Skocz do zawartości

Wszystko o Hondzie XR

Rekomendowane odpowiedzi

kopiesz na odprezniku 5-8razy, potem próbujesz palić, jak nie załapie to od nowa, nie ma zadnego sposobu, no mozesz się czasem wspomóc magicznymi zakleciami jak kolega na lc4 ;)

jak mam dzwona i nie spieszy mi sie z odpalaniem to robie przerwę na papieroska a po 5 minutach paliwo widocznie odparowuje i juz pali mi normalnie

W przypadku zalania- z TTR postępuje tak:

Zakręcam kranik przechylam dość mocno moto prawie kładę, ścieka paliwo z komory pływakowej. Odkręcam manete i przekopuje z 5 razy, odkręcam kranik puszczam gaz ustawiam tłok i … :crossy: :biggrin:

W przypadku zalania- z TTR postępuje tak:

Zakręcam kranik przechylam dość mocno moto prawie kładę, ścieka paliwo z komory pływakowej. Odkręcam manete i przekopuje z 5 razy, odkręcam kranik puszczam gaz ustawiam tłok i … :crossy: :biggrin:

i działa?

Wypróbuje to nastepnym razem.

U mnie działa oczywiście zakładam w pełni sprawny i dobrze wyregulowany sprzęt.

Bo przekopywanie ciepłego silnika na odkręconym kraniku i podawanie mu jeszcze mieszanki wydaje mi się nie na miejscu :icon_mrgreen: . A tak paliwa nie dostaje komora jest „przewietrzona’ świeca osuszona itp.

Oczywiście nie robię tego po każdej glebie ale jak podniosę moto i od razu ustawiam tłoki i za 3 razem nie odpali to wtedy tak , czasemi tylko zakręcam kranik jak mi się nie chce. Ale czasem lepiej poświęcić te 5 min na te czynności niż kopać 20 min.

Kiedys na światłach mi się zdusiła :banghead: no i zaczęło się nerwowe kopanie, bo zaraz zielone… efekt taki ze wszyscy odjechali :icon_mrgreen: a ja pod OBI miałem 30 min przerwy na wentylowanie komory :biggrin: .

Edytowane przez loko

U mnie działa oczywiście zakładam w pełni sprawny i dobrze wyregulowany sprzęt.

Bo przekopywanie ciepłego silnika na odkręconym kraniku i podawanie mu jeszcze mieszanki wydaje mi się nie na miejscu :icon_mrgreen: . A tak paliwa nie dostaje komora jest „przewietrzona’ świeca osuszona itp.

Oczywiście nie robię tego po każdej glebie ale jak podniosę moto i od razu ustawiam tłoki i za 3 razem nie odpali to wtedy tak , czasemi tylko zakręcam kranik jak mi się nie chce. Ale czasem lepiej poświęcić te 5 min na te czynności niż kopać 20 min.

Kiedys na światłach mi się zdusiła :banghead: no i zaczęło się nerwowe kopanie, bo zaraz zielone… efekt taki ze wszyscy odjechali :icon_mrgreen: a ja pod OBI miałem 30 min przerwy na wentylowanie komory :biggrin: .

Ja generalnie nie wpisuje sie w obraz kopiącego do usranej śmierci , dotychczas naprawdę maszynka paliła wg mnie dobrze. Nawet wywrócenie na zjeździe gdzie moto prawie do góry kopytami było nie zalało jej ( jakoś od 7-8 zagadała). Ale ostatnio trosze zaczęła testować moja nogę. W gaźnik musze zerknąć. Bo jak jest ok to dobrze pali. Ja po solidnej glebie (jak jej pod razu nie dźwignę) to zawsze od razu zakręcam kranik i jadymy z kopajsem aż zagada. Dopiero wtedy odkręcam kranik bo inaczej to....szkoda gadać :icon_twisted:

Tego kładzenia dla "osuszenia" komory nie testowałem jeszcze

Pozdro

Edytowane przez murdoch2

co sadzicie o XR 650L - w sumie wyglada jak stara poczciwa 600 ( wiem ze ma blaszany bak) ale ma to COS magiczny guziczek dla leniwych :D - czy zawias jest taki sam jak w zwyklej 600 ? jaka waga ? bo raz czytam ze 155 na gotowo , innym razem ze na sucho...na alledrogo stoi jedna sztuka za przyzwoita cene - ech gdyby mial kase , to juz by byla moja... jednak ciagnie wilka do lasu :D

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

• 2 tygodnie później...

pałowałem sobie dzis moją koze po zasniezonych drogach i łąkach, zajefajna jazda, ale mam pewne obawy co do jazdy w takich niskich (ok 0*C) temeraturach bo moj olej (VALVOLINE 20w50 4t) na zimno wyglądał na bagnecie jak marmolada :/

manual podaje ze do 0*C mozna jezdzić na 20w50 a ponizej tylko na 10w

co sądzicie?

Edytowane przez jjank

Jeśli dobrze rozgrzejesz ją przed jazdą, że olej zdązy się rozgrzać i zrobić rzadszy to moża już katować:)

Tym bardziej, że silnik pracuje na wysokich obrotach po koło cały czas slizga się po śniegu, i szybciej się grzeje:) a tym samym olej robi się rzadszy i lepiej smaruje :wink:

a Ty na czym latasz w zimie?

On w zimę nie lata-wymięka mówiąc że szkoda zdrowia :biggrin:

Ma racje poniekąd że po rozgrzaniu powinno być ok,z tym że temperatura na dworze jest jaka jest-a silnik najbardziej dostaje po dupie zaraz po odpaleniu kiedy olej nie dociera jeszcze wszędzie-skoro jest marmoladą-tym bardziej,czas do rozgrzania się oleju(silnika-ramy) jest długi,i wydłuża się jeszcze bardziej przy takich temperaturach-logiczne...

osobiście kupił bym olej na zimę inny jak latasz dosyć obficie-moim zdaniem jeśli go spuścisz i szczelnie zamkniesz mógł byś go spoko wlać w kolejną zimę...ale to moje urojenia

Jak nie zmieniasz to przekop ją chociaz kilka razy przed odpaleniem ;]

Pozdroo,miłego latania

Par montaignes et par valees

Et par forez longues et lees

Par leus estranges et sauvages

Et passa mainz felonz passages

Et maint peril et maint destroit...

jesli w nazwie oleju masz "w" to smigaj bez obaw jak zimno np 10w40 w oznacza po prostu winter czyli oleje przystosowane do zimowych warunków

oczywiscie motór rozgrzej i dzida!!!!! :D

Edytowane przez MichuPl

Ja zimą nielatam, tak jak to powiedział Korsarz, dlamnie sezon trwa od ok marca, do końca września i niektóre dni października jak pogoda pozwoli :bigrazz:

Ja latam na 20w\40 Castol Aktiv, DRa spija już trochę oleju, dlatego leje trochę gęstrzy:)

Jak nie zmieniasz to przekop ją chociaz kilka razy przed odpaleniem ;]

to robie zawsze, inaczej nie odpali

jesli w nazwie oleju masz "w" to smigaj bez obaw jak zimno np 10w40 w oznacza po prostu winter

wiesz zima zimie nie równa, u Angoli 0*C to prawidzwia zima stulecia,a u nas listopad

Ja latam na 20w\40 Castol Aktiv, DRa spija już trochę oleju, dlatego leje trochę gęstrzy:)

u mnie na 10w40 jest dymek :/

Włochaty sporo tracisz, bo w zimie mozna wreszcie porządnie dokopac lekkim dwusuwom :D

Wiesz, ja dośc chorowity jestem, po takiej podróży zaraz bym na drugi dzień niewyszedł z łóżka, niedaje mi przyjemności myślenie o tym że mi zimno, zamiast cieszyć się jazdą.

To nie dlamnie.

W przyszłym sezonie wymienie same pierścienie i uszczelniacze zaworowe, bo sprężanie mam dosyć dobrę (11,5bara) więc jedynie pierścień olejowy może puszczać.