Skocz do zawartości

Wszystko co dotyczy hondy MTX 50,80,125,200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze swoim MTX 80. Kiedy lekko kopnę nie ma w ogóle iskry, kiedy mocno kopne go iskra jest ale mała i krótko. Motor zapala ale nie chce wkręcić się na obroty, jak dam gazu nie równo pracuje i prawie w ogóle nie chce jechać (jedzie 20km/h max). Co to może być? Przeczyścłem już wszystkie styki w elektryce, kabel od cewki zmieniony, fajka ze sprawego moto zmieniona, świeca ok (na innej te same odjawy). Męcze się z tym 3 dni, a motor musze sprzedać. Co jest nie tak?

ile powinna palić mtx 80c w mieście ?? 6 ?? ja piłuje do 7-8tys obr/min i mnie wychodzi coś koło 8 masakra aż sie na rower przesiadłem to normalne ;) ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

do 10 tys kręcisz nawet na liczniku nie ma tyle przynajmniej ja tyle nie mam przy 9 tys to już mój wogole nie jedzie może dla tego ze mam na wydechu zblokowany

Edytowane przez zol

Co do spalania, to moje 125 w lekkim terenie dziś wyżłopało niecałe 5l. Tak sobie, bo ani prędkości ani obroty nie były zawrotne.

Ale zapytam o taką rzecz:

Czy w MTX łańcuch będzie miał taki sam moduł jak ten z MZ? Mam już tak zużyty napęd, że dziś urwałem łańcuch, udało się na szczęście znitować go na trasie i wróciłem 40km na farcie, ale przednia zębatka ma wyłamane 2 zęby. I co ciekawsze, przednia zębatka pasuje na wieloklin również z MZ, ale nie ma dostępnych 13 zębnych jedynie 15 najmniejsze, co dość znacząco muli sprzęta. Tak więc, jeszcze raz, czy ten łańcuch z MZ będzie pasował, ile mogą kosztować zębatki przednia i tylna do MTX 125 oraz od jakich modeli hondy można je stosować zamiennie?

[...] Tak więc, jeszcze raz, czy ten łańcuch z MZ będzie pasował, ile mogą kosztować zębatki przednia i tylna do MTX 125 oraz od jakich modeli hondy można je stosować zamiennie?

Łańcuch z mz będzie pasował (i z wsk'i, itp....też jest tam 428)

Zębatki to wydatek ok. 12-15zł za przednią, i ok. 30zł za tylnią.

(polecam www.sklepmotocyklowy.pl :icon_eek: )

No to mam zagwozdkę, bo znalazłem sklep nieopodal mnie, który oferuje napęd z łańcuchem D.I.D. za 150zł. Chyba jednak warto będzie dołożyć, niż znów szukać młotka w polu...

Druga rzecz, czy te mtxy tak strasznie się grzeją? W lekkim terenie wskazówka była cały czas ok 2mm od czerwonego pola. W piachu zagotowałem wodę... Chyba czas zalać się płynem chłodniczym, może pomoże.

Tylko co? Przed rozbieraniem silnika temperatura była ok, raczej nie było kwiatków ale też nie jeździłem nią jednorazowo tyle co wczoraj. Czy układ chłodzenia jakoś się odpowietrza? Może masz coś przerobione w osłonach chłodnicy, ja mam od strony owiewki taką blachę, jakby jakąś kierownicę powietrza. Przysłania ona ok 1/3-1/4 chłodnicy i moim zdaniem dziwnie kieruje obieg powietrza... Inna rzecz, że może kolanami za bardzo przytulałem się do tych kratek i zatykałem wylot powietrza? Ale nawet gdy na prostej odpuszczałem, żeby przewiało chłodniczkę, temperatura nie spadała zbytnio...

łańcuch od WSk i MZ pasuje jest nieznacznie węższy od orginalnego ale ogólnie pasuje tylko że większośc tych tańszych (ja mam za 27.50 made in china) ma fabrycznie 130 ogniw i spinke orginalny ma 120 ja skróciłem na 118 bo innaczej sie nie dało go sensownie naciągnąc

co do wytrzymałości ?? ja mam miesiąc i notorycznie strzelam ze sprzęgła szczególnie na piachu i nic mu nie jest...

orginalny sie widowiskowo rozleciał już pękło ogniwo :banghead:

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

łańcuch od WSk i MZ pasuje jest nieznacznie węższy od orginalnego ale ogólnie pasuje tylko że większośc tych tańszych (ja mam za 27.50 made in china) ma fabrycznie 130 ogniw i spinke orginalny ma 120 ja skróciłem na 118 bo innaczej sie nie dało go sensownie naciągnąc

Ty miałeś 80 ccm a on ma 125. W 125 jest 130 ogniw.

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

Witam, mam takie trochę głupie pytanko, kiedyś miałem Hondę Mtx 80 i czasami sobie myślę co sie z nią stało po oddaniu w rozliczeniu do handlarza oto jej foto, może ktoś teraz na niej jeździ, chyba ze została przemalowana, moze pokarze więcej fotek jak znajdę

http://www.bikepics.com/pictures/1334324/

Edytowane przez Katsumoto

Mika Ahola

1974 - 2012