Skocz do zawarto艣ci

HONDA CRF 250 X

Rekomendowane odpowiedzi

Cze艣膰, ostatnio widzia艂em kilka og艂osze艅 w艂a艣nie z tymi motorkami. Chodzi mi o roczniki od 2005 roku. Jakie maj膮 wady i zalety? Czy to ten sam silnik co w zwyk艂ej CRF? Czy zosta艂 tam wyeliminowany problem zawor贸w, kt贸ry wyst臋powa艂 we wcze艣niejszych modelach crfa? Prosz臋 o opinie znaj膮cych temat, a nie domys艂y i zas艂yszane opinie na trzepaku :)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

http://motox.pl/forum/viewtopic.php?p=3175...c9917d1b5c8af04 tu si臋 co艣 dowiesz czytaj od drugiej strony i od drugiego posta

Kolego mylisz motocykle bo tam jest mowa o CRF250R czyli crossie a tu kolega pyta o CRF250X czyli enduro :(

Niby motocykle bli藕niacze a jednak stworzone do nieco innych cel贸w.

Model z "X" to taki "wykastrowany" u艂agodzony cross "R", ma lampy :) homologacje, n贸偶ke, elektryczny starter, 艂agodniej zestrojony silnik i zawieszenie, inaczej dobrane prze艂o偶enia, nieco wi臋kszy bak, spe艂nia wsztystkie normy spalin, g艂o艣no艣ci itp, ma tylne ko艂o 18 calii opony enduro dopuszczone do ruchu ulicznego.

Co czyni go ci臋偶szym, wolniejszym ale napewno d艂u偶ej mo偶na nim lata膰 bez grzebania poniewa偶 nie wyko偶ystuje max mo偶liwo艣ci drzemi膮cych w tym silniku .

R贸偶nica jest mniej wi臋cej taka jak mi臋dzy YZF a WRF, SXF a EXCF itp.

Dlatego te偶 niekt贸rzy zawodnicy Enduro w klasie 1252T/2504T je偶d偶a zarejestrownaymi crossami w przypadku Hondy jest jeszce jedna mo偶liwo艣膰 czyli HM.

Ten model enduro HM Honda CRE F250R jest przystosowan膮 do rajd贸w cross贸wk膮 CRF250R z moc膮 tylko ciut mniejsz膮.

Odno艣nik do komentarza

Kolego mylisz motocykle bo tam jest mowa o CRF250R czyli crossie a tu kolega pyta o CRF250X czyli enduro :(

Niby motocykle bli藕niacze a jednak stworzone do nieco innych cel贸w.

Model z "X" to taki "wykastrowany" u艂agodzony cross "R", ma lampy :) homologacje, n贸偶ke, elektryczny starter, 艂agodniej zestrojony silnik i zawieszenie, inaczej dobrane prze艂o偶enia, nieco wi臋kszy bak, spe艂nia wsztystkie normy spalin, g艂o艣no艣ci itp, ma tylne ko艂o 18 calii opony enduro dopuszczone do ruchu ulicznego.

Co czyni go ci臋偶szym, wolniejszym ale napewno d艂u偶ej mo偶na nim lata膰 bez grzebania poniewa偶 nie wyko偶ystuje max mo偶liwo艣ci drzemi膮cych w tym silniku .

R贸偶nica jest mniej wi臋cej taka jak mi臋dzy YZF a WRF, SXF a EXCF itp.

Dlatego te偶 niekt贸rzy zawodnicy Enduro w klasie 1252T/2504T je偶d偶a zarejestrownaymi crossami w przypadku Hondy jest jeszce jedna mo偶liwo艣膰 czyli HM.

Ten model enduro HM Honda CRE F250R jest przystosowan膮 do rajd贸w cross贸wk膮 CRF250R z moc膮 tylko ciut mniejsz膮.

Dzi臋ki, o tak膮 odpowied藕 mi chodzi艂o.

Wiesz mo偶e czy problem zawor贸w w CRF X ju偶 zosta艂 za艂atwiony i ewentualnie od kt贸rego modelu?

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki, o tak膮 odpowied藕 mi chodzi艂o.

Wiesz mo偶e czy problem zawor贸w w CRF X ju偶 zosta艂 za艂atwiony i ewentualnie od kt贸rego modelu?

Powiem Ci, 偶e niestety post臋p tchnologiczn w tym przypadku tytanowe zawory ss膮ce nie zawsze idzie w parze z wytrzyma艂o艣ci膮.

Ale chc膮c wyci膮ga膰 coraz wi臋ksze moce, wy偶sze obroty silnika itd. producenci decyduj膮 si臋 na takie rozwi膮zania.

I we wszystkich wyczynowych motocyklach crossowych w kt贸rych jest takie rozwi膮zanie zauwa偶a si臋 szybsze zu偶ycie tych zawor贸w.

Honda chyba jako pierwsza z wielkiej pi膮tki wprowadzi艂a takie rozwi膮zanie w modelu CRF450R 2002,

dlatego te偶 jako pierwsza jest koja偶ona z tym zwi臋kszonym zu偶yciem :icon_rolleyes:

I napewno dopiero 1-2 sezony pozwoli艂y bardziej to dopracowa膰.

Wp艂yw na to zu偶ycie ma te偶 ustawienie ga藕nika, poniewa偶 przy zbyt wysokiej temperaturze w komorze spalania zawory/gnizada b臋d膮 szybciej siada膰.

Bardzo wa偶ne jest te偶 dbanie o uk艂ad dolotowy: jego szczelno艣膰, cz臋ste wymiany filtra i po偶膮dne jego oliwienie.

Ja mam now膮 CRF250R po przebiegu oko艂o 25-30 mh i narazie luzy jeszcze w normie ale widz臋 po kolegach, 偶e zawory wymieniaj膮 po 1.5-2 sezonach w zale偶no艣ci od sposobu i ilo艣ci jazdy.

Tak przynajmniej zmienia艂 m贸j kolega z klubu, kt贸ry now膮 CRF膮 05 rok przelata艂 2 seazony zdobywaj膮c w ka偶dym Mistrza Okr臋gu w klasie junior a tak偶e Vice Mistrza Europy Centralnej.

Jak to wszystko si臋 ma do modelu CRF-X nie mam poj臋cia, trzeba by zapyta膰 u偶ytkownika takiego sprz臋ta a przy u偶wyanych motocyklach to ju偶 w og贸le loteria.

Odno艣nik do komentarza

S艂ysza艂em 偶e standardowe "X" to nie wypa艂y. Natomias przerobione przez w艂osk膮 fire HM s膮 to bardzo dobre maszyny. Nie wiem nie je藕dzi艂em ale wiem jedno 偶e nie kupie narazie hondy czteros贸wa nie ze wzgl臋du na osi膮gi i prowadzenie, zywk艂a cross贸wka je偶eli o to chodzi jest super i mi bardzo pasuje tylko ze wzgl臋du na te nieszcz臋sne zawory. Nawet sam zastanawiam sie nad kupnem 2 motocykla i prawdopodobnie kupie hm cre 125. Je藕dzi艂em naprawde super motor, ale nad X-em bym sie powa偶ne zastanowi艂. Mo偶e lepsza by艂a by zwyk艂a crf z kitem (je偶eli jest taka dost臋pna)

Odno艣nik do komentarza

• 3 lata p贸藕niej...

A ja mam CRF 250x z 2005r i sobie chwale przeje藕dzilem ca艂y rok nic si臋 nie zepsu艂o po艂ama艂em chyba wszystkie plastiki zaje藕dzilem kilka opon i zestaw 艂ancuchowy a zawory nie wymaga艂y wymiany plytek.A z t膮 moc膮 to wystarczy wymieni膰 wa艂ek z R i obruci膰 przewody w module i idzie jak R Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

• 1 rok p贸藕niej...

Na zdj臋ciu widz臋 偶e tw贸j motor co ci臋zkie enduro do jazdy po asfalcie lub szutrowych drogach. Nie bez znaczenia jest te偶 fakt 偶e mieszkasz w poznaniu gdzie jest p艂asko a ziemia sk艂ada si臋 z mi臋kkiego piasku. Zapraszamy w beskidy !!

Odno艣nik do komentarza

• 6 lat p贸藕niej...

cze艣膰

Nie chce zak艂ada膰 nowego tematu wi臋c ogrzeje ten stary post

Zamierzam si臋 przesi膮艣膰 yamaha tt600r na honde crf 250x i interesuje mnie jak w realu wygl膮da wytrzyma艂o艣膰 korby /t艂oka .w mth .wiem te dane z serc贸wki dotycz膮 jedynie zawodnik贸w typu Taddy. Tt600r u偶ytkuje na dalsze wypady po Ukrainie/Rumunia w trudnym terenie i do艣膰 strome podjazdy .jedynie co mi przeszkadza to brak magicznego guzika i masa. Potrzebuje drugie moto hard enduro do bli偶szych wypad贸w jak i w ko艂o komina , kt贸re b臋dzie spe艂nia膰 3 warunki, musi mie膰 homologacje ,by膰 lekkie a zarazem i da膰 rade pojecha膰 70-200km na ukrai艅skie po艂oniny do kt贸rych mam rzut beretem .Wiec pytanie ,jak to si臋 ma do wy偶ej wspomnianej crf 250x.?

wole ortodoksyjnych 偶yd贸w od ortodoksyjnych motocyklist贸w

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

Chyba tu nikt nie zagl膮da .Ale znalaz艂em odpowiedz i doszed艂em do wniosku ze nast臋pne zabawki to honda crf450x/Ya.wr450F/exc450.poz

wole ortodoksyjnych 偶yd贸w od ortodoksyjnych motocyklist贸w

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...