Skocz do zawartości

Szczękowy Airoh

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiajac sie nad SV55 musicie miec tez na uwadze, ze ten kask ma juz swojego nastepce - SC66.

Tutaj moj test SC66: http://www.motocyklmania.com/akcesoria.php?id=208

Jesli mam porownac SC66 i SV55 - to "nowa" wersja wypada na plus glownie pod wzgledem systemu wentylacji i glosnosci. No i zasadnicza zmiana materialu skorupa na carbon-kevlar.

Tylko ta cena... Prawie 2x wyzsza niz SV55.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Brał ktoś kask w ślepo? Np. z allegro?

Kupowałem swojego airoha na allegro wg rozmiarówki bez wcześniejszego przymierzania i troche się obawiałem ale okazało się że kask po ułożeniu się świetnie pasujei jestem z niego naprawde zadowolony

Edytowane przez melon19

ale jaki to jest koszt to nie wiem

Jak ja kupowałem kask to poszedłem na taki trik i w salonie zostawiłem szybkę przeźroczystą, dzięki czemu za lustrzankę zapłaciłem tylko 30zł (o ile dobrze pamiętam). Później, dokupiłem sobie przeźroczystą, ale to był już koszt 150zł.

Zastanawiajac sie nad SV55 musicie miec tez na uwadze, ze ten kask ma juz swojego nastepce - SC66.

Tutaj moj test SC66: http://www.motocyklmania.com/akcesoria.php?id=208

Jesli mam porownac SC66 i SV55 - to "nowa" wersja wypada na plus glownie pod wzgledem systemu wentylacji i glosnosci. No i zasadnicza zmiana materialu skorupa na carbon-kevlar.

Tylko ta cena... Prawie 2x wyzsza niz SV55.

No właśnie, czy SC66 jest aż dwa razy lepszy od SV55?

Jako sprzedajacy oba kaski (Mathisse i SV 55) moge smialo stwierdzic ze warto dac 120zl wiecej za SV55 i miec : demontowalne wnetrze, ruchome oklularki, zamykane wloty powietrza i lepsza aeorodynamike. Mathisse z zalozenia jest najtanszym szczekowym modelem Airoha i choc znam osobiscie kilku urzytkownikow ktory wcale nie narzekaja to jednak nie mozna w tym przypadku mowic o tej samej jakosci co SV55. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

...niestety nie... ogolnie nie jest wart az tak wysokiej ceny...

pozdr uzytkownik sc66,

w

No i wlasnie dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem SC66 :buttrock: . Rozpieszczaja mnie - co pol roku zmieniam kask. Jeszcze troche i bede mial szafe ze sprzetem motocyklowym jak kobieta... :)

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

No i wlasnie dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem SC66 :buttrock: . Rozpieszczaja mnie - co pol roku zmieniam kask. Jeszcze troche i bede mial szafe ze sprzetem motocyklowym jak kobieta... :D

...to podrzuć siakiś. chętnie przesiadłbym się na sv55, bo mi (boss3000) (sv55) plecaczek dogaduje jak pod słońce jedziemy, że nic a nic nie przeszkadza :D

jsz

ps. podać rozmiar łeba..? :)

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jako posiadacz SV55 i Jet55 z przykrością stwierdzam, że oba kaski spisują się słabo:

- w obu strasznie szumi i gwiżdże od 90km/h

- zapięcie jest w niezwykle durnym miejscu, stale ciśnie w grdykę

- wbudowany okular przeciwsłoneczny jest zbyt ciemny i wykonany z tworzywa zniekształcającego obraz

- ucisk na policzki jest zbyt duży choć to może wina mojej nieforemnej facjaty

- jakośc wykonania według mnie bardzo przeciętna, otwory wentylacyjne i zamek okulara to wywiercone i nieobrobione dziury

Mam tez starego Nolana N60 (nota bene nie był droższy od obu modeli Airoh), dzięki któremu nie musze się męczyc z tym szmelcem. Tutaj nic nie szumi i nie ciśnie i zwykłe okulary da się włożyć.

Jako posiadacz SV55 i Jet55 z przykrością stwierdzam, że oba kaski spisują się słabo:

- w obu strasznie szumi i gwiżdże od 90km/h

- zapięcie jest w niezwykle durnym miejscu, stale ciśnie w grdykę

- wbudowany okular przeciwsłoneczny jest zbyt ciemny i wykonany z tworzywa zniekształcającego obraz

- ucisk na policzki jest zbyt duży choć to może wina mojej nieforemnej facjaty

- jakośc wykonania według mnie bardzo przeciętna, otwory wentylacyjne i zamek okulara to wywiercone i nieobrobione dziury

Mam tez starego Nolana N60 (nota bene nie był droższy od obu modeli Airoh), dzięki któremu nie musze się męczyc z tym szmelcem. Tutaj nic nie szumi i nie ciśnie i zwykłe okulary da się włożyć.

Hmmmmmmm, daje trochę do myślenia.

Może ktoś coś się wypowie o Cabergu 505 chrono ?

http://sklep.scigacz.pl/kask-caberg-chrono-p-3208.html

Kupiłem właśnie Airoh Mathisse i wykonałem na razie mini test (ok. 250 km.)

Jedno można na pewno powiedzieć - cichy to on nie jest !

Wcześniej na mojej pyrkawce jeżdziłem w Nitro X509V (jet z szybą) i pod względem głośności jest praktycznie to samo tyle, że tak nie wieje.

Po przesiadce na XJ600 stwierdziłem, że powinienem mieć coś bardziej poważnego i wybór padł na Mathissa.

Mam nadzieję, że przynajmniej pod względem urazów Airoh stanowi lepszą ochronę ( obym nie miał okazji się o tym przekonać)

Aha, wychodzi na to, że o właściwościach kasku można przekonać się tylko podczas jazdy próbnej ale nie słyszałem żeby ktoś udostepniał swoje produkty w tym celu ?

Dzis przez przypadek w SC66 odkrylem jeszcze jedna wspaniala rzecz: w skorupie - w miejscu przeznaczonym na uszy znajduja sie dwa zaslepione otwory na glosniczki do interkomu (lub innego "naglosnienia").

Po wyjeciu koreczkow (idealnie okragle, z zewnatrz pokryte normalnie tapicerka) mamy otowry na glosniczki wysmarowane lepkim klejem. Mozna wiec do woli zmieniac sobie wyposazenie na glosniczki lub zaslepki. Idealne rozwiazanie dla turystow lubiacych wpiac sobie do kasku interkom lub inny sprzet grajacy!

Może ktoś coś się wypowie o Cabergu 505 chrono ?

Używam takiego (w innej wersji malowania: Urban Tribe).

Zalety:

-dobrze leży

-nie uciska

-blenda p.słoneczna jest b.dobrej jakości

-dobra aerodynamika

-dobrze wyważony (mimo, że dość ciężki nie ma mowy o bólu karku)

-doskonała widoczność

-wyjmowana wyścółka

Wady:

-brak anti-fog'a

-głośny

-brak regulacji dolnej wentylacji

O wentylacji powiem oddzielnie. Mam wrażenie, że dołem wieje zbyt mocno (ale tragedii nie ma), a góra wentylowana jest zbyt słabo. Jeżeli zaparuje szybka, wentylacja radzi sbie z parą bardzo szybko.

Ponieważ cena jest przystępna, można przymknąć oko na wady.