Olsen Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Z chemii zawsze bylem noga, ale moze ktos z Was w przystepny sposob wyjasni mi, na czym polega ten fenomen, ze nad morzem wszystko rdzewieje w oczach? I czy da sie temu zapobiegac, np. stosujac jakies antykorozyjne mazidla, przecierajac metalowe elementy szmatka nasaczona coca cola itp.? Czy w ogole jest sens z tym walczyc? :notworthy: Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Pewnie chlorek sodu, który występuje w morzu i wilgotnych wiatrach w dużych ilościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koronka44 Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Ja stosuje od lat starą moja zasadę, nieco kłopotliwa, ale skuteczna.Jak mialem armatury, to tym bardziej, a dla innych sprzetów, tez dobrze działa: -po umyciu i wysuszeniu(wytarciu) wszystkie metalowe elementy nacieram lekko płynami typu WD40 (czyli lekkie oliwki usuwające wodę i wilgoć). Efekt jest taki, że mocnej kurzy się sprzęt, ale nigdy nie mam nigdzie rdzy.Stosuję to od wielu lat do moto i 4oo. :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 to chyba normalnew, koles w atlantyku( albo morze norweskie) lowil ryby i nowa blacha po 1 dniu byla zerdzewiala , a sa doc dobrze zabezpeioczone przed korozja ... Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyYZF Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 no można z tym walczyc :icon_twisted::) stosując odpowiednielakiery na korozje :icon_mrgreen: A motorom nad morzem szkodzi klimat :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 no można z tym walczyc :icon_twisted::) stosując odpowiednielakiery na korozje :icon_mrgreen: A motorom nad morzem szkodzi klimat :P Nie "motorom" tylko motocyklom. A z tymi lakierami to o co Ci chodzi? Że jak wyprowadzam się na morze to kładę nowy lakier, czy jak już wyłazi rdza to maluję moto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pootietang Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 wszystkie metalowe elementy nacieram lekko płynami typu WD40 a kurz, piach itp nie lepią się wtedy do wszystkiego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 wazeliną wazeliną :D Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 a kurz, piach itp nie lepią się wtedy do wszystkiego?? Czytaj uważnie: Efekt jest taki, że mocnej kurzy się sprzęt, ale nigdy nie mam nigdzie rdzy.Stosuję to od wielu lat do moto i 4oo. :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Nie "motorom" tylko motocyklom. A z tymi lakierami to o co Ci chodzi? Że jak wyprowadzam się na morze to kładę nowy lakier, czy jak już wyłazi rdza to maluję moto?Nie "moto" tylko motocykl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Jak chcesz to mów "motorom" i ich właścicielach "motorzystach" i jak ci sie podoba :D Poza tym wnoś coś do tematu. Ja zadałem konkretne pytanie. Edytowane 27 Października 2007 przez dark_rider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 A może dokładniej co rdzewieje? Rama czy owiewki czy coś jeszcze innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 powietrze nadmorskie bogate w sól zawsze coś tam wynajdzie słabszego na blaszysku i ognisko korozji już jest.WD 40 i przecierac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi