kszyhoo Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Witam!Z powodu niemiłej przygody, muszę wymienić prawy karter.Już dwóch sprzedających na allegro, wspomniało coś o tym, że kartery należy wymieniać parami, bo są 'osiowane'.Czy to prawda? Na czym to polega? Pozdrawiam KszyHoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy5g1 Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 (edited) Mi się wydaje, że to (jak to nazwałeś "osiowanie") ma sens i istnieje ale chyba tylko w warunkach fabrycznych...w naszych biednych polskich realiach bym się tym nie przejmował i po prostu wymienił jedną sztukę :banghead:tym bardziej, że nie jest to w niewiadomo jak mocnym sprzęcie, tylko w małym dwusuwie :icon_exclaim: Edited August 3, 2007 by Lysy5g1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 blok silnika jest jeden tylko ze względów technologicznych jest wykonany z 2 lub 3 elementów ale stanowi jedną całość i tych części nie wolno bezkarnie zamieniać z innymi. Quote Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszyhoo Posted August 3, 2007 Author Share Posted August 3, 2007 Panie Piotrze, czyli musze wymienić obydwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ghost rider Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 WitamKartery należy bezwzględnie wymieniać parami, są współosiowane, stanowią całość. Jak kupisz jeden i założysz do innego to napewno nie będzie to dobrze działało.Szerokości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tm85 Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Podczas produkcji komplet jest skręcany i jako całość obrabiany - np. otwory na łożyska wału korbowego i skrzyni biegów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Panie Piotrze, czyli musze wymienić obydwa?Oczywiście że tak bo to nierozłączna całość Quote Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszyhoo Posted August 3, 2007 Author Share Posted August 3, 2007 (edited) Witam!A co Państwo, sądzicie, o pospawaniu tego starego karteru.Dziura ma miejsce na dole skrzyni korbowej.Czy spaw spełni swoją rolę? (Chodzi o pospawanie u profesjonalego spawacz, który siedzi w branży kilkanaście lat.) Pozdrawiam Krzysztof Edited August 3, 2007 by kszyhoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty46 Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 jeśli zrobi to dobrze i naprawdę sie na tym zna to nie ma problemu przeciez tu chodzi tylko o to żeby olej nie ciekł a nie ma tam ciśnienia itp. Na pewno wyjdzie Ci taniej niż kupić używane kartery ............i silnika nie musisz rozbierac :biggrin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stifler Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Witam!A co Państwo, sądzicie, o pospawaniu tego starego karteru.Dziura ma miejsce na dole skrzyni korbowej.Czy spaw spełni swoją rolę? (Chodzi o pospawanie u profesjonalego spawacz, który siedzi w branży kilkanaście lat.) Pozdrawiam Krzysztof Ja tak miałem .. Kolega w crosówce też miał pospawany.. wszystko działało jak należy.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszyhoo Posted August 3, 2007 Author Share Posted August 3, 2007 Witam!Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Zdecydowałem się na pospawanie.Wyjdzie taniej niż komplet używanych karterów.............i silnika nie musisz rozbierac No niestety. Muszę.Tam w środku walają się jakieś kawałki tłoka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielorz Posted August 4, 2007 Share Posted August 4, 2007 Kszyhoo widzę, że stało ci się dokładnie to samo co mi. Też na zestawie Malossi 110 ccm ? Mi urwał się kawałek tłoka (część płaszcza - tak to sie chyba nazywa) i wyszło dołem. Też miałem pospawane te kartery, przy okazji remont silnika i moto śmigało aż miło ;D Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts