Tomek Kulik Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ciekawe, jak zalejecie filtr oleju w GS500? :icon_rolleyes: Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drobny Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 nie zalejecie tak jak w kilku innych motocyklach, a przerwa bedzie tylko na czujniku, kontrolka i tak zgasnie dosyc szybko, nigdy caly olej nie splywa z silnika (stad w serwisowce sa podane ilosci na wymiane oleju, oleju+filtr i zalanie "suchego"silnika) i na panewkach, mostakch i w roznych innych szczelinach jest olej wiec silnik po wymianie nie startuje na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Ciekawe, jak zalejecie filtr oleju w GS500? :icon_rolleyes: Castrol polsyntetyk. P.S. Rozruch to jest najtrudniejszy czas pracy silnika kiedy nie ma smaprowania plynnego tylko polsuche i minimalizacja czasu trwania tego okresu wlasnie przez zalanie filtra olejem jest bardzo wazna dla wspolpracujacych elementow, kiedy to olej dotrze do nich pod cisnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Castrol polsyntetyk. MOCu, toś dowalił :biggrin: Fakt, filtr w GS 500 jest wkładem. Natomiast ja się odniosłem, do tego, co mądre głowy pisały w ŚM dwa numery temu. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Jakie pytanie taka odpowiedz :icon_rolleyes: Taki jaki zaleca producent badz jego zamiennik. Bardzo madrze napisaly i sugeruje stosowac sie do ich slow i wskazowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 moc starość nie radosć ;] przeczytaj posty jeszcze raz w ttr też mam wkład papierowy, wlewam mu troche do srodka tyle by papier sie napił, kilka kopniaków na sucho i już olej wali na góre silnika Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwarc Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Podsumowując który (według was) olej będzie lepszy do hondzinki cb750 s.f. o przebiegu około 50000 km Motul 300V full Syntetyk 10w40 czy Motul 5100 pół syntetyk 10w40 Który z nich jest rzadszy ? Czy może się coś stać z silnikiem po zalaniu go syntetykiem ? Jak te oleje mają się do castrola gps 10w40 półsyntetyka ? Kasa nie jest tu kryterium wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Na jakim oleju jezdziles poprzednio i jaki przebieg ma moto :icon_question: Poza tym co to oznacza rzadzy olej :icon_question: Bierz full syntetyka, zalewaj i jezdzij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Jak to mądrze Dobosz napiał w ŚM: "Jak kasa pozwala, bierzmy pełen syntetyk." Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwarc Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Podsumowując który (według was) olej będzie lepszy do hondzinki cb750 s.f. o przebiegu około 50000 km Motul 300V full Syntetyk 10w40 czy Motul 5100 pół syntetyk 10w40 Który z nich jest rzadszy ? Czy może się coś stać z silnikiem po zalaniu go syntetykiem ? Jak te oleje mają się do castrola gps 10w40 półsyntetyka ? Kasa nie jest tu kryterium wyboru. Poprzednio był właśnie castrol gps 10w40 półsyntetyk, przebieg to około 50000 km. Chcę zmienić olej na rzadszy bo troszkę ślizga mi się sprzęgło gdy olej (moto) jest zimne po rozgrzaniu (czyli rzadszy olej) efekt zupełnie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Znika ale tylko do czasu.Pora na remont sprzegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwarc Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Wiem wiem. A co z tym olejem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Napisalem Ci, zalewaj syntetyka i jezdzij. Poza tym staraj uzywac sie pojec zwiazanych z poruszana tematyka, a takiego jak "rzadki" olej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1300 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Witam miedzy Motulem 300V i Motulem 5100 jest jeszcze Motul 7100 10W-40 syntetyk moze zalej tym. Ja na twoim miejscu majac kase przeznaczona na olej zalalbym Motul 300V 10W-40. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcio Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Witajcie. Podepnę sie do tematu. Zakupiłem motocykl Kymco Stryker 125 z Niemcowni - rocznik 2002. Mały przebieg - 6000km. parametry motocykla: - mokre sprzęgło. - chłodzony powietrzem. - filtr oleju - siateczkowy (wygląda jak naparstek) - wiec zapewne prymitywny i mało skuteczny (?) Nie wiem, jaki olej był wcześniej w motocyklu :( Producent zaleca olej 15W40, jednak nie widzę takiego oleju motocyklowego (są tylko mineralne do Diesli). Dodatkowo producent podkreśla, że NIE MOżNA stosować olejów 100% syntetycznych (zapewne z uwagi na rodzaj filtra oleju), Czy Mobil 5100 15W50 będzie odpowiedni? Jest to olej półsyntetyczny - jeżeli poprzedni właściciel używał np. minerala, to czy nie narobię w ten sposób problemów, a może przy tym wieku/przebiegu nie ma to znaczenia). Czy jednak szukać mineralnego (10W40 lub 20W40/50)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi