensu zalewac midlandem czy lotose tylko poprostu wymienic olej na nowy wraz z filtrem ki pozostawic do wiosny pozniej tylko odpalic i latac caly sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 chcę wymienć na świeży i na wiosnę na nim śmigać .zastanawia mnie tylko czy wymiana na lotos nie będzie pomyłką odczuwalną w czasie sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 a nie prosciej zalac motulem i miec spokuj i zero dylematu ze olej kiepskiej jakosci albo ze samochodowy. Poco oszczedzac na jednym z najwazniejszych plynow w moto bo dla mnie oszczednosc 30 zl to zadna oszczednosc.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darekcb500 Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Lotos to olej do samochodow osobowych . Wlej olej przeznaczony do motocykli , ma on trochę inne wlasciwosci smarne i myjace , jesli stać Cie na motocykl to i na olej zresztą też :) Na tym sie nie oszczedza ??? a zrobisz jak chcesz w koncu to twój sprzet !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Po co kombinować.Skoro moto dobrze jeździ na konkretnym oleju to nie widzę konieczności wymiany na inny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 a nie prosciej zalac motulem i miec spokuj i zero dylematu ze olej kiepskiej jakosci albo ze samochodowy. Poco oszczedzac na jednym z najwazniejszych plynow w moto bo dla mnie oszczednosc 30 zl to zadna oszczednosc.PozdroA niby czemu Motul jest lepszy od Midlanda?Jakies konkretne dane/testy/porownania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Kolejny temat o olejach :icon_mrgreen: A dlaczego samochodowy do motocykla nie moze być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Kolejny temat o olejach :lalag: A dlaczego samochodowy do motocykla nie moze być? A dlatego, że jak róznica wynosi 5 zł na bańce 4l to niewiem czy warto kombinować :icon_mrgreen: . Wczoraj dla ciekawości sprawdzałem ceny syntetycznych 20W50 motocyklowych i samochodowych. Róznice naprawdę znikome a czasem olej samochodowy jest nawet droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Nie wiem czy dobrze rozumiem chcesz poprostu zalać lotosa tylko na czas postoju w zimie? czy chcesz na nim jezdzic w sezonie? jak juz bardzo chcesz kombinowac to mozesz uzyc lotosa jako olej na zime ewentualnie przeplukac silnik pozniej zalej jakims lepszym markowym na sezon ogólnie o olejach bylo juz dużo na samochodowym można jezdzic ale nie na wszystkich no i moim zdaniem warto zainwestowac w dobry i markowy olej niezależnie od rodzaju i przebiegu motocykla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 To jakaś prowokacja? :)Ja nazwałbym to patriotycznym kaczyzmem tylko zastanawiam się co było głupsze pytanie czy sam pomysł zadania go? Kolejny temat o olejach :) A dlaczego samochodowy do motocykla nie moze być?A dlaczego ludzie nie jadają kocich konserw? Po co kombinować.Skoro moto dobrze jeździ na konkretnym oleju to nie widzę konieczności wymiany na inny.PozdrawiamI to jest właściwy tok rozumowania. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zygi12 Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Jak sie nie myle to widziałem twoje posty tygrys o olejach typu motul,a tu nagle wyskakujesz z lotosem,masz rozdwojenie jazni czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) dziś rozmawiałem z gościem który przechowuje motory klientów na zimę i w czasie zimy robi wymianę oleju płynów itd.mówi że leje do silników lotos i nikt nie narzeka.dlatego pytam na forum co o tym myślicie.zastanawiam się tylko czy właściciele motorów wiedzą co mają za olej.Ja jeżdzę na Lotosie semisyntetic 10W/40 i silnik pracuje bez zstrzeżeń, jest tylko jeden mały mankament, szybciej skleja sprzęgło przy ruszaniu i trzeba się do tego przyzwyczaić. Przy bardzo rozgrzanym silniku czasem szarpnie, też przy ruszaniu. Poza tym nie ma wyczuwalnej różnicy. Silnik przejechał 14 tyś, mimo, że chiński to nie wykazuje śladów zużycia, apetytu na olej brak.Ja Lotos traktuje bardziej jako eksperyment, tanie moto to i tani olej. W samochodzie mi się sprawdza (ponad 200tyś) to zaryzykowałem w moto i wszystko na razie z silnikiem ok. Edytowane 12 Listopada 2007 przez Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi