Super stunter piter Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) witamdopiero co kupiłem moto, niedługo będe zmieniał olej w silniku i w związku z tym mam pytanie- jaki olej jest do niego dobry/zalecany?? wyczytałem na tym forum że zalecają mineralne, ale to dziwny bo to wyżyłowany silnik (yamaha yzf 750R) i ma 130km... Jeśli ktoś wie to prosze o odpowiedż...aha i jeszcze- koles od którego kupiłem założył mu na chłodnicy taki palstikowy czworokąt żeby bardziej się dogrzewał bo podobno w tych moto tak zakłądają bo mają montowane chłodnice te same co w 1000 i za bardzo go chłodzą... czy mam to zostawić?? wiem ze są tu posiadacze takowego motorku i mam pytanie- jaką wam trzyma temp przy spokojnej jeżdzie w takie dni jak teraz?? no i czy macie zasłoniętą chłodnice czy nie? Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez Super stunter piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 witamdopiero co kupiłem moto, niedługo będe zmieniał olej w silniku i w związku z tym mam pytanie- jaki olej jest do niego dobry/zalecany?? wyczytałem na tym forum że zalecają mineralne, ale to dziwny bo to wyżyłowany silnik (yamaha yzf 750R) i ma 130km... Jeśli ktoś wie to prosze o odpowiedż...aha i jeszcze- koles od którego kupiłem założył mu na chłodnicy taki palstikowy czworokąt żeby bardziej się dogrzewał bo podobno w tych moto tak zakłądają bo mają montowane chłodnice te same co w 1000 i za bardzo go chłodzą... czy mam to zostawić?? wiem ze są tu posiadacze takowego motorku i mam pytanie- jaką wam trzyma temp przy spokojnej jeżdzie w takie dni jak teraz?? no i czy macie zasłoniętą chłodnice czy nie? Ja na Twoim miejscu zalal bym polsyntetykiem castrol gps albo shella... Tego używam i jestem zadowolony.. w Bandicie mialem motula 10w40 mineralnego i tez było w jak najlepszym porządku.. Tylko nie kup oleju lanego z beczki bo to scierwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Mam jeszcze pare pytań, jest to w sumie mój 3 cztero-sów ale 1 o tej poj. i tej mocy... no więc:*co ile zmienia się olej w silniku??*po mojej wiosce jeżdże do 3-4 tys obr a wciskając motor idzie do ok 113tys i w związku z tym: czy on się nie zmuli?? znaczy od czasu do czasu dam mu po garach ale ogólnie jeżdże powoli.*no i wogle co robic żeby dobrze jeżdził i czego nie robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie nie zmuli sie.Dobrze robisz ze majac 15 lat i brak prawka jezdzisz wolno i tylko po wiosce.Nie ma wiekszego znaczenia co wlejesz, jezeli to moto chlodzone ciecza trzymaj sie oznaczenia SAE 10W40.Wazne zebys regularnie ten olej wymienial.Ktos kto yzf ma powie ci co ile km. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Pewnie przez rok i tak nie nastukasz za wiele tysięcy więc olej będziesz wymieniał pewnie co rok.. Ja u siebie zmieniam średnio co 6 tysięcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Według serwisówki olej co 6tyś. a olej z filtrem co 12tyś., sprawdzaj często olej bo lubi sobie łyknąćU mnie tak często dolewam po litrze(mobil1 15w50), że wymieniam olej z filtrem co 9tyś. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez spiwor Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Hejco do oleju to tak jak kolega wyżej napisał czyli co 6 tyś i powinno być ok.Ja zmieniam co rok olej i filtr mimo że km nie natłukę. ;) Odnośnie temperatury jest założony oddzielny post, poszukaj. !! ale to dziwny bo to wyżyłowany silnik (yamaha yzf 750R) i ma 130km... wyżyłowany?? czemu tak sądzisz?? słuszna pojemność i konkretna moc,600-ki z tego roku mają coś pod 120KM więc norma... PSMój tato na zimę częściowo zasłania chłodnicę w T3 1,9D :P w mojej Yaśce nie praktykowałem:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 ale dalej się nie dowiedziałem czy ma byc minerał czy pół syntetyk czy syntetyk...????i czy 15W50 czy 10 W40????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zalezy na co cie stac a SAE 10W40 juz pisalem wyzej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jeśli dużo łyka to lej minerał a jak nie wiele to półsyntetyk. Ja ty na tym jeździsz mając 15 lat??? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 no latam, latam:) wleje pół syntetyka 10w40 jakiegoś motula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Co do tej wymiany filtra oleju co 12 tys km to na pewno lepiej wymienić go co 6 tys km razem z olejem. Ja tak robie u siebie. Filtr w najpopularniejszych sprzetach to przeważnie koszt tylko 20-30 zł, chyba warto stracić kilka złotych ale mieć pewność ze silnik bedzie jak najlepiej chroniony przed syfami. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Pozwolę sobie na off topic. Tylko nie kup oleju lanego z beczki bo to scierwo... Dlaczego tak uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek gawlik Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Co do tej wymiany filtra oleju co 12 tys km to na pewno lepiej wymienić go co 6 tys km razem z olejem. Ja tak robie u siebie. Filtr w najpopularniejszych sprzetach to przeważnie koszt tylko 20-30 zł, chyba warto stracić kilka złotych ale mieć pewność ze silnik bedzie jak najlepiej chroniony przed syfami. przyłączę się do dyskusji w tym miejscu, bo to ciekawe zagadnienie moim zdaniem... generalnie co motocyklista to teoria na ten temat i zarówno jedni jak i drudzy mają swoje racje. Dla mojej KaZety serwisówka (z początku lat 80`) podaje wymianę oleju co 6000km a filtra co 12000km. Tak sobie myślę czy to wymienianie filtra co 6000km nie jest nadgorliwością? Myśle że oleje jak i filtry są teraz jeszcze lepsze, a na pewno nie gorsze co 20lat temu, a skoro wtedy producent zalecał wymianę co 12ooo km to po co go poprawiać? Przecież gdyby była taka potrzeba to zalecaliby tą czynność co 6ooo km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ja mam zasade w tych ciezkich do rozwiklanaia przypadkach olejowych rob tak jak lubisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi