Astarte Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Witam,mam do zapłacenia kilka mandatów... nie będę się chwalić na jaką wysokość, bo nie ma czym :buttrock: Ale teraz moje pytanie:Czy od sumy mandatów liczą jakieś odsetki, czy jest to może jedynie jakaś stała opłata :D ?Jak w ogóle wygląda ściągnięcie tych pieniędzy od osoby, która nie ma żadnych zarobków :buttrock: ?Lepiej się sprężyć i jakoś skombinować tą kasę czy czekać, aż sami po nią przyjdą? Z góry dzięki za pomocpzdr @starte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagdtiger Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Jak nie zarabiasz i nie płacisz podatków to będą mieli problem ze ściągnięciem. Komornik może orzec że ze względu na niemożność ściągnięcia długu mandaty zostaną anulowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilwizard Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 I to nie do końca, jeżeli masz adres zameldowania to zabiorą ci telewizor, jak masz motor na siebie to motor. Mogą też ustawić cię w kolejce że jak zaczniesz kiedyś oficjalnie zarabiać, to siądą ci na pobory, a co do odsetek to tylko prowizja komornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astarte Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 I to nie do końca, jeżeli masz adres zameldowania to zabiorą ci telewizor, jak masz motor na siebie to motor. Mogą też ustawić cię w kolejce że jak zaczniesz kiedyś oficjalnie zarabiać, to siądą ci na pobory, a co do odsetek to tylko prowizja komornikaWłaśnie o tej prowizji komornika słyszałam, że to jakieś grosze... więc nie mam czym się przejmować :D pzdr @starte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Ja miałem mandat ściągnęty komorniczo z zarobków. Opłata była jakaś śmiesznie niska 1,50 czy 2 zł. To było ze trzy lata temu, nie wiem jak jest teraz. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Ja też miałem ściągany z zarobków ( ze 3 mandaty, 3-4 lata temu) to podobnie jak wyżej wyniosło to kilka złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KasiaR Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Witam,mam do zapłacenia kilka mandatów... nie będę się chwalić na jaką wysokość, bo nie ma czym :buttrock: Ale teraz moje pytanie:Czy od sumy mandatów liczą jakieś odsetki, czy jest to może jedynie jakaś stała opłata :icon_mrgreen: ?Jak w ogóle wygląda ściągnięcie tych pieniędzy od osoby, która nie ma żadnych zarobków :banghead: ?Lepiej się sprężyć i jakoś skombinować tą kasę czy czekać, aż sami po nią przyjdą? Z góry dzięki za pomocpzdr @starte czescod mandatów odsetki nie są liczone doliczana jest dopiero w toku egzekucji opłata egzekucyjna i jest to : 1) za pobranie pieniędzy na miejscu u zobowiązanego - 5 % kwoty pobranej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr; 2) za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego - 4 % kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr; 3) za zajęcie wynagrodzenia za pracę - 4 % egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr; 4) za zajęcie innych niż wymienione w pkt 2 i 3 wierzytelności pieniężnych lub innych praw majątkowych - 5 % kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 4 zł 20 gr; 5) za zajęcie ruchomości - 6 % kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 6) za zajęcie nieruchomości - 8 % kwoty egzekwowanej należności, nie więcej jednak niż 34.200 zł; 7) za odebranie zajętych ruchomości od zobowiązanego - 5 % kwoty wartości szacunkowej tych ruchomości, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 8) za odebranie pomieszczeń w zajętej nieruchomości - w wysokości i na zasadach określonych w art. 64a § 1 pkt 6; 9) za ogłoszenie sprzedaży zajętych ruchomości w drodze licytacji lub przetargu ofert lub za czynności przygotowawcze do sprzedaży egzekucyjnej w inny sposób - 6 zł 80 gr; 10) za ogłoszenie sprzedaży zajętej nieruchomości - 10 zł; 11) za przeprowadzenie licytacji lub dokonanie sprzedaży egzekucyjnej w inny sposób - 5 % kwoty uzyskanej ze sprzedaży, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 12) za spisanie protokołu o udaremnieniu przez zobowiązanego przeprowadzenia egzekucji z zajętych ruchomości lub praw majątkowych przez ich usunięcie, zbycie lub uszkodzenie - 10 % wartości szacunkowej tych ruchomości, nie mniej jednak niż 13 zł 50 gr; 13) (10) za wezwanie pomocy Policji, Straży Granicznej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Żandarmerii Wojskowej lub wojskowych organów porządkowych - 13 zł 50 gr; 14) za spisanie na miejscu u zobowiązanego protokołu o stanie majątkowym zobowiązanego - 10 % kwoty egzekwowanej należności, nie więcej jednak niż 3 zł. są to należności Skarbu Państwa, toteż odbywa się w toku postępowania egzekucyjnego w administracji. pamiętaj przy okazji, że sprawa przedawnia się po upływie 3 lat od PODPISANIA mandatu rozumiem, ze nie pracujesz toteż egzekucja będzie bezskuteczna z wynagrodzenia, tudzież nie zajmą Tobie nadpłaty podatku :buttrock: jeżeli masz cokolwiek na siebie zarejestrowane to się martw. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieprz Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 ja miałem mandat 100 pln po roku wezwanie do urzędu skarbowego i musiałem 110 zapłacić na miejscu to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astarte Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Mam wszystkie kiwtki z mandatów schowane... co jeżeli w najbliższym czasie pójdę do banku i zapłacę za nie. Jak się to ma do tego co napisała KasiaR :) Jeżeli jeszcze komornik nie zapukał do mych drzwi (dwa razy :) ). pzdr @starte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KasiaR Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Mam wszystkie kiwtki z mandatów schowane... co jeżeli w najbliższym czasie pójdę do banku i zapłacę za nie. Jak się to ma do tego co napisała KasiaR :) Jeżeli jeszcze komornik nie zapukał do mych drzwi (dwa razy :wink: ). pzdr @starte Jak zapłacisz, a oni jeszcze nie podjęli żadnych kroków to naturalnie po sprawie. Nie wiem, jak teraz ma sie ich kondycja, ale kiedyś zbyt raptownie nie działali :) Fragment z Ustawy postepowanie egzekucyjne w administracji:Organ egzekucyjny pobiera opłaty za czynności egzekucyjne, jeżeli nie później niż po upływie 14 dni od dnia dokonania pierwszego zajęcia nieruchomości, rzeczy lub prawa majątkowego nadał w placówce pocztowej za pokwitowaniem lub doręczył zobowiązanemu odpis tytułu wykonawczego lub zawiadomienie o zajęciu wierzytelności lub innego prawa majątkowego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_u_b_a Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 To jeszcze ja sie podepne pod temat z małym pytankiem (pozwolisz Astarte:)).Wpłata na konto musi pójść z poczty czy wystarczy jak prześlę kasę z konta przez intarnet, (oczywiście wszystko dokładnie opisując w odpowiednich rubrykach)?Jest opcja wydrukowania tego przelewu wiec potwierdzenie powinno być zowowiązujące w razie wątpliwości.PozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Jak zapłacisz, a oni jeszcze nie podjęli żadnych kroków to naturalnie po sprawie. Nie wiem, jak teraz ma sie ich kondycja, ale kiedyś zbyt raptownie nie działali :P zasadniczo można się spodziewać w okolicy 3 miesięcy, ale najbardziej prawdopodobne jest że przy okazji końca roku zrobią podsumowania i się zgłoszą. do 2 lat praktycznie gwarancja, że się pojawią - tym się zajmuje komornik skarbowy, na rzecz skarbu państwa, i już nie odpuszczają jak bywało to drzewiej. reszta jw. Wpłata na konto musi pójść z poczty czy wystarczy jak prześlę kasę z konta przez intarnet, (oczywiście wszystko dokładnie opisując w odpowiednich rubrykach)? może być przesłana w dowolny sposóbba, może być nawet... przesyłana w ratach :buttrock: znaczy samowolka ratalna: przez kilka miesięcy po części należności, byle odnotowany był numer mandatu w opisie przelewu (sprawdzone, działa: do ewentualnej egzekucji trafia tylko niezapłacona część mandatu, dane są aktualizowane z dokładnością do kilku dni)jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Ja miałem dwa lata temu mandacik na 500 i jak miałem dostać zwrot podatku którego było coś koło 530 to dostałem tylko pismo że szanowny pan komornik zagrabił moje 500 w ramach mandaciku a 30 w ramach jego postępowania i zwrocik podatku poszedł się j*b... A ostatnio w progu mych drzwi stanął pewien pan który przedstawił się jako poborca podatkowy czy coś w ten deseń a wydarł mi kasę za mandacik który olałem. Kiedyś też sam pan komornik za mną ganiał ale później okazało się że równy z niego chłop i jak miałem kolejną część kasy za mandacik to po prostu wpadałem do niego i dawałem kolejną ratę. Teraz mam czyściutkie konto mandatowe i znowu mogę rozrabiać :icon_rolleyes: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin SF Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Właśnie o tej prowizji komornika słyszałam, że to jakieś grosze... więc nie mam czym się przejmować :icon_rolleyes: pzdr @starte najpierw przysyłają informację, że zalegasz, doliczają Ci jakąś symboliczną kwotę około 6,5-10 pln do mandatu i straszą komornikiem. Mogą Ci zająć pensję, mogą Ci nie wypłacić zwrotu z podatku, mogą Ci zablokować środki na koncie. Jak masz dobrą księgową i własną firmę to na zwroty nie ma co liczyć :wink:. Ja miałem 4 mandaty, informacje o ponagleniach nie przychodziły. Jak potrzebowałem dokumenty do wystartowania w przetargu tosię okazało, że musze uregulować. Przy okazji wyszło, że jeden mandat sie przeterminował, a drugi by się przeterminował jak bym poczekał z przetargiem miesiąc z drobnymi :crossy: . Z założenia płacę jak przyjdzie przypomnienie. To jeszcze ja sie podepne pod temat z małym pytankiem (pozwolisz Astarte:)).Wpłata na konto musi pójść z poczty czy wystarczy jak prześlę kasę z konta przez intarnet, (oczywiście wszystko dokładnie opisując w odpowiednich rubrykach)?Jest opcja wydrukowania tego przelewu wiec potwierdzenie powinno być zowowiązujące w razie wątpliwości.PozdrawiamK Co do form płatności, czy płacisz osobiście jakies podatki ze swojego konta, lub masz to konto zgłoszone w Urzędzie Skarbowym? Jeżeli nie, to biegaj na pocztę, bo następnym razem może się okazać, że po prostu zablokują Ci konto i nie będą się martwić czy jesteś w afryce i masz 5 pln na chleb, czy może masz pare tysiaków i wyszedłeś z domu na piwo. Jak nie chce ci się biegac na poczte, zapłać z konta znajomego i oddaj mu kasę. Gdy dane osobowe wpłacającego nie będą sie zgadzać, a tytuł płatności będzie się pokrywał z danymi na blankiecie to jemu nie zajmą konta, a mandat zostanie uregulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astarte Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Dzięki za informacje... są bardzo pomocne. A teraz jakby rozwinięcie :clap: Jestem zameldowana gdzie indziej niż mieszkam obecni i gdzie indziej niż mieszkają moi rodzice. Cała poczta, która przychodzi na mój adres zameldowania wraca do adresata z notką - adresat już tam nie mieszka :clap: Ale jestem zameldowana na pobyt czasowy w akademiku. Czy w takiej sytuacji wezwanie do zapłaty mogą przysłać mi adres akademika? Pierwszy mandat dostałam w lutym tego roku... ciekawe kiedy się przeterminuje :icon_mrgreen: pzdr @starte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi