ks-rider Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Uważam że to kolejny bezsensowny przepis ... który bardziej ma na celu wzrost mandatów niż poprawę bezpieczeństwa. Tu sie z Toba nie zgodze o tym swiadcza juz od lat zupelnie inne statystyki wypadkow. Co maja do tego mandaty ? Ale Polacy zawsze lubili jak im się coś ograniczało. Jeśli rzeczywiście chciali by poprawić bezpieczeństwo na drogach to powinni na nauce jazdy uczyć tego czego się uczy na kursach doszkalających + uświadamiać przyszłych motocyklistów jakie konsekwencja mogą ponieść przy niezachowaniu ostrożności + poprawę polskich dróg. Równie dobrze można wprowadzić całkowity zakaz używania motocykli na terenie kraju i to by znacznie poprawiło bezpieczeństwo na drogach, zmniejszyłoby liczbę piratów drogowych oraz liczbę wypadków. A tu masz u mnie flaszke :) :) :clap: :clap: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Cześć! Tak sobie myślę ..na puszkę no problem a motocykl BE?..BEZ LOGIKI!1.DROGI2.Metody szkolenia3.Mentalność4.Organizacja ruchu ulicznego(jest do bani)5.DROGI6.Jednak ze względu na powyższe ograniczenie pojemności moto. dla młodzieży7.Obowiązkowe uświadomienie kierowców samochodów o zagrożeniu jakie stwarzają dla innych uczestników ruchu(motocykliści,rowerzyści,pieszy) wbrew pozorom dla wielu jest to COŚ czego naprawdę POTRZEBUJĄ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adel Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Co maja do tego mandaty ? To że w Polsce wiekszość będzie kombinowała i zwiekszy się jedynie liczba osób jeżdżących bez prawka lub jakieś przerabiane dowody rejestracyjne. I policja zarobi na takich delikwentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Artykul:http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5021146.html Moj komentarz:http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=6...8976&a=76967700 Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid22 Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Może już o tym pisaliście, ale wybaczcie nie mam czasu wertować całego wątku, chce się spytać tylko o jedną rzecz. Co z osobami które mają już prawko i motor ale nie mają 24 lat? Zostanie nam ono odebrane czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GT 80 Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) Może już o tym pisaliście, ale wybaczcie nie mam czasu wertować całego wątku, chce się spytać tylko o jedną rzecz. Co z osobami które mają już prawko i motor ale nie mają 24 lat? Zostanie nam ono odebrane czy jak? Nie, oni będą mieli na starych zasadach. Edytowane 14 Marca 2008 przez GT 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Równie dobrze można wprowadzić całkowity zakaz używania motocykli na terenie kraju i to by znacznie poprawiło bezpieczeństwo na drogach, zmniejszyłoby liczbę piratów drogowych oraz liczbę wypadków.Tym tropem idąc to lepszy był by zakaz poruszania się wszelkich pojazdów po drogach, wtedy było by znacznie najbezpieczniej. :smile: Mozna jeżdzić bezpiecznie ale najwyraźniej nie w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqruku Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Może już o tym pisaliście, ale wybaczcie nie mam czasu wertować całego wątku, chce się spytać tylko o jedną rzecz. Co z osobami które mają już prawko i motor ale nie mają 24 lat? Zostanie nam ono odebrane czy jak? Prawo nie działa wstecz. PZDR :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drogowiec Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Prawo nie działa wstecz. PZDR :evil: Tylko teoretycznie. Co do wątku. Czytam popisy werbalne ludzi i stwierdzam, że większość wypowiadających się ma za mało lat, żeby mieć PJ według dzisiejszych kryteriów. WYgląda mi to na niecierpliwość młodzieńczą. W latach 70-tyc ubiegłego wieku mistrzem świata w motoGP był australijczyk o swojsko brzmiącym nazwisku Kosiński Czy wiecie, że facet nie miał żadnego Prawa Jazdy????Jeżdżę od wieluwielu lat i widzę nieodpowiedzialnośc kierowców na drodze (w większości młodych ludzi). Jak ktoś ma ochotę na ściganie się, to tor jest do tego miejscem. Tam nie trzeba mieć PJ. Żadnego PJ. Pozdrówka P.s. TMI wiesz, mój turystyk po zapakowaniu załogą, paliwem i bagażem waży około PÓŁ TONY. Do turystyki zwykło wystarczać mi jego 65KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Engels Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Taaa.... Sam w sobie może nie jest taki głupi ten przepis, ale jak znam Polskę to w Naszym wykonaniu wymyślą coś idiotycznego..! Sam śmigałem na początku Komarkiem (w wieku jakiś 13 lat... :icon_twisted: ) a póóóźniej się przesiadłem od razu na 750'tke z ponad 100KM... Więc bez jakiś etapów pośrednich ! Jedyne co to że jak wreszcie nazbierałem kasę i kupiłem wymarzonego sprzęta (trwało to 4 lata...) to miałem 24 lata :clap: Niemniej wg mnie wiek to połowa sprawy... Ważny jest charakter... Jak ktoś jest pirat to najwyżej... Będzie starszym piratem :icon_twisted: Prawko na samochód mam od 17 roku życia, jak tylko można było je zrobić ! I uważam że to sporo pomogło przy początkach jazdy motocyklem ! Człowiek już się oswoił z ruchem, przepisami itp... I było łatwiej na moto po ulicy zacząć jeździć niż jakbym zaczynał "od zera"... Inaczej się jeździ ale pozostali kierowcy są tacy sami i zasady obowiązujące na drodze również... Jak inaczej się oswoić ma młody człowiek z ruchem jak nie uczestnicząc w nim ?! Pisało parę osób że można "coś" powiedzieć po przejechaniu paru sezonów / tysięcy kilometrów... Jak nie będzie taki człowiek jeździł to się nigdy nie nauczy! Fakt że lepiej niech zaczyna od jakieś sprzęta na którym sobie trudniej kuku zrobić (bo wybaczcie, ale na moto to głównym poszkodowanym prawie zawsze jest kierowca...) ale niech kolejne egzaminy będą za jakieś sensowne pieniądze... I powinna być opcja możliwości wcześniejszego zdawania danych egzaminów, dla rozsądnych kierowców (bez żadnych wykroczeń w jakimś okresie czasu)... A tak na koniec, że w jakiej wersji by tego nei wymyślili to i tak uważam że więcej będzie ucieczek przed Policją ponieważ więcej młodych gniewnych będzie chciało jeździć a nie będzie mogło legalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemor Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 A co myslicie o czyms takim ze trzeba miec na siebie zarejstrowany motor przez dwa lata i to uprawnia do jazdy na czyms mocniejszym? I pozniej kolejne dwa lata i po 4 latach juz bez ograniczen? Nie wiem jak to by sie z moca przedstawialo i pojemnoscia tylko zeby miec po prostu zarejstrowane cos na siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachu666 Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Ja zaczalem jezdzenie od zdania prawka A1 i kupienia Hondy CBR125. Male gowno, zwrotne i zrywne, jedzie to 120km/h. Po moim kursie, ktory odbylem na zasadzie "no to zakladaj kask Filip i jedziemy" - a zdam? - "zdasz zdasz nie boj sie..." umiejetnosci mialem zadne. W zasadzie nikt mnie nigdy nie nauczyl niczego, wszystkiego nauczylem sie sam. I teraz pytanie? Czy jesli zdalem ten cholerny egzamin i mam normalne prawo jazdy to jestem zagrozeniem na drodze?! Zagrozeniem najwiekszym sa Ci co jezdza skuterami, dostaja pieczatke od reki na karcie motorowerowej, tuninguja i lecą 100km/h bez zadnych umiejetnosci! Albo rowniez tacy, ktorzy rejestruja 125cm3 na motorower. To jest dopiero absurd. Takich powinno sie zwalczac. A nie tych, ktorzy chca normalnie spokojnie uczyc sie od najmlodszych lat jezdzic. Jestem nawet za jakimis ograniczeniami, jak teraz mam od 16. roku zycia prawko do 125cm3 to moze to tak zostac. Pozniej od 18-20 250cm3, 20-22 400cm3, 22-24 600cm3, 24 i wyzej - nieograniczona pojemnosc. To ma sens. Bo wiekszosc ludzi, ktorzy nazbieraja na motor i zaraz po 18. kupuja sobie fajnego sciganta 600cm3 nie ma zadnego pojecia o jezdzie. Ja jezdzac te dwa lata na malo zrywnej Hondzie Varadero 125 ucze sie, ucze sie abym w przyszlosci mogl bezpiecznie jezdzic na 600cm3. A jak sie pozakazuje i poodobiera przywileje to pelno osob bedzie smigalo juz w ogole bez prawka, czyli bez kursu praktycznego i bez znajomosci przepisow. Ponadto co to za przepisy, nic i dlugo nic, a pozniej w wieku 24 lat nagle powiedzmy 1000cm3? Czym rozni sie osoba na motorze ktora pierwszy raz wsiada w wieku 18 lat a 24 lat? Moim zdaniem niczym. Ze starsza i madrzejsza? Przez 6 lat lepiej nabierac umiejetnosci jezdzac mniejszymi motocyklami typu 125cm3 i 250cm3 niz mądrzeć siedzac w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirlore Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 .....i znowu będzie wielkie boom na prawo jazdy :icon_question: mam nadzieje ze takie głupie pomysły nie przejdą i istnieje jeszcze jakieś lobby firm motocyklowych... Pojazdów przybywa, a dróg jak na lekarstwo. Gdzieś czytałem, że chcą przekierować ruch ciężarówek z dróg ekspresowych na drogi lokalne, aby "autostrady" dotrwały do euro 2012 :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqruku Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) Tylko teoretycznie. Dlaczego tylko teoretycznie (prawo nie działa wstecz)??? Możesz to rozwinąć?? MOże jakiś przykład?? :flesje:Gdyby tak było to byłaby to paranoja. Prawo obowiązuje od dnia wejścia w życie i nie obejmuje czasu przed tym dniem. :lapad: np. przyjmijmy że prawo nie przewiduje kary więzienia za kradzież do wartości powiedzmy 200 zł do dnia 15 marca czyli do jutra :D . Kradniesz coś przed tą datą (15 marzec) do 200 zł i nie pójdziesz siedzieć. :icon_question: Ale w dniu 15 marca wchodzi przepis który obniża próg do 50 zł. Więc gdyby prawo zadziałało wstecz to poszedłbyś do więzienia za to że przed 15 marca ukradłeś rzecz o wartości powyżej 50zł. :lalag: Czy dobrze mi się wydaje?? :flesje: Edytowane 14 Marca 2008 przez qqruku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Czolem! Mysle, ze z tym teoretycznym dzialaniem prawa wstecz chodzilo o to, ze majac np. lat 20, prawko kat. A, w przypadku jego utraty nie moglbys go na nowo wyrobic do wieku 24 lat. Pomysl totalnie idiotyczny. Gradacja pojemnosciowa / mocowa - tak, ale nie tak restrykcyjna. Bo wychodzi na to, ze do wieku 24 lat bedzie mozna jezdzic na motocyklach klasy 125ccm... Smiech na sali... Pare osob zarzuca w tym watku, ze odzywaja sie tu tylko nastolatkowie, "mlodzi gniewni". Mam do tych osob tylko takie slowa - "zapomnial wol jak cieleciem byl!" Fajna postawa - mam to gdzies, bo mnie to nie dotyczy. Ciekawe co by gadali, gdyby to im obcieto SZEŚĆ lat jezdzenia na motocyklach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi