Skocz do zawartości

Naked i 280 km/h ???

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dla motocykla dowolna prędkość nie stanowi problemu wszystko jest kwestią mocy i aerodynamiki. Nawet cegła z silnikiem o odpowiedniej mocy może nabrać prędkości dźwięku. Problemem jest wytrzymałość motocyklisty. Ale to juz kwestia indywidualna. Ja bym sie pewnie nie utrzymał na golasie przy 320km/h ale to nie oznacza, że nikt sobie z tym nie poradzi.

To właśnie mi się przypomniało że Dodge Tomahawk kiedy miał robione testy na prędkość (a jest nakedem) osiągał prędkości prawdziwe rzędu ponad 300kmh, a napewno nie puścili samego motocykla. Co więcej konstruktorzy twierdzili że pojedzie dużo szybciej ale nie znaleźli chętnego do testu. No czy jakoś tak.

A ja uważam że 500 koni z Hajki nmimo turbin sie nie da wyciagnac oraz ze nie da sie jechal 300 na kole chocy dlatego ze opona tego nie wytrzyma!! GR to film ktory ma kase zarabiac ' date=' wiec musza byc betony [/quote']

No i masz racje w 3 części opona nie wytrzymała urwało się pół bierznika na raz a GR nadal żyje.

Co do malkontentów że nie jest możliwa jazda z taką prędkością, a liczniki kłamią to ja jechałem tym czymś nie wiem ile, bo nie mam zegarów, ale tyle ile dał rade na maxa GSXR 750 K2 w owiewkach.

http://www.bikepics.com/pictures/516215/

kiedyś wziąłem na test nakeda honda 1100 X11 - na obwodnicy trójmiejskiej ciężko było od 210 km/h i z każdą zwiększoną prędkością coraz gorzej - przy 240 km/h po prostu zjeżdżałem z siedzenia - zwiewało mnie. Więc chociaz co prawda szybciej już wtedy nie jechałem , ale uważam, iż nie mozna uogólniać co by było powyżej, bo podejrzewam, iż z każda kolejną dziesiątką na liczniku doznania byłyby inne...

Pzdr

P.S. A podobno ukształtowanie owiewki zegarów w tym modelu miało zapewnić osłonę -nie zapewniło...

240 km/h to i tak bardzo dużo jak na nakeda. Raczej sądziłem, że te prędkości są mniejsze a tu prosze :D Fakt faktem, że długo się tak nie da jechać ale za to doznania są kolkakrotnie większe niż na zabudowanym sprzęcie. :P Jakby jeszcza zamontować małą szybkę to już w ogóle... ;)

Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636

Na swojej XJR1300 wyciągnęłem licznikowe 240km/h, Z tą szybkością można jechać dosłownie tylko kilka minut, raz że mam uczucie że na najmniejszym wyboju odfrunę, napór powietrza podnosi d*, nie ma jak się zaprzeć, próbowałem opierać nogi na tylnych podnóżkach ale miałem wtedy problemy z kierowaniem i gazem.

Do 170 można zasuwać cały dzień, do 200 nie jest problemem jazda przez ... no ... pół godziny, powyżej dwustu zaczynają się schody :mrgreen:

Tak poza tym zawieszenie XJRy nie jest dostosowane do szybkości powyżej 200km/h i moto prowadzi się nienajlepiej, podobno z wersją SP z Ohlinsami jest trochę łatwiej.

Co do malkontentów że nie jest możliwa jazda z taką prędkością' date=' a liczniki kłamią to ja jechałem tym czymś nie wiem ile, bo nie mam zegarów, ale tyle ile dał rade na maxa GSXR 750 K2 w owiewkach. [/quote']

i pewnie jeszcze na tylnym kole :D , nie powiedzialem ze nie da sie jechac nakedem 280 (sam max jechalem 230 zx6r bez owiewek i wcale tragedii nie bylo), tylko twierdze ze nie jest mozliwe leciec 300 na kole i to obojetne czy naked czy nie.

Moja Honda CB900 była totalnym golasem. Przy 200 km/h dało się jakoś wytrzymać choć niezbyt długo. Standardowo na trasie trzymałem 130-140 km/h i było miodowo. Teraz mam BIG-a z szybą i 140 km/h jest mordęgą. Ciekawe...

można sobie trochę ułatwić:

- mała owiewka (na lampie, żeby to ciągle był naked)

- sportowe usytuowanie podnóżków (w Tryplu nóg pęd powietrza nie rusza z podnóżków)

- możnaby jeszcz clip-ons'y zapakować, żeby obniżyć sylwetkę

- zadupek żeby się oprzeć

- dobry i cichy kask

- nie-furkoczące ciuchy

... i pewnie da się szybciej. Doznania zależą od całej masy czynników. Najśmieszniejsze, że właściciele nakedów wiedzą, że to nie służy do bicia rekordów, a każdy wie ile na maxa moto poleci :D Coś w tym jest, nie?

;)

PZDR

J

mikitl a widzisz jadąc na kole zegary i przednia półka jest wyżej od ciebie i rozbija strugę powietrza przez co możesz lecieć nawet 320kmh

rozbijane powietrze nie działa bezpośrednio na kierowce tylko uderza w motocykl dla tego motocyklista jest bardziej osłnięty :D ;)

no dobra nie bierzcie tego pod uwage bo sam to wymyśliłem :oops:

No tak tylko opór powietrza jadac na gumie próbował by nas wyłożyć na plecy (tak na mój tok rozumowania) i zabardzo nie dało by rady już przyspieszać ale sie nei znam moze i nie mam racji ,ale w sumie malą owieweczke ma nawet dość wysoka moze jakas aerodynamiczna i odpowiednio odchyla strugi powietrza :?:

możnaby jeszcz clip-ons'y zapakować' date=' żeby obniżyć sylwetkę [/quote']

A co to jest??? :oops:

vx800 co spowodowało, że przeżuciłeś się z zabudowanego moto (cbr1100xx) na nakeda??? dużo się mówi o małym komforcie jazdy na nakedach, mnie też do nich ciągnie, ale od czasu do czasu myślę nad czymś z owiewkami... Nie miałeś problemu z przyzwyczajeniem się do osiągania mniejszych prędkości po przesiadce na trypla???

pozdrawiam :D

talk trochę obok głównego nurtu dyskusji:

swoją drogą to japończycy spowodowali, iż nie ma juz uniwersalnych motocykli. Kiedyś miałem np. jawę lub wsk 175 i była dobra i do turystyki, i do jazdy miejskiej a i droga piaszczysta nie była problemem. A teraz? Spróbujcie np. cruiserem zjechać po trawie nad jeziorko albo goldwingiem przejechać w szczycie przez centrum miasta. Lub np. cb 750 przejechać autostradami przez Niemcy i Francję -nuda zabije!!!

Jak oni to skośnoocy cwaniacy zrobili, że wyciągneli ode mnie już tyle kasy przez te wieczne zmiany motocykla a jak nie znalazłem tego jednego-wymarzonego, tak nie znalazłem!

Nakedy byłyby super - dla mnie są po prostu najbliżej "czystej" klasyki motocykla, ale właśnie - jest ta wada że do szybszej jazdy tak sobie przystają.

Nakedy byłyby super - dla mnie są po prostu najbliżej "czystej" klasyki motocykla' date=' ale właśnie - jest ta wada że do szybszej jazdy tak sobie przystają.[/quote']

Dokładnie mam taki sam problem. Nakedy są piękne ale właśnie... ten wiatr podczas jazdy...