Skocz do zawartości

Projekt zmian w PORD

sebastian zg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cyt:

"art 40 otrzymuje brzemienie:

art 40.1 Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych i kamizelek odblaskowych odpowiadającym właściwym warunkom technicznym..."

Jest to dopiero projekt więc troche czasu upłynie nim zostanie "zatwierdzony". Ale lepiej wiedzieć wcześniej co być może będzie obowiązywać motocyklistów w następnym sezonie.

a ja jestem jak najbardziej za...

ja też ja też :biggrin:

pees Wr0na idź już zbierać podpisy....a przy okazji jeszcze może pod projektem wprowadzenia obowiązku chodzenia do łóżka z dziewczyną/żoną/kochanką raz w tygodniu też w kasku i kamizelce w myśl hasła " bezpieczny seks" :wink: -ja jestem jak najbardziej za.. :icon_twisted:

Edytowane przez TUREK

Miejmy nadzieje ze do tego nie dojdzie. Jakos nie uśmiecha mi się w lecie przy 40 stopniach zakladac kamizelke na zólwia.

No widze po wypowiedzi, ze troche kiepsko z ....

mozesz wierzyc lub nie lamizelka raczej Ci przewiewnosci nie ograniczy :icon_twisted:

Dla mnie cielawsze byloby aby projektodawcy okreslili sie co rozumieja pod pojeciem

" odpowiedajacym warumkom technicznym "

Czego jak i w jaki sposob.

Jezeli dojdzie do zatwierdzenia tej " odpowiednim ..technicznie " z symbolem EN 471 to bedzie naprawde pomylka :biggrin:

:wink:

Sam na dłuższych trasach, czy gdy wiem, że będę jeździł po ciemku zakładam kamizelkę, ale nie mam zamiaru wbijać się w kamizelkę za każdym razem. Może samochody też każą malować na odblaskowe kolory :]

Po za tym nie po to latałem po 15 sklepach szukając ładnej kurtki, żeby ją teraz zakrywać :icon_twisted:

" odpowiadającym właściwym warunkom technicznym..." w praktyce będzie oznaczać, że kupić kamizelkę będziemy mogli tylko z atestem Rydzyka, albo innego kolegi, kolegi :biggrin:

Nie o wygode mi chodzi. Jak ubierasz kamizelke na kurtke to ona raczej przylega. Jak ubierzesz ją na zolwia ( o t-shirt nie wspomne ) to raczej przylegac nie bedzie. Nie wspominając ze bedziesz wyglądał troche komicznie :icon_twisted: Ja w kamizelce nie jezdze i nie bede dopuki nie wejdzie taki obowiązek. A nie jezdze bo nie uwazam ze ma ona jakies ogromne znaczenie w widoznosci na drodze a zwłaszcza w mieście.

Ano kolego ma bardzo duze znaczenie i jest widoczna z daleka. :biggrin:

Fakt ze nakazac obowiazkowo kazdemu jezdzic jest przykre, raczej powinni umiescic zastrzezenie ze w zaleznosci od panujacych warunkow atmosferycznych ( deszcz, mgla, ciemno ) i na trasach szybkiego ruchu.

Zreszta w miescie tez sie przyda, czyli ................ nakazac obowiazkowo :icon_twisted:

W UK bardzo duzo ludzi jezdzi w kamizelkach tylko z wlasnej ochoty bo sa LEPIEJ WIDOCZNI !!!

Edytowane przez majkelpl

ISRA: 27062
SREU: 614

Powiem krótko : są imprezy lub wyjazdy okolicznościowe i wtedy kamizelka może być OK ! Poza takimi przypadkami to jest straszne pe*alstwo !!!! Przecież motocykl ma oświetlenie i odblaskową tablicę rejestracyjną i odblaski , to po kiego h*ja jeszcze kamizelka. Powinni raczej zaostrzyć badania wzroku wśród kierowców, bo jak ktoś jest tak ślepy, że nie widzi normalnie oświetlonego motocykla, to również nie będzie go widział z kierowcą w kamizelce.

Jak ubierzesz ją na zolwia ( o t-shirt nie wspomne ) to raczej przylegac nie bedzie.

:buttrock: :banghead:

i nie wspominaj :flesje:

1. zawsze mozesz zmodyfikowac swoja kamizelka np. dodajac sciagacze, rzepy, cokolwiek.

2. jesli nie zalozysz kamizelki to NIE WIERZE ze nagle policja zacznie na Ciebie polowac i wlepiac mandaty, jednakze wiekszosc kierowcow moze zalozy to na siebei i poprawi sie OGÓLNY poziom bezpieczenstwa.

3. argumenty ze wyglada sie w tym pedalsko...

zawsze wole byc zywym ped*lsko wygladajacym motocyklistą, niż martwym twardzielem, który skończy wbity w bok samochodu starszego pana w kapeluszu, któremu po 70 pogorszył się wzrok.

Nie chce mi sie tego tlumaczyc ale mozecie mi wierzyc ( lub nie ) ale ten link nie ma nic wspolnego z kamizelkami :flesje:

Kamizelke mozna oddac krawcowej, za pare groszy zmniejszy ja i dopasuje, nawet zamek blyskawiczny wszyje.

:buttrock:

Z tego co przeczytałem w tym projekcie to kamizelkę będzie musiał mieć również pasażer. He he już widzę te niunie w szpilach, z nerami na wierzchu i z procą jeżdżące jako plecaczki ... przecież one w życiu nie założą kamizelki bo im do tipsów nie będzie pasować ....

Aha jeszcze jedno, w tym projekcie jest mowa o jakiś czterokołowcach lekkich ... czy chodzi o quady ?? Jeśli tak to rozumiem że prędkość quadów będzie ograniczona do 40 km/h ...

Znalazłem pełny tekst projektu:

http://opzz.org.pl/assets/obj/aktprawnyopi...nnych_ustaw.pdf

i tam doczytałem że cztwrokołowiec lekki to taki, którego masa nie przekracza 350 kg i konstrukcja umożliwia jazdę nie szybszą niż 45 km/h - czyli chyba taki quadowy skuter

Edytowane przez hubert_afri