Jump to content

Zmiana przełożenia końcowego GSX 600F

Recommended Posts

Witam, tak tak, to znowu ja :icon_mrgreen:

otóż.. zmieniłem ostatnimi czasy oponę tylną na niższy profil i moto zrobiło się sporo wolniejsze niż przedtem i chciałbym to zmienić...

szukałem w różnych sklepach żebatek i znalazłem tylko na "olekmotocykle" zębatkę 15z ale jest ona przypisana do GSX 750f, a ja mam 600f i teraz pytanie:

jeśli numery zębatek w sklepie internetowym są te same (566) to znaczy ze zębatka bedzie pasować do mojego moto?

jak bardzo zmieni się prędkość przy zmianie zębatki na +1 ząbek? (na przyklad v-max)

Oblicz stosunek przełożeń

ilość zębów z tyłu podziel przez ilość zębów z przodu i to samo na nowych, podziel pierwszy wynik przez drugi i pomnóż to przez prędkość maksymalną jaką miałeś teraz ... tak bedziesz wiedzial o ile pojedziesz szybciej,,, moglem sie pomylic przy wzorze bo jestem po małych piweczkach...

Witam, wg tego "wzoru" wyszedł mi przyrost v-max o jakieś 16km/h,

czy dzięki takiej zmianie odczuwalna będzie zmiana spalania? (bo głównie o to mi chodzi)

jak to się odbije na przyśpieszeniu? bedzie dużo gorzej?

Z tym ze jak zalozysz taka zebatke to moto bedzie jeszcze wolniejsze, tzn. vmax sie zwiekszy ale bedzie slabiej przyspieszalo (mam nadzieje ze nic nie poknocilem :icon_mrgreen:)

Why... So... Serious

Nie jest to wielka zmiana, silnik bedzie sie przy danej predkosci ( 100 km/h ) krecil jakies 400 obr/min wolniej i troszke mniej palil - nie wiem czy poczujesz.

Adam M.

dzięki Panie Adamie :buttrock:

o taką "liczbową" odp. mi chodziło :biggrin:

a mam jeszcze jedno pytanie, czy jedna nowa zębatka wpłynie na skrócenie żywotności całego zestawu napędowego (wiem, że na pewno wpłynie ale czy bedzie to w dużym stopniu..)