zyleta Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Mam pytanie. Czy zdarzyło się Wam, aby zatrzymała Was policja za przeciskanie się pomiędzy innymi uczestnikami ruchu? Szukałem przepisów prawnych na ten temat ale z mizernym skutkiem (także na forum). Pytam więc o praktykę policji. Na forum wypowiadało się już kilka osób na ten temat ale z przeczytanych postów nie wynikało aby kogoś ukarano. Interesuje mnie przypadek ukarania i przepisy na jakie się powoływała policja. THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Mnie to się nie zdarzyło, mimo że niejednokrotnie omijałem w ten sposób stojący w korku radiowóz. Nie słyszałem też od nikogo znajomego, żeby go policja za coś takiego zatrzymała. pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hes Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Słyszałem że w takich przypadkach mandat może być za wielokrotne zmiany pasów ruchu bez sygnalizacji i za przekroczenie ciągłej linii jeśli jest to już przy światłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Teoretycznie tak, ale tak jak pisałem wyżej, w praktyce nie zetknąłem się z tym. Może postawmy sprawę inaczej: Czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów dostał mandat za przeciskanie się w korku? Oczywiście zakładając że nikomu nic nie obtarł itp pozdr Edytowane 23 Maja 2007 przez jurjuszi Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fcziom Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 zależy na jakiego policjanta trafisz!jak bedzie upierdliwy i bedzie chcial zarobic to sie przyczepi i wlepi mandat za przekraczenie lini ciagłej przed światłami!ale raczej policja przymyka na to oko ale jak to mówi mój sąsiad trzeba byc ,,czujnym" :icon_rolleyes: Cytuj http://bikepics.com/members/fcziom/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyleta Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Proszę o wypowiedź osób które zostały ukarane (ewentualnie bliskich wiarygodnych znajomych)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Priest666 Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Kiedyś był wywiad z jakąś szychą z policji w Wawie... Komendant stwierdził że jeżeli samochody stoją... i motocykle przeciskają się srodkiem co by szybciej do świateł dojechać... to jest to tylko na plus bo rozładowuje korki. Motocykl na długość potrzebuje tyle MNIEJ WIĘCEJ tyle miejsca ile potrzebuje mały samochód a że i tak rusza szybciej spod świateł... organizacja ruchu jest ułatwiona jak się po prostu je przepuszcza przodem. Wspominał coś o tym, że nie ma przepisu dotyczącego właśnie MIJANIA samochodów stojących "w korku". Było to jednak 2-3 lata temu z tego co pamiętam... ale nie słyszałem nigdzie, zeby się coś nowego urodziło w tym kierunku... Pozdrawiam serdecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyleta Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Użyj opcji "szukaj" .... Proszę zatem o link do wypowiedzi osób UKARANYCH... THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.kowalski74 Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Nie zdarzyło się. Jeżdże głównie po mieście niestety. Ba, zdarzyło się kilka razy, że radiowóz zrobił mi miejsce. To co doczytałem w "Motocykliście doskonałym" a co odnosi się do polskich przepisów, to jest to wykroczenie, ale policja przymyka na to oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćq Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Tydzień temu stojąc w korku miałem okazję widzieć przeciskającego się gościa z plecakiem na jakiejś plastikowej japonii (cbr moze to był :icon_mrgreen: ) W korku stał też radiowóz i tylko radiowóz spośród wszystkich stojących aut odrobinę zjechał w bok by łatwiej się przecisnął gość. Nie wiem czy to reguła.Aż mi się łezka w oku zakręciła :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACIAS1989 Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Ja również przeciskałem się przy radiowozie i nic mi nie zrobili :icon_biggrin: Podejrzewam, że policjanci na motorach też nie czekają grzecznie w korkach razem z puszkami :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Dziś przy okazji akcji Kierowco Patrz w Lusterka, policjanci z eskorty przyznali, że się nie czepiają, jedyne co to jak się ciągłą przejedzie, to się może ktoś przyczepić, ale generalnie się nie czepiają. Cytuj _______________Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aLLy Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 ostatnio jak dostalem wezwanie na policje za "spowodowanie kolizji " pyciarz powiedzial mi ze nie moge jechac miedzy autami , ale ze byl zle do mnie nastawiony to mogl tak sobie powiedziec , mandat dostalem jedynie za kolizje nie bylo nic pisane o tym ze jechalem srodkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie spotkałem się z reperkusjami z tytułu przeciskania się w korku.Jednak kiedyś na kursie instruktorskim, insp. Pasieczny powiedział tak:- jeżeli motocyklista przeciska się umiejętnie, nie stwarzając zagrożenia, panuje nad maszyną i nie powłóczy nogami po ziemi, to patrol się nie przyczepi, jednak zawodnik który sprawia wrażenie nieporadnego, zagrazającego lusterkom i lakierowi aut, zostanie wyłuskany nawet z lewego skraju szerokiej jezdni.Wnioski wyciągnijcie sami. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1001 Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Niestety jazda z nogami na ziemii to z tego co zauważyłem (z perespektywy kierowcy samochodu) plaga. Jest to ewidentnie wina tego, że na przeciętnym kursie PJ nie uczą równowagi i jazdy z małymi prędkościami :) :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi