Skocz do zawartości

YAMAHA TTR 600E

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki ptr82 :D no będę szukał bo co mi innego zostało ehh że te części są takie drogie .... nie chce zbytnio zmieniać licznika bo ten jest ok a po co mi 2 >... DO lata myślę że coś znajdę bo będę się żegnał z moją TTR :(

Procedura jest mniej więcej taka:

1. Odpalasz i rozgrzewasz silnik i jedziesz

2. Po krótkiej jeździe pozwalasz motocyklowi popracować na jałowym biegu przez chwilę

3. Gasisz silnik i trzymając motocykl w pionie sprawdzasz w okienku poziom oleju

Dodatkowo, odkręcając górną śrubę na pokrywie filtra oleju sprawdza się PRZY PRACUJĄCYM SILNIKU ciśnienie oleju. Jeśli olej wypływa przez poluzowaną śrubę- jest si.

• 2 tygodnie później...

Sluchajcie :) wlałem litr oleju i ku mojemu ździwieniu nadal pokazuje na miarce że nie ma nawet minimum . Jak to jest możliwe gdzie podziały się te 2 litry oleju bo jeszcze przed zimą olej był . Macie jakies pomysły . (tak jak mowiliscie sprawdzalem na cieplo

Sluchajcie :) wlałem litr oleju i ku mojemu ździwieniu nadal pokazuje na miarce że nie ma nawet minimum . Jak to jest możliwe gdzie podziały się te 2 litry oleju bo jeszcze przed zimą olej był . Macie jakies pomysły . (tak jak mowiliscie sprawdzalem na cieplo

Raz pokaże, raz nie. Ja na poczatku chujozy dostawałem z tym. Ten typ tak ma. Jak Ci parę razy z rzędu nie pokaże to zacznij sie rozglądać gdzie ucieka. Masz tam go od cholery, jak nie wali z komina lub nie leci spod niej to nawet jak nie widać czasami w oczku ( a wiesz że nigdzie bokiem nie idzie) nic jej nie bedzie.

Tak to jest z motocyklami z suchą miską olejową:)

Tam jest na prawdę sporo zakamarków, gdzie olej może się rozpłynąć, więc przepompowanie go do zbiornika zewnętrznego może trochę potrwać.

Polecam procedurę, by po rozgrzaniu silnika przejechać parę kilometrów. Niech pompy oleju mają czas, by wszystko przepchnąć gdzie trzeba.

Mi również zdarzało się, że samo odpalenie i rozgrzanie silnika bez jazdy nie pokazywało nic. Po przejechaniu się i odczekaniu z minuty- dwóch na wolnych obrotach wszystko w okienku jest jak należy.

Ok sprawę oleju już pozostawię samej maszynie :D Miał ktoś z was coś takiego że jak się jedzie po wodzie np w deszczu to moto po jakimś tam czasie nie chce się wkręcać na obroty i po chwili gaśnie wydaje mi się że ma gdzieś przebicie ale nie wiem gdzie ? Macie jakieś pomysły ??

Witam ja miałem podobnie w zeszłe wakacje. Po drodze chwycił mnie rzęsisty deszcz i TTR zaczęła prykać, przerywać aż w końcu zgasła i po chwili ponownie udawało się ja odpalić.. Przyczyna--przełącznik przy zbiorniku paliwa tan na kluczyk, jest to częsty problem, po tej zimie (TTR stała w nie ogrzewanym garażu), tez musiałem go zdemontować i przeczyścić bo „nie łapał” wiec sprawić to.