Lysy5g1 Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Witam, tak tak, to znowu ja :icon_mrgreen: otóż.. zmieniłem ostatnimi czasy oponę tylną na niższy profil i moto zrobiło się sporo wolniejsze niż przedtem i chciałbym to zmienić...szukałem w różnych sklepach żebatek i znalazłem tylko na "olekmotocykle" zębatkę 15z ale jest ona przypisana do GSX 750f, a ja mam 600f i teraz pytanie: jeśli numery zębatek w sklepie internetowym są te same (566) to znaczy ze zębatka bedzie pasować do mojego moto?jak bardzo zmieni się prędkość przy zmianie zębatki na +1 ząbek? (na przyklad v-max) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Zębatka będzie pasowała na pewno.A różnica w prędkości wyjdzie dokładnie po użyciu niemieckiego programiku o nazwie "geardata" Quote Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stifler Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Oblicz stosunek przełożeń ilość zębów z tyłu podziel przez ilość zębów z przodu i to samo na nowych, podziel pierwszy wynik przez drugi i pomnóż to przez prędkość maksymalną jaką miałeś teraz ... tak bedziesz wiedzial o ile pojedziesz szybciej,,, moglem sie pomylic przy wzorze bo jestem po małych piweczkach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy5g1 Posted August 7, 2007 Author Share Posted August 7, 2007 Witam, wg tego "wzoru" wyszedł mi przyrost v-max o jakieś 16km/h, czy dzięki takiej zmianie odczuwalna będzie zmiana spalania? (bo głównie o to mi chodzi)jak to się odbije na przyśpieszeniu? bedzie dużo gorzej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam M. Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Nie jest to wielka zmiana, silnik bedzie sie przy danej predkosci ( 100 km/h ) krecil jakies 400 obr/min wolniej i troszke mniej palil - nie wiem czy poczujesz. Adam M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Z tym ze jak zalozysz taka zebatke to moto bedzie jeszcze wolniejsze, tzn. vmax sie zwiekszy ale bedzie slabiej przyspieszalo (mam nadzieje ze nic nie poknocilem :icon_mrgreen:) Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy5g1 Posted August 8, 2007 Author Share Posted August 8, 2007 Nie jest to wielka zmiana, silnik bedzie sie przy danej predkosci ( 100 km/h ) krecil jakies 400 obr/min wolniej i troszke mniej palil - nie wiem czy poczujesz. Adam M. dzięki Panie Adamie :buttrock:o taką "liczbową" odp. mi chodziło :biggrin: a mam jeszcze jedno pytanie, czy jedna nowa zębatka wpłynie na skrócenie żywotności całego zestawu napędowego (wiem, że na pewno wpłynie ale czy bedzie to w dużym stopniu..) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam M. Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Eee tam wieksza zebatka wplywa na wydluzenie zycia lancucha, z kolei jak sama zebatke zmieniasz to troche skraca zywotnosc - ogolnie sie wyrowna :buttrock: Adam M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts