kiki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 czujnik zegarowy ma prawie kazdy tokarz, slusarz, u mnie ojciec ma ich ze 3. Odradzam kupno czujników zegarowch przez internet- jest to bardzo delikatny sprzet i nie wiem czy wytrzyma transport naszej "kochanej poczty". Btw jest on bardzo przydatny przy ustawianiu zapłonu- sprawdzone w praktyce :) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Siema! Rzemyk90, popieram! Zrób lepiej mocowanie czujnika i ustaw zapłon idealnie, i nie ufaj tym znakom wybijanym fabrycznie do ustawiania zapłonu...napewno nie są one idealnie dostrojone! W CZ 125 te znaki pokazują moment zapłonu a nie ustawienie tłoka. Coś a'la moment rozwarcia styków przerywacza. Iskra pojawia sięw momencie kiedy kreska na wirniku pokrywa sięz kreską na statorze. W motoplacie wszystko jest chermetycznie zamknięte w plastikowej obudowie. Czujnik jest tam konieczny. Czy to zegarowy czy jakikolwiek inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 ja polecam suwmiarkę...jeżeli ma się wprawne rączki to się ostawi tak jak na czujniku zegarowym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 No dobra, gadalem niedawno z takim tam mlodym mechanikiem samochodowym o czujniku zegarowym. On mial CZ 350 12 V i w niej ustawial zaplon suwmiarka. Mowil ze mial czujnik ale go nie uzywal, bo suwmiarka pewniej sie to robi. nie wiem czemu. Mowil tez ze jak tego urzadzenia nigdy w rekach nie mialem to w zyciu nie ustawie zaplonu. Czy ktos mi moze wytlumaczyc dokladnie i konkretnie dzialanie takiego czujnika?? Bo np. taki: http://allegro.pl/item98308335_czujnik_zeg...f_vat_nowy.html On ma dwie wskazowki, jedna jest do milimetrow, a druga mierzy dziesietne i setne milimetra tak?? A do czego jest te pokrekro na czujniku?? Do zerowania?? A dlaczego wszystkie te czuniki ktore sa na allegro ich wkazowka do dziesiatnych i setnych mm jest ustawiona zawsze na 0,8, 0,9 mm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Oj, Oj. Czujnik zegarowy jest to takie urzadzonko ktorym mierzy sie odchylki od jakiejs wartosci nominalnej. W odroznieniu od suwmiarki zadnych jako takich "pomiarow" tym nie dokonujemy. W przypadku ustawiania zaplonu za pomoca czujnika wartoscia nominalna jest polozenie tloka w gmp, a odchylka jest wyprzedzenie zaplonu. Przystepujac do pomiaru dajemy tlok w gmp, "zerujemy czujnik" (wg wlasnego uznania) i obracajac walem odliczamy na czujniku wartosc wyprzedzenia. A dlaczego wszystkie te czuniki ktore sa na allegro ich wkazowka do dziesiatnych i setnych mm jest ustawiona zawsze na 0,8, 0,9 mm??Tym sie nie przejmuj. To jest tak samo jakby na allegro sprzedawali zegarki a Ty bys sie pytal dlaczego na wszystkich jest za piec dziesiata.Proponuje wziac do reki taki czujnik i sie nim pobawic, pokrecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 No no, dzieki wszystkim za odp. Jak zdobede taki czujniczek to tutaj napisze moje wrazenia z ustawiania zaplonu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajbus Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam do ciebie pytanie. Czy ty wogole znasz zasadę dzialania suwmiarki?? Po co cokolwiek odliczac?? Wystarczy ze ustawisz tlok w GMP, wysuwasz do niego wysuwkę głębokościomierza tak aby spotkala sie z tlokiem , a nastepnie odmierzasz nalezytą wartość. :) Proste jak budowa cepa... Ale jak bys byl inteligentny jak moji znajomi, to wiesz... Jak chcieli ustawic na suw miarne, to przystawili do glowicy, wsuneli 3,5mm i jak krecili magnetem zo niewiedzieli czemu tlok niedotyka do suwmirki.... A gwint w glowicy ma ok 1,5cm, nie? Mam na myśli WSK 125 Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez szajbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundy Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Jak chcieli ustawic na suw miarne, to przystawili do glowicy, wsuneli 3,5mm i jak krecili magnetem zo niewiedzieli czemu tlok niedotyka do suwmirki.... A gwint w glowicy ma ok 1,5cm, nie? Mam na myśli WSK 125 rzemyk90 Napisano Dzisiaj, 13:43 >o takich lepiej nie wspominaj :) :crossy: :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Looknijcie na to: http://2takt.w.interia.pl/50ccm/zaplon1/zapl3d.jpg Jednak czujnik zegarowy jest uzywany do ustawiania zaplonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JĘDRZEJ Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 czujnik zegarowy służy do pomiarów liniowych( po linii prostej) z dokładnością do 0,01 mm.Ja mam CZ350 i zapłon ustawiam zawsze na czujnik, to jest najdokładniejsza metoda.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert41 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Mam taki czujnik i zawsze nim ustawiam zapłon w Etz.Dzieki niemu mozna to ustawic bardzo dokladnie,aczkolwiek ktos wprawny poradzi sobie przy pomocy suwmiarki i tez bedzie git :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 W jaki sposob macie te czujniki zamontowane??Czy juz orginalne ze gwintem na swiece kupiliscie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SOVIETVW Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 do czujniak najlepiej wykonac adapter ze starej swiecy wydłubac porcelanke przewiercic do takiej srednicy azeby czujnik dało sie tam przesowac ale dosc ciasno,wtedy sie odpowiednio ustawia zeby igla czujnika dotykala do tłoka i ustawiamy taka wartosc jaka nam sie podoba,obliczyc to mzona wedle uznania,mozna wyzerowac ale nietzreba,jeden obrot duzej wskazowki czujnika to jeden mm a mala wskazowka przesowa sie wtedy o jedna kreske,o d czujnika dokładniejsza jest chyba tylko lampa stroboskopowa a pozniej to juz komputer i laser,ale to inna bajka,generalnie niemozna porownywac ustawienia sowmiarka do ustawienia na zegar bo sowmiarka mozna to zrobic teoretycznie z dokładnoscią do 0.02 mm jesli ktos posiada taka sowmiarke i potrafi sie posłuzyc podziałka tej dokladnoscią,za to czujniekik mierzy z dokladnoscia do jednej setki ale z ta dokladnoscia tez nie da sie ustawic bo wiadomo ze 0.05 a nawet wiecej to bedzie nagaru na tłoku lub jego chropowatosc tyle bedzie wynosila,do tego dochodza luzy,temperatura otoczenia itd,ale generalnie sowmiarka a czojnik to niebo a ziemia,i podczas takiego ustawiania wałem nalezy krecic tylko w jedna strone nigdy nie cofac w strone przeciwna niz kiedy pracuje bo pomiar bedzie niedokladny ze wzgledu na luzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 No no. Rozumiem. Taki czuniczek to fajna sprawa. Ktos mi powiedzial ze w przesylce z allegro moze sie taki uszkodzic. Wiec nie bede zamawial. Poiszukam w okolicy, moze ktos taki ma na zbycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi