Skocz do zawartości

Jak sprawdzić silnik w CB500 ...

mzetz150
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie dotyczące pierwszych oględzin silnika w Hondzie CB500 z rocznika 1997 (Włochy),

czy jeśli nie ma żadnych wycieków, układ chłodzenia działa, silnik pracuje równomiernie i nie występuje efekt kopcenia z wydechu można być o niego spokojnym?

Słyszałem już kilka razy od znajomych, że te jednostki napędowe są dość trwałe, czy to prawda?

Pozdrawiam.

Ride to Live - Live to Ride

Romet PONY 301>Mz ETZ 150>Yamaha XJ 600N>Honda VFR 750F>Honda VTR 1000F

Jeśli nic nie stuka nie dzwoni to jest git! Najlepiej jeszcze sie przejechać i posprawdzać czy w każdym zakresie obrotów moto pewnie i równomiernie przyspiesza czy nie ma jakiś szrpnięć czy dziur w obrotach i co też bardzo ważne czy przy obciążeniu i nagłym dodaniu gazu lub przy redukcji nie ma wyskakujących biegów.

Dzięki Koledzy,

a jeśli chodzi o kopcenie, to myślę że do wydechu wystarczy przystawić czystą białą kartkę i powinno starczyć?

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pozdrawiam.

PS.

Mam prośbę, czy ktoś zna jakiś link, skąd mógłbym ściągnąć sobie serwisówkę do CB500 (może być po angielsku).

Nie wiem czy wiecie ale na wolnych obrotach w cb500 potrafi byc słyszalny kosz sprzegłowy ale to normalna sprawa... poza tym maszyny nie do zajechania...Silniki te same sa do dzis w cbf 500! To swiadczy o udanej konstrukcji..Udanego zakupu :cool:

Ok, dziękuję za info.

Pozdrawiam.

PS.

Trzymajcie kciuki za udaną transakcję.

Edytowane przez mzetz150

Gdzie stoi ten konkretny motocykl? Pytam się, bo masz w Podpisie Marki, to koło mnie. Mam u siebie taką usługe jak "oblukanie motocykla przed kupnem".

A na razie poczytaj, może coś pomoże:

http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,59445,3702428.html

Pawel

mzetz150, przeczytaj ten artykul ktory EEEmm podal, tam jest bardzo ladnie opisane jakie sa przyczyny kopcenia z wydechow i jak to sie objawia. I zadnej bialej kartki nie trzeba przystawiac. Jak kopci to widac golym okiem, jak nie widac to znaczy ze nie kopci :). I pamietaj zeby sprawdzic ewentualne wycieki z silnika zarowno przed jak i po jezdzie probnej. Warto tez sprawdzic grubosc tarcz hamulcowych. Ogolnie to sporo jest tych elementow do sprawdzenia. Milej lektury i udanego zakupu :)

Why... So... Serious

mateuszm napisał:

markom13 gdybyś mógł, to ja też bardzo bym poprosił :wink: Próbuję od dawna ściągnąć tą serwisówkę Haynesa z Megaupload, ale nie ma szans się podłączyć. Mój mail: mt88@tlen.pl Z góry dzięki ! :)

Mailem mogę spróbować ,ale jak chcesz to podaj na pw adres to Ci wyśle płytkę.

markom13 napisał:

Mailem mogę spróbować ,ale jak chcesz to podaj na pw adres to Ci wyśle płytkę.

Ja miałem problemy też z megaupload ze względu na wszystkie zapełnione sloty. Proponuje ściągnąć emulem sam tak ściągnełem, wyjdzie szybciej niż pocztą.

pozdrawiam

mateuszm napisał:

markom13 gdybyś mógł, to ja też bardzo bym poprosił ;) Próbuję od dawna ściągnąć tą serwisówkę Haynesa z Megaupload, ale nie ma szans się podłączyć. Mój mail: mt88@tlen.pl Z góry dzięki ! :)

Dawaj na Priva adres wyśle Ci płytke pocztą.