Skocz do zawartości

silnik

calmicoko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka moze być przyczyna;??VIRAGO 535 stoi w garażu ,zimny silnik ,po odpaleniu bez przegazówek grzeje sie tylko jeden garnek a drugi jest zimny.po rozgrzaniu odpala drugi ale to dopiero po 10 minutach, i po przegazowaniu,co moze być przyczyną takich objawów,gażnik?czy moze coś innego . :cool:

mialem podobnie, okazalo sie ze padl alternator i nie bylo wystarczajacej ilosci pradu zeby uruchomic drugi garnek. Wiadomo, przy wyzszych obrotach poprawia sie ladowanie.

moze tez byc padnieta cewka/przewod zaplonowy (w virago jest to jeden element powinno sie w calosci wymieniac komplet cewki i przewodu), impulsator, modul zaplonu? - ale to malo prawdopodobne

ja bym zaczal od najprostszych czynnosci :

wymien swiece

naladuj akumulator prostownikiem

Edytowane przez Unix

calmicoko napisał:

Jaka moze być przyczyna;??VIRAGO 535 stoi w garażu ,zimny silnik ,po odpaleniu bez przegazówek grzeje sie tylko jeden garnek a drugi jest zimny.po rozgrzaniu odpala drugi ale to dopiero po 10 minutach, i po przegazowaniu,co moze być przyczyną takich objawów,gażnik?czy moze coś innego . :biggrin:

jesli zaczyna przepalac po np. 10 min wtedy kiedy wylaczysz ssanie odpowiedz masz jasna.

No to witam w klubie bo walczę aktualnie z tym samym problemem. Postoi i juz nie odpala. Wymieniłem fajki naładowałem akumulator i kupiłem kabel wysokiego napięcia który jednak jest częścią cewki i niedało się go wymienic. Jak odpali i pochodzi z 10 min to juz jest super, pali od dotkniecia, a na drugi dzień zima... Zastanawiam się czy tak jak pisał Unix nie jest to sprawa ładowania i mocy akumulatora ale dlaczego nie odpala zaraz po naładowaniu, no i to strzelanie do czasu nagrzania. Pali na jednym garze a świeczki też juz zmieniałem, chyba podepne aku od samochodu i spróbuję go tak pobudzić, zobaczymy...

calmicoko napisał:

Jaka moze być przyczyna;??VIRAGO 535 stoi w garażu ,zimny silnik ,po odpaleniu bez przegazówek grzeje sie tylko jeden garnek a drugi jest zimny.po rozgrzaniu odpala drugi ale to dopiero po 10 minutach, i po przegazowaniu,co moze być przyczyną takich objawów,gażnik?czy moze coś innego . :)

pare przyczyn:

- gazniki brudne (no coz sprobuj na cpn kupic plyn do czyszczenia gaznikow taki ktory wlewa sie do paliwa - i uzyj go)

- filtry paliwa i powietrza (wymienic)

- zla mieszanka (dac do regulacji serwis - no chyba ze sam wiesz jak to uczynic)

- gazniki synchronizacja (dac do regulacji do mechanikow)

- krucce ssace nieszczelnosc - lewe powietrze (sprawdz i w razie czego wymin)

- regulacja zaworow (dac do regulacji serwis - no chyba ze sam wiesz jak to uczynic)

z elektryka bym nie przesadzal - jezeli nie pali (i jest to wina elektryki) to nie odpali nawet po rozgrzaniu

pozdro all

Innytruder napisał:

jesli aku. kreci rozrusznikiem to pradu jest wystarczajaco duzo. Ja stawiam na regulacje gaznikow

tez tak myslalem ale bylem w bledzie... aku byl slaby a pomimo tego krecil i odpalal motocykl ale pracowal na 1 garze... 2 cewki potrzebuja troche pradu na prace, odpowiednie napiecie...

ps/ arek nie podpinaj aku od samochodu... slyszalem ze w ten sposob mozna zrypac elektronike (np. modul zaplonowy)... prad ladowania aku musi byc odpowiednio niski i rozlozony na dluzszy okres czasu. przy okazji sprawdz poziom plynow w akumulatorze, jesli trzeba dolej wody destylowanej.

Edytowane przez Unix

podpinając akumulator samochodowy można zniszczyć regulator napięcia i alternator bo ten będzie próbował naładowac duży akumulator i może sie spalić , ale to jest mało prawobodobne

to jest sterta mitów i opowieści zlotowych

ja stawiam na gaźniki , zamieną miejscami cewki i świece , jak nie będzie palił drugi garnek to masz przyczyne ,jak nadal ten sam to gaźniki lub coś na cylindrze , wtedy pomiar sprężania na cylindrach

No to krąg "podejrzanych" mi się poszerzył fakt że gaźników nie czyściłem i nie regulowałem a moto mam od roku. Fakt że całe lato było ok i dopiero na jesień sie zaczęło kaszanić to skojarzyłem problem z wilgocią i elektryką, ale moze to tylko zbieg okoliczności.

aha, z tym ladowaniem to taka historia byla ze gdy zdjalem fajke ze swiecy na niepalacym garze i lekko tylko przystawialem ja do swiecy to wtedy ten garnek zaczynal palic - przy czym caly motocykl kopal gdy sie dotknelo :icon_rolleyes: .

Ironus, bo niby filtr zabrudzony, jak sie go sciagnie - zero oporow powietrza, to bedzie ok? Nie zawsze. Czasami piecyk potrzebuje wlasnie oporu zasysanego powietrza. Oczywiscie mowie o czystym filtrze, A nie doglebnie zasyfionym. Tak wiec wyeliminowanie "czynnika filtra" moze sie udac albo nie.

Tak mialem w swoim vn. Piecyk na lekim ssaniu moment byl zalewany. Na zmiane to jeden, to drugi garnek. Zajrzalem do filtra powietrza - syf. Wyjalem filtr i odpalilem bez niego. To samo. KUPILEM NOWY, WLOZYLEM I .... ZERO PROBLEMOW.

Unix napisał:

aha, z tym ladowaniem to taka historia byla ze gdy zdjalem fajke ze swiecy na niepalacym garze i lekko tylko przystawialem ja do swiecy to wtedy ten garnek zaczynal palic - przy czym caly motocykl kopal gdy sie dotknelo :notworthy: .

I coś takiego się właśnie dzieje - dlatego liczyłem na to że wymiana fajek pomoże. Ktos na forum sugerował też wymianę kabli, ale ponieważ są zalane w cewce to jest jakiś sposób żeby spiłować obudowę i potem po wymianie zalać jakąś masą. Czy ktoś z Was próbował takiej metody ?