Adam Opublikowano 11 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2005 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71967297 Może mi ktoś wytłumaczyć znaczenie słowa pokradzieżowy?? Mam przez to rozumieć że podpieprzony i przywieziony do Polski?? Czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 11 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2005 oficjalnie: kupiony od czegos takiego jak PZU z prawdopodobnie rozje!#!# zamkiem <lol>Nieoficjalnie: łowiony na wędke :D Takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEH Opublikowano 11 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2005 Pracuje w firmie zajmujacej sie sprzedażą samochodów rozbitych i czasami trafiaja sie auta "pokradziezowe". Juz wyjasniam co to znaczy. Załóżmy ze masz samochód, który jest ubezpieczony od kradzieży – polisa autocasco. Któregoś pięknego dzionka auto ginie. Ty zwracasz się do ubezpieczalni po odszkodowanie, oni ci wypłacają i dla Ciebie już jest po sprawie. Masz pieniążki i jest git.Mija jakiś czas i nasza wspaniała policja odnajduje autko. Ty dostałeś odszkodowanie wiec pojazd już nie jest Twój tylko przechodzi na rzecz ubezpieczalni, która te pieniążki wypłaciła ( przez wypłatę odszkodowania niejako kupują auto od Ciebie i jak się znajdzie to jest ich).W tym momencie ubezpieczalnia zwraca się do naszej firmy a my to auto sprzedajemy. Cała procedura jest jak najbardziej legalna.W przypadku ducati jednak dziwi mnie fakt, iż sprzedający nie posiada dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 12 Listopada 2005 Administrator Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2005 przypadku ducati jednak dziwi mnie fakt, iż sprzedający nie posiada dokumentów. To jeste wielce zastanawiające... Ktoś wytłumaczy to zjawisko?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunch Opublikowano 12 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2005 Czyli jak jakis pojazd jest po kradziezowy, to wyrabia sie mu nowe dokumenty zgodnie z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 13 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2005 Przy pobraniu odszkodowania zapewne ubezpieczony zdaje dokumenty pojazdu czyli jest możliwość przerejestrowania go. A tutaj ewidentnie sytuacja jest niejasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Sprawa wygląda tak że obecnie podczas wyrejestrowywania pokradzieżowego dowód rejestracyjny i bodajże książka pojazdu jest kasowana i zatrzymywana w urzędzie komunikacji. Właściciel otrzymuje jedynie potwierdzenie wyrejestrowania z adnotacją o zatrzymaniu skasowanych dokumentów. Dlatego pojazd pokradzieżowy na pewno MUSI mieć dokument o którym napisałem, oprócz tego postanowienie prokuratorskie o umorzonym dochodzeniu (przed umorzeniem pojazdy raczej nie są wydawane przez prokuraturę) oraz dokumenty źródłowe pochodzenia których nie zatrzymuje urząd: a więc umowę kupna lub briefy, faktury itd. Przy takim sprzęcie należy wysłuchać co sprzedający twierdzi o pochodzeniu motocykla a następnie dokładnie sprawdzić to w urzędzie i u ubezpieczyciela jeżeli było wypłacane odszkodowanie. Pewną trudnością w powtórnym wprowadzeniu do ruchu jest zazwyczaj konieczność nabicia nowych numeró, wyrabianie od nowa dokumentów i tak dalej. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymsha Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Czy to jest to samo, jak handlarze sprowadzają z USA motocykle z firm ubezpieczeniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Przez firmę ubezpieczeniową przejmowane są oczywiście tylko te pojazdy pokradzieżowe za które wypłacono odszkodowanie. Mają zazwyczaj dość niskie ceny bo firmy ubezpieczeniowe chcą się tych pojazdów szybko pozbyć.Temat sprzętów sprowadzanych z USA nie jest mi znany ale pewnie wygląda to podobnie. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
april Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Jeśli chodzi o termin pokradzieżowy to akurat jest on mi znany.Mam auto właśnie po takim przejściu iii.W 99% pojazdy jak i inne maszyny które są odnalezione po kradzieży posiadające numery fabryczne muszą miec nawe nabijane numery,ponieważ figurują w spisie sprzętu skradzionego nie tylko w Polsce.Stąd właśnie w drodze legalizacji wyrabia się nowe dokumenty i muszą one byc do konca istnienia sprzetu.Łącznie jak wcześniej pisane,ze wszystkimi decyzjami sądów.Brak dokumentów po prostu mówi sam za siebie.A z drugiej strony jak on to przewiózł z Anglii bez papierów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakuk Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Nikt na granicy nie sprawdza żadnych papierów. Możesz przywieźć ciężarówkę pełną samochodów i motocykli, i jeżeli w niemczech nie zatrzyma cię inspekcja, to nikt inny po drodze nie pyta. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 22 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 z drugiej strony jak on to przewiózł z Anglii bez papierów??? Hmmm... A tak w ogóle to skąd mamy pewność że w ogóle to przewiózł?? Napisałem do goscia majla z pytaniami o motocykl i nie odpisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Napisałem do goscia majla z pytaniami o motocykl i nie odpisał... Hmm.. ciekawe czemu nie odpisał, może dlatego że sprzedający zaznaczył że kontakt tylko przez telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 26 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 Z pojazdami z Ameryki jest tak ze wszyskie maja certyfikat wlasnosci i nie ma mozliwosci wywiezienia motocykla bez kompletu dokumentow- Amerykanskie Sluzby Celne nie pozwola na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi