MłodyWilk22 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Tak z ciekawości chciałem się dowiedzieć czy motocykle z chłodnicami olejowymi( tak jak u mnie w Suzi) mają również w chłodnicy termostat regulujący przepływ oleju w zalezności od jego temperatury tak jak to jest z chłodnicami wodnymi czy też w olejaku obieg jest wymuszany cały czas niezaleznie od temperatury?? Z góry dzięki i pozdr :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruta Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Z tego co wiem u mnie w gsxr750 obieg oleju jest niezalezny od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekS Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Opiszę Ci jak to jest w BMW: otóż w układzie jest zawór termiczny, który przepuszcza olej silnikowy do chłodnicy oleju przy określonej temperaturze, w bokserach 2V było to ok. 100 - 130 stopni (dokładnie nie pamiętam) - więc naprawdę rzadko się zdarzało co by olej się tam dostawał. Po przepłynięciu przez chłodnicę oczywiście temp. malała i olej wraca do silnika.Ogólnie chłodzenie oleju przebiega tak samo jakby to była ciecz chłodząca - różnica polega tylko na wysokości temperatur i konstrukcji zaworów termicznych (termostatów).Nie bardzo się mogę zgodzić z twierdzeniem kolegi: Z tego co wiem u mnie w gsxr750 obieg oleju jest niezalezny od temperatury. , bo silnik ździebko by się przydługawo rozgrzewał. Może tak sądzisz to czujesz że chłodnica od razu się rozgrzewa - ale to jest bardziej spowodowane przepływem ciepła niż oleju przez chłodnicę - tak myślę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Z tego co wiem u mnie w gsxr750 obieg oleju jest niezalezny od temperatury Pewnie u mnie bedzie podobnie... A druga sprawa, czy prosto zamontować urzadzenie do pomiaru temp. oleju?Gdzie dokładnie najlepiej i najwygodniej zamontowac taki czujnik?Jaka jest w przybliżenia cena takiego urzadzenia? No i jaka powinna być optymalna temperatura oleju w silniku? Pozdr :D [ Dopisane: 14-12-2005, 11:20 ]bo silnik ździebko by się przydługawo rozgrzewał No też mi się wydaje, ze powinien być jakis termostat który reguluje temperature bo niedoćś ze długo by sie silnik rozgrzewał to jeszcze w zimne dni był by mocno niedogrzany...A to niebyt pozytywne dla silnika...Ale jak ten problem rozwiazało Suzuki to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarianKa Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 A druga sprawa, czy prosto zamontować urzadzenie do pomiaru temp. oleju?Gdzie dokładnie najlepiej i najwygodniej zamontowac taki czujnik? np. taki z louisa http://louis9.louis.de/katalog2005/pages/650.pdf do wkrecania zamiast korka (30 EUR) Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Chyba nie do końca tak. Np. w starszych motocyklach z chłodzeniem olejowym nie było żadnych termostatów. Olej cały czas przepływał przez chłodnicę.W nowych to chyba zależy od modelu?Co do zegara, to faktycznie super rzecz. Jest tylko jedno ale: kradną. Mój zainstalowany w moto też zniknął na zlocie w Ostródzie.... :oops: Ale pomysł jest super.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ooo faktycznie jest :D I to całkiem nie drogo :D Tylko niestety nie zda ezgaminu w moim modelu, bo ja mam wlew oleju zasłonięty owiewką niestety ;) trzeba poszukać jakiegoś z przedłużką... Ale i tak wielkie dzieki, pozdr :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi