Skocz do zawartości

Podstawy jazdy Enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Enduras napisał:

Teoretycznie tak' date=' ja tak robie w DT125 i jakoś żyje, większość znajomych tak robi(od mtxsów80 po MX125-250cc2T) i jakoś sprzęty są całe i każdy jest zadowolony, nie wyobrażam sobie inaczej na torze hamować.

w dwusuwach o takiej małej pojemności silnik prawie nie hamuje. ja na torze wciskam do oporu przedni i tylny hamulec i mysle ze to jest efektywniejsza metoda, chyba że oszczędzasz klocki i tarcze.[/quote']

Zgadzam sie. Po co męczyć silnik i mniej ekefktywnie hamowac? Hamowanie silnikiem w 2 suwie mija sie po prostu z celem. :roll:

• Administrator

Można tak, można siak, już trochę 2T nie pamiętam, ale z tego co pamiętam to zawsze mnie uczono, że hamowanie silnikiem w 2T szkodzi wtedy gdy jest to jednostajne i długotrwałe dzialanie. Czyli np długie hamowanie silnikiem z porządnego zjazdu. Z tego co pamiętam zawsze hamowałem w 2T silnikiem na torze i to całkiem nieźle szło, tylko redukcje są zdecydowane, wtedy to działa.

pzdr

ja jeszcze na żadnych zawodach ani treningach na torze w Łomiankach nie widziałem żeby ktoś w dwusuwie używał silnika do hamowania. W terenie to może jeszcze bo tam żadko trzeba ostro hamować bo nie ma nawrotek itp. ale na torze to sobie tego nie wyobrażam. zwłaszcza że hamulce są znacznie efektywniejsze i można dużo później rozpocząć hamowanie.

• Administrator

Czyli Twoim zdaniem Adamie zawodnicy na torze wchodzą w bandy na wciśniętej klamce sprzęgła lub na na biegu jałowym? Nie wydaje mi się. Oczywiście nie chodzi o zhamowanie motocykla do zera. Po prostu w dwusuwach hamowanie silnikiem może być uzupełnieniem używania hamulców. Sądzę że w crossie zawodnicy robia podobnie, czyli zakręty biorą na wkleszczonym biegu a odjęcie gazu służy jako lekkie zhamowanie motocykla.

pzdr

Dopiero w zakręcie wykorzystuję hamulce: tylni do nadrzucenia koła w opdowiednim kierunku

sam piszesz że trzeba wejść w zakręt narzucając tył a jedynym sposobem żeby zatrzymać tylne koło jest hamulec nożny, bo na pewno nie silnik. innym sposobem żeby narzucić tył jest ostre dodanie gazu wiec w zakręty powinno sie wchodzić z odkręconym gazem (jeszcze przed zakrętem), albo wciśniętym hamulcem (w zależności od rodzaju zakrętu).

• Administrator
Dopiero w zakręcie wykorzystuję hamulce: tylni do nadrzucenia koła w opdowiednim kierunku

sam piszesz że trzeba wejść w zakręt narzucając tył a jedynym sposobem żeby zatrzymać tylne koło jest hamulec nożny' date=' bo na pewno nie silnik. innym sposobem żeby narzucić tył jest ostre dodanie gazu wiec w zakręty powinno sie wchodzić z odkręconym gazem (jeszcze przed zakrętem), albo wciśniętym hamulcem (w zależności od rodzaju zakrętu).[/quote']

No jasne, masz rację. Mi chodziło jedynie o to, ze silnikiem da się wytarcić skutecznie prędkość. Tak jak mówię, pamiętam 2T lekko przez mgłę i mogę się mylić, nie bijcie. W 4T wytracam prędkość głownie biegami, a dopiero potem hamulcami.

pzdr

adam dobrze mówisz, ale ojciec mnie uczył że jak dolatujesz do zakrętu to nie zawsze musisz koło stawiać na dębowo wystarczy zrobić szybką, zdecydowaną redukcje np o dwa biegi w dół i można dalej zapierdzielac, i czasem zdarzało mi sie nawet z 6 do 3 zejść tak jak mówi dominik i jakoś koza chodziła sezon i po sezonie nic poważnego jej nie dolegało

Ostatnio tak właśnie śmigałem i dostrzegłem dwa sposoby(tylko na jedynce:P)Można usiąść na miejscu tylniego pasazera lub jak najdalej na tyłach, powoli przyśpieszać a kiedy będzie odpowiednia moc szarpnąc za kiere i łycha(uwaga na boczne wiatry :twisted: )Inną metadą jest wstanie na nogach a podczas jazdy szczelić ze sprzengła :mrgreen: To sytko wtedy gdy ma sie słabe moto :)

Jeśli coś źle napisałem to prosze o poprawe mojich metod :roll:

zauwazylem na na oponach kostach i wiekszych predkosciach w terenie moto czasem ma tendencje do shimmy(ryby) da sie tego jakos uniknac ,czym to jest spowodowane :?:

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/