dark_rider Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) Sprawa wyglada nastepujaco. Planuje tej zimy wypolerowac pokrywy boczne silnika w mojej Virago 750 z 1989r. Zeby to zrobic musze zlac olej. Mysle ze cala praca zajmie mi ok. miesiac czasu. Nie chcialbym wlewac juz teraz nowego oleju (planuje zalac Motula 10w40 lub 15w50), bo szkoda zeby sie niepotrzebnie starzal w nieruszanym motocyklu. Poza tym planuje z larssona zamowic na wiosne pare rzeczy hurtowo. Ojciec posiada natomiast beczke Agipa 5w50 do swojej Alfy 156 2.5. Jest to oczywiscie full systetyk. Chcialbym sie dowiedziec, czy jezeli zaleje na zime silnik tym olejem to moze stac sie cos zlego po powrocie na motocyklowego Motula? Nie mam zamiaru na nim jezdzic,ale po prostu zalac silnik zeby nie stal "na sucho" przez pare ladnych miesiecy. Co Wy na to? Pozdrawiam P.S SEZON TRWA => w czwartek ma byc 15st :bigrazz: :wink: Edytowane 15 Listopada 2006 przez dark_rider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marlew Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Sprawa wyglada nastepujaco. Planuje tej zimy wypolerowac pokrywy boczne silnika w mojej Virago 750 z 1989r. Zeby to zrobic musze zlac olej. Mysle ze cala praca zajmie mi ok. miesiac czasu. Nie chcialbym wlewac juz teraz nowego oleju (planuje zalac Motula 10w40 lub 15w50), bo szkoda zeby sie niepotrzebnie starzal w nieruszanym motocyklu. Poza tym planuje z larssona zamowic na wiosne pare rzeczy hurtowo. Ojciec posiada natomiast beczke Agipa 5w50 do swojej Alfy 156 2.5. Jest to oczywiscie full systetyk. Chcialbym sie dowiedziec, czy jezeli zaleje na zime silnik tym olejem to moze stac sie cos zlego po powrocie na motocyklowego Motula? Nie mam zamiaru na nim jezdzic,ale po prostu zalac silnik zeby nie stal "na sucho" przez pare ladnych miesiecy. Co Wy na to?Pozdrawiam P.S SEZON TRWA => w czwartek ma byc 15st :) :) A dlaczego nie masz zamiaru na nim jezdzić? Będziesz jezdził, będzie wszystko działało idealnie i nic się nie stanie jak zmienisz na Motula... ale po co zmieniać jak to będzie świetny olej do Twojego sprzęta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltecek Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 A dlaczego nie masz zamiaru na nim jezdzić? Będziesz jezdził, będzie wszystko działało idealnie i nic się nie stanie jak zmienisz na Motula... ale po co zmieniać jak to będzie świetny olej do Twojego sprzęta? wcale nie bedzie to dobry olej do silnika jezeli jest to olej samochodowy olej samochodowy jest przystosowany do smarowania tylko silnika a nie skrzyni biegow to jest znaczaca roznica jezeli chodzi o zalanie tym olejem silnika to moze byc nawet moze pochodzic na nim ale nie na dłuzsza mete ja to bym ci proponował raczej zalac najtanszego lux nic sie silnikowi na nim nie stanie a przepłucze napewno silnik i bedzie lux :) ale musisz lac olej motocylkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marlew Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 wcale nie bedzie to dobry olej do silnika jezeli jest to olej samochodowy olej samochodowy jest przystosowany do smarowania tylko silnika a nie skrzyni biegow to jest znaczaca roznica jezeli chodzi o zalanie tym olejem silnika to moze byc nawet moze pochodzic na nim ale nie na dłuzsza mete ja to bym ci proponował raczej zalac najtanszego lux nic sie silnikowi na nim nie stanie a przepłucze napewno silnik i bedzie lux :icon_biggrin: ale musisz lac olej motocylkowy a dlaczego musi?? co sie konkretnie stanie jak zaleje samochodowy?? mówisz na podstawie własnych doświadczeń (bo ja tak) czy tylko informacji z ulotek producentów? Jeszcze raz - jezdzij człowieku spokojnie na samochodowym zwłaszcza że wybrałeś dobry olej - sprzęgło się ślizgać nie będzie, i zarówno silnik jak skrzynia będą pracowały nie gorzej a moze lepiej niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) Wystarczy wpisac w WYSZUKAJ - olej samochodowy / oleje samochodowe. Jest sporo tematów Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2006 przez Lolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Marlew, przybliz nam prosze swoje "doswiadczenia". Smigasz swoim Banditem na oleju samochodowym? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Ja też mam obecnie wlany do mojej cb 450s Lotos mineralny ( jak wiadomo jest to olej samochodowy ) taki pozostał po poprzednim właścicielu i teraz zastanawiam się czy na nowy sezon wymienić na taki sam czy na jakiś motocyklowy. Mam dylemat ponieważ moja cb lubi sobie łyknąć oleju ( ok.1l/1000km ) i dlatego gdy zmienie na motocyklowy będzie się to wiązało oczywiście z większymi kosztami ( poruwnując cene Lotosa z ceną innego oleju motocyklowego )Co mi radzicie :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 14 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Dzięki wielkie za dotychczasowe wypowiedzi :P Nie chce wywoływac kolejnej wojny o olejach na forum, a jedynie skorzystać z kilku porad bardziej doświadczonych. Nie chcę jeździć na oleju samochodowym, tak samo nie chcę lać full syntetyka (to stary silnik, ktory nie wiem jak byl wcześniej eksploatkowany) Po prostu chce zalac silnik do wiosny tym olejem zeby nie stal pusty po polerce pokryw( zeby je zdjac musze zlać olej), a nie chce od razu lac Motula bo po co ma sie bez potrzeby starzec w silniku :eek: Ojciec natomiast swego czasu kupił właśnie cala beczke Agipa 5w50 (60l)i z checia wlałbym go z czystej oszczedności (nie musze kupować oleju teraz i nie z własnej kieszeni) :icon_biggrin: Na wiosne i tak bym go zlał i zalał silnik własnie wyzej wspomnianym Motulem. Czy zatem sa jakeis przeciwskazania :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Nie chcę jeździć na oleju samochodowym, tak samo nie chcę lać full syntetyka (to stary silnik, ktory nie wiem jak byl wcześniej eksploatkowany) Po prostu chce zalac silnik do wiosny tym olejem zeby nie stal pusty po polerce pokryw( zeby je zdjac musze zlać olej), a nie chce od razu lac Motula bo po co ma sie bez potrzeby starzec w silniku :banghead: Ojciec natomiast swego czasu kupił właśnie cala beczke Agipa 5w50 (60l)i z checia wlałbym go z czystej oszczedności (nie musze kupować oleju teraz i nie z własnej kieszeni) :banghead: Na wiosne i tak bym go zlał i zalał silnik własnie wyzej wspomnianym Motulem. Czy zatem sa jakeis przeciwskazania :banghead:Jesli tylko na zime to nie ma :banghead:.Nie chce wywoływac kolejnej wojny o olejach na forumNo takiej wojny jeszcze chyba nie bylo. Do tej pory byly spory czy lac semi syntetyka czy full syntetyka. Ale teraz to jest kwestia czy olej motocyklowy czy samochodowy, a ja bym sie chetnie posprzeczal :banghead:. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 14 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Jesli tylko na zime to nie ma :banghead:. No takiej wojny jeszcze chyba nie bylo. Do tej pory byly spory czy lac semi syntetyka czy full syntetyka. Ale teraz to jest kwestia czy olej motocyklowy czy samochodowy, a ja bym sie chetnie posprzeczal :banghead:. Oj obawiam się że już chyba była :banghead: Ale dzięki Limea za wypowiedź. Zaleję wiec do tym Agipem, a na wiosne idzie Motul z nowym filtrem :banghead: Pozdro :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 mozesz smialo zalac na zime takim olejem ja swoja zalalem mineralnym lotosem tylko po to zeby przez zime przestala ze swiezym olejem wolnym od szkodliwych zwiazkow na wiosne go spuszczam i zalewam polsyntetycznym mobilem motocyklowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Ja od roku latam na samochowym Shell Helix Ultra 5W40 (full synt. ) i absolutnie nic sie nie dzieje , ostatnio rozbieralem skrzynie wymieniajac uszkodzony juz przy kupnie walek zdawczy ( mocowanie zebatki) i wszystko jest w idealnym stanie a zrobilem ok 10 tys km na tym oleju. Motocyklowe oleje moga miec jedynie dodatki antyposlizgowe sprzegla i nic wiecej. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Szanowni Koledzy paramechanicy. Mam do Was pytanie: co sie stanie konkretnego, jeżeli silnik będzie stał bez oleju, przez czas pracy nad pokrywami?Widzę że niektórzy stworzyli problemy, jakie nie miałyby prawa powstać, nawet podczas najgorętszych dyskusji moich z Januszem z Kanady. Robią rzeczy, które nijak nie mają się do praktyki warsztatowej.Na czas polerowania dekli, kiedy olej będzie spuszczony, trzeba dokładnie zabezpieczyć silnik przed wpływem kurzu. Czyli dokładnie okryć karter czystymi szmatami (stare podkoszulki) których nie żałować. Lub wziąć worek na smieci, taśmę McGyver'a i okleić starannie. Wsio. Zalewanie dla samego zalania? Po co?Nie chciałem nikogo urażać, ani się wywyższać. Jedynie zdziwiłem się, czytając wnioski i porady niektórych kolegów. Co do oleju samochodowego, to akurat skrzynia najmniej ewentualnie może ucierpieć. Ewentualnie. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 No takiej wojny jeszcze chyba nie bylo. Do tej pory byly spory czy lac semi syntetyka czy full syntetyka. Ale teraz to jest kwestia czy olej motocyklowy czy samochodowy, a ja bym sie chetnie posprzeczal :buttrock:. Kilka osob jezdzi na olejach samochodowych, ja np od 3 sezonow na samochodowym syntetyku Mobil !.Nie mam zadnych problemow, a ty jakies miales ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) Kilka osob jezdzi na olejach samochodowych, ja np od 3 sezonow na samochodowym syntetyku Mobil !.Nie mam zadnych problemow, a ty jakies miales ? Adam M.Nie wiem. Nie jezdzilem na samochodowym :buttrock:. To w takm razie po co ludzie w ogole kupuja oleje motocyklowe, i po co je produkuja, po co te wszystkie dyskusje na forum czy lepszy syntetyk czy semi-syntetyk (w kontekscie olejow motocyklowych oczywiscie)? Dlaczego na stronie glownej forum nie jest napisane wielkimi czerwonymi literami NIE KUPUJCIE OLEJOW MOTOCYKLOWYCH. TO STRATA KASY. WYSTARCZY SAMOCHODOWY!!!??? Edytowane 14 Listopada 2006 przez Lime82 Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi