Skocz do zawartości

Kardan - obudowany w jakie moto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie, zrodzone z faktu, że słabo się znam na charakterystykach motocykli :) Mianowicie będę kiedyś zmieniał motocykl. Zaczynałem od VX800, który miał kardan. Teraz w TDM-ie mam łańcuch i chcę znów kardan :buttrock: Jakie są modele motocykli, które spełniają następujące warunki:

- moc: 100KM+

- napęd: kardan

- pozycja: neutralna, jak na nakedzie albo turystycznym enduro

- dobra trakcja na naszych krajowych dziurach?

Wiem tylko o R1150GS, ale on jest chyba słaby, prawda? Koło 80KM? Wiem że to niemało, ale TDM ma 80 KM a ja chciałbym na przyszłość ciut więcej. Podoba mi się FJR1300 ale tu moc z kolei mnie onieśmiela :) Co jeszcze można dostać z kardanem?

pozdr

LYsY

kardan rules ;)

r1100rs - nie do końca, ale większość warunków spełnia: kardan w paraleverze; pozycja komfortowa (może tylko ciut mniej wyprostowana jak na gs-ie); koników wprawdzie 90, ale za to momentu 95Nm, a to już więcej niż ma tdm-a; trakcja bez zarzutu, zawieszenie niższe niż gs, ale konstrukcyjnie to samo (telelever + paralever)

no i turystyczne kredensy typu hondy st1100, i starsza kawa gtr 1000, a z mojej ulubionej marki jeszcze bmw r1150rt, oraz te z rzędowymi silnikami k1200 (rs, gt, lt). te ostatnie są mocniejsze od bokserów 1100/1150 (rs i gt mają 130KM i 117Nm)

natomiast nie wiem, co ma być dla ciebie onieśmielającego w mocy fujary :(

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jazdy próbne w Warszawie Auto Fus urządza, można się przejechać i jest fajnie :buttrock: (co nie znaczy, że kupić bo nówka to troszkę drogawa :biggrin:).

Ciekawa myśl... chętnie bym śmignął BMW :clap:

Może się umówię... ;)

pozdr

LYsY

O za dużo mocy w FJR nie ma sie co bać :buttrock:. Swietny motocykl moim zdaniem.

Pawel

Właśnie na niego mi wszystko wskazuje...

Gdyby taki Tiger 1050 miał kardan to już bym na niego zbierał ;) Ale niestety, żaden turystyk nie ma, poza BMW i jakimiś starymi modelami (jak pisali ludzie powyżej), a BMW mnie trochę odstrasza w kwestii designu. Ten dziób GS-a wygląda dziwnie :biggrin: A FJR ma coś w sobie. Tylko jak radzi sobie w koleinach, na frezowanych drogach, na dziurach itd?

pozdr

Przejedź się BMką tak dla porównania, ja ostatnio miałem okazję posmigać na R1200GS Adventure (100 KM) i R1200S (122 KM). Choć to zupelnie nie dla mnie motocykle, to Adventure, który ma nieco mniejsza moc nieźle sobie dawał radę w takim zestawieniu i całkiem żwawo do 160 sobie poczynał. W tych motkach przewagą jest trakcja, dlatego warto spróbować. Jeśli jednak z drugiej strony stawiasz FJRę no to raczej niecodzienne porównanie wychodzi. Nie miałem okazji, ale duże motocykle raczej na naszych drogach sobie radzą i zwykle opinie o Hayabusie, FJR i paru innych podobnych nie wykraczają poza to, że zachowują się poprawnie na naszych "drogach", tyle moge dodać że K12S też sobie radzi co by potwierdzało regułę o większych sportturystykach.

Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl

• 2 tygodnie później...

Witam!

Mam takie pytanie, zrodzone z faktu, że słabo się znam na charakterystykach motocykli :notworthy: Mianowicie będę kiedyś zmieniał motocykl. Zaczynałem od VX800, który miał kardan. Teraz w TDM-ie mam łańcuch i chcę znów kardan :icon_evil: Jakie są modele motocykli, które spełniają następujące warunki:

- moc: 100KM+

- napęd: kardan

- pozycja: neutralna, jak na nakedzie albo turystycznym enduro

- dobra trakcja na naszych krajowych dziurach?

Wiem tylko o R1150GS, ale on jest chyba słaby, prawda? Koło 80KM? Wiem że to niemało, ale TDM ma 80 KM a ja chciałbym na przyszłość ciut więcej. Podoba mi się FJR1300 ale tu moc z kolei mnie onieśmiela :notworthy: Co jeszcze można dostać z kardanem?

pozdr

LYsY

Witam.

Od niedawna co prawda jestem i tu podkreślam szczęśliwym posiadaczem BMW K 1200 RS.

Moc 130 km.

Trakcja znakomita.

Nic dodać nic ująć.

Życzę Ci takiego sprzęciku.

POLECAM.

Nowy PanEuropean STX1300 rozwija 115 KM. Z pewna dozą nieśmiałości może być. :crossy:

Osmiele sie zauwazyc, ze sam czuje sie na to moto jeszcze o 10 lat za mlodo a co dopiero Lysy.

Pozatym to jest OK

:cool: