Skocz do zawartości

230 na oponie z indexem H

WSR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czy na oponce z indeksem H czyli do 210 jak pojade 230 może się coś stać? wydaje mi się, że nie powinno, powinny mieć gumy jakąś tolerancję, chodzi mi o heidenau 110/70-17 M/C 54H K63

dzięki za odpowiedzi

pozdro!!!

no co jest z wami, nikt nigdy nie przekraczał prędkości indeksowej????

nie wierzę :wink:

Edytowane przez czmiel

mysle ze nic sie niepowinno stac, te indeksy sa raczej do tego ze przytej prędkości opona ma takie włąsciwości jak przy mniejszej a powyzej np. ma mniejszą przyczepność inaczej odprowadza wode itp. ja tez mam indeks H i latam na niej po 250 i jeszcze zyje wiec chyba nic niepowinno sie stac.

o to dobrze :wink: a jakiej firmy masz ten laczek i przedni to, czy tylny?

p.s. dzieki za odpowiedź !!

no to w koncu juz nie wiem, kupic uzywke z wyzszym indeksem, czy nowke

Edytowane przez czmiel

Gość Lukass

Moim zdaniem opony maja jakieś "kilometry" zapasowe, które mozna jeszcze przekroczyć.

A co sie stanie? Poprostu od siły odśrodkowej może się rozlecieć, jak wcześniej zostao to powiedziane.

hehe Paweł też tak sądzę, ale wiadomo $$$...

rzadko zdarza mi sie przekraczać 210, bardziej wolę latać po zakrętach i stąd mój dylemat wiadomo, że nóweczka wyprodukowana pół roku temu będzie się lepiej trzymać niz jakas uzywka z 2002 (co do której nawet nie mam jak sprawdzić, czy jest na prawdę okrągła, kiedyś pupiłem gumę do kawy niby wszystko ok, a w prawych zakrętach moto zaczęło zachowywac się niepokojnie) i stąd mój dylemat

no własnie taki problem ejst, ze ostatnio wogole nie imprezuje, zeby utrzymywac sprzety :icon_twisted: a co inni by zrobili na moim miejscu, kupili uzywke, czy taką nówkę?

no własnie taki problem ejst, ze ostatnio wogole nie imprezuje, zeby utrzymywac sprzety :icon_twisted: a co inni by zrobili na moim miejscu, kupili uzywke, czy taką nówkę?

Tylko nówka...

Opon jest wiele, życie tylko jedno.

hej

na oponie z indeksem H nie mozesz za bardzo przeginac powyzej 210. a w zasadzie nie powinienes tego robic w ogole. pracuje na co dzien w opoonach i widzialem juz baaaardzo oplakane skutki takiej jazdy.

kiedys ADAC robil testy. KAZDA opona do 210 przy predkosci 220 rozpadala sie na kawalki w przeciagu max 8 minut. ogolnie chodzi o to ze jesli opona ma wyzszy indeks predkosci to i wyzszy indeks nosnosci (dwucyfrowa liczba obok H). jesli nastepuje przegiecie z predkoscia na opone dzialaja za duze sily nacisku itp.

osobiscie bardzo nie polecam takiego rozwiazania.

pamietaj ze na tych oponach masz smigac na dwoch kolkach powyzej 200km/h o skotkach ewentualnego rozpadu opony chyba nie trzeba wspominac :icon_twisted:

Edytowane przez baribale

dzięki baribale własnie mniej wiecej tak rzeczowej wypowidzi oczekiwałem, chociaż wolałbym, aby była inna, ale dobrze, byc może uratowałeś mi zycie :rolleyes:

czyli zostaje leżak, albo jakaś w mairę swieża używka, popatrzyłem po innych nowych gumach 500 to troche dużo na moją kieszeń :icon_twisted:

pozdro