Skocz do zawartości

Wady i zalety MZ 250

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

kto to zaj.......ł ze predkosc przelotowa jawy jest 130 -140? He he he jak to mozliwe jak u kumpla w super stanie na seryjnych zebatkach predkosc maksymalna wynosila niewiele ponad 120.Predkosc podrozna jawy i mz jest mniej wiecej taka sama i wynosi 80 -110.Jawa ma nieco elastyczniejszy silnik przez co odnosi sie wrazenoie ze jest mocniejsza. Prowadzenie jawy w zakretach jest lepsze niz mz, mimo ze ma raczej mieksze zawieszenia. Pozycja za kierowbica w jawie jest taka ze kierownica jest nisko i blisko brzucha, w mz przeciwnie. A co do wyscigu jawy z mz to jawa musi naprawde byc w super stanie (czytaj przebieg gora 2tys) aby dotrzymac kroku mz. Mz goruje jakoscia wykonania i trwaloscia nad jawa i dlatego jej ceny sa 2 krotnie wyzsze. Zuzycie paliwa jest podobne okolo 4-6 litrow/100km. Osiagi do naprawy glownej w jawie siegaja do 20 tys kma w mz az 30 - 40, ponadto jawa jest bardziej awaryjna. Problemy sprawia przerywacz, przegroda miedzy skrzyniami korbowymi, skrzynia biegow (w mz sa bardzo zadko problemy z 2). Problem ze skrzynia biegow wq jawie mozna wyeliminowac przez delikatna jazde. Ze wzgledu na jakos i trwalosc nie ma innego wyboru niz mz. ( aha mz 150 nie tak niezawodna i trwala jak 250 ale tez nie ma co narzekac)

Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40

he he he ja tak zaj*****łem. A max. osiągałem ok. 155 km/h (wg licznika). Wydawało mi się? Nie sądzę. Robiłem próby z samochodem jadącym za mną. I jeszcze raz powtarzam. Jeździłem tymi sprzętami do bólu i MZ-ty nigdy, powtarzam, nigdy nie mogły się równać pod względem mocy, przyspieszeń, prędkośco przelotowych, awaryjności i czego tam jeszcze chcesz. No, może nieco mniej palą. Silnik w Jawie jest tak prostą konstrukcją, że osiąganie tym motocyklem max. 120 km/h świadczy jedynie o braku umiejętności regulacji gaźnika i zapłonu (piszę o mechanicznym). Jeździłem czeskimi sprzętami w czasach, kiedy na drogach poza MZ-tami i Jawami niewiele było innych sprzętów więc miałem "materiał porównawczy" w wystarczającej ilości. Myślę, że teraz po prostu umiejętność obsługi tych motocykli zanika, tak jak innych starych sprzętów. A to o czym piszę, znam z autopsji. Kończę już niniejszym rozważania na ten temat. Pozdrawiam.

Te 155km/h to z kasprowego wierchu? No bo chyba nie na plaskim odcinku drogi. Kiedys moj kumpel jechal pozyczona jawa i tez mu pokazywal 150 ale jak zsiadl to od razu stwierdzil ze jawa 150 nie pojdzie (gora 130 ) i widocznie licznik sporo zawyza. A jezeli mowisz ze jawa jest mniej awaryjna i trwala od mz to klamiesz mi w zywe oczy. Albo przyspieszenia....... Na pewno to jawa byla? interesujace za 300zlotych mozna miec sprzet ktory leci 155km/h i po co japonie kupowac......hehehe

Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40

ja i mój ojciec stawiamy na mz. (bardziej ojciec bo miał to i to.) miał mz. ukradli mu ją. kupił nową ts. z "salonu" sprzedł po 2 tygodniach i już nigdy nie kupił motocykla. do dzis opowiada jaką ts była padaką w porównaniu z mz. więcej nie moge powiedziećbo sam nie wiem. pozdr.

Samolot, zanim Ci odpowiedziałem, musiałem się porządnie wyśmiać, bo nie byłem w stanie klepać w klawiaturę. Znów swoje teorie uskuteczniasz. Kumpel... pożyczona Jawa... Czy Ty w ogóle KIEDYKOLWIEK jechałeś JAKIMKOLWIEK motocyklem? I druga sprawa. Po co miałbym tutaj kłamać? Jaki mam w tym interes? Zastanów się nad sobą Samolot. Pozdrawiam.

Flieger-przejedz sie najpierw motocyklem, a wtedy pisz ktory sie lepiej prowadzi. Jestes chyba pierwsza osoba, ktora twierdzi ze Jawa jezdzi lepiej w zakretach od MZ 8O

co do wyscigu jawy z mz to jawa musi naprawde byc w super stanie (czytaj przebieg gora 2tys) aby dotrzymac kroku mz

Ja cie prosze, szlyszales kiedys o docieraniu silnika dwusuwowego?

Silnik po wiekszym przebiegu ma lepsze osiagi ze wzgledu wlasnie na to, iz jest dotarty i pracuje duzo lzej niz nowka.

Kumpel tez sie kiedys chwalił ze ma "ZJAWE" zyleteczka i 160 odda a ja :? starałem sie mu powiedziec ze to niestety nie mozliwe ale nie chciałem bo dopiero poskładał i był zachwycony wiec pewnego razu smignelismy(po czasie kilku dni) i sprawdziłem mu wyszło 125/8 cos jakos tak a MZ kumplowi ponoc licznik zamykała u mnie wyniosła predkosc 120 niecałe nawet . Wiem ze i moj licznik przy japoncu moze swiksowac ale jadąc 160 jawą a suzi jest roznica :D (poza licznikową) ;)

[ Dopisane: 21-01-2006, 10:08 ]

Co do MZ 250 hm ta nadaje sie bardziej do takiej lekkiej "turystyki" bo 251 to juz sprzet na miasto krotki dosc zwinny i zrywny, wad mz-ta ma napewno mniej niz JAwa 350 ta prawie zawsze w cały swiat chodzi (bez obrazydla posiadaczy to moje zdanie)

MZ-ty nigdy, powtarzam, nigdy nie mogły się równać pod względem mocy, przyspieszeń, prędkośco przelotowych

a czy ktoś w tej dyskusji uwzględnił to ,że jawa ma 350 cm3 pojemności, a Mz - 250?

5 KM więcej przy różnicy pojemności 40 % to całe gó...no i świadczy o niedopracowaniu konstrukcyjnym oraz zacofaniu technicznym. Nie znam dokładnie historii konstrukcji jawy, ale w Mz silnik był systematycznie modernizowany i unowocześniany - średnio co kilka lat, a poziom konstrukcji i zastosowane rozwiązania silnika jawy są gdzieś w okolicy silnika MZ TROPHY. traka jest smutna prawda. a czy ktoś z was powie mi że w młodości marzył o jawie????? wątpie, co najwyżej niewielki odsetek 8) 8) 8) 8)

aha mz 150 nie tak niezawodna i trwala jak 250 ale tez nie ma co narzekac

Z mojego doświadczenia wynika że jest odwrotnie. (5 lat jazdy na MZ).

Moim zdaniem największą wadą mz 250 jest skrzynia biegów i sprzęgło.

a poziom konstrukcji i zastosowane rozwiązania silnika jawy są gdzieś w okolicy silnika MZ TROPHY.

Zastosowane rozwiązania nie mają ze sobą nic wspólnego, więc ich nie porównuj. Porozmawiaj z ludźmi którzy jeździli na tych motocyklach kiedy były nowe każdy powie że Trophy była lepsza od MZ ts.