wujek Opublikowano 29 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2005 Dostępny w Larssonie. Co o nim sądzicie? Warto kupic? Czy to jest dobry ale niemarkowy olej? Może nie ściemniać i pozostać przy Motulu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 29 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2005 Ja w swojej XJ stosuję ten olej, jestem z niego bardzo zadowolony. Wielu osobom zalałem ten olej, jak dotąd słyszę same pochlebne opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMINIK200HP Opublikowano 29 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2005 Też lałem do mojej starej VF syntetyk JMC. Kosztował tyle, co minerał "markowej" konkurencji. Byłem bardzo zadowolony. Była kiedyś tu(lub na preclach) rozmowa o olejach z której wynikło, że najsłabszy syntetyk będzie lepszy niż najlepszy półsyntetyk. IMO warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Według instrukcji mojego motorka mam lać olej 20W40 lub 20W50 czyli mineralny. Zastanawiam się nad JMC lub CASTROLEM GP - jak sądzicie który będzie lepszy :) Do tej pory motorek chodził na 10W40 Mobil czyli na pół-syntetyku, ale instrukcja wyraźnie wskazuje na mineralny. Co robić w tej sytuacji :?: Motocykl nie bierze oleju, więc przechodzić na mineralkę, czy zalać np. półsyntetykiem JMC :?: Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Wielu osobom zalałem ten olej,Jestem jedna z nich :mrgreen: Leje to co kaze moj mechanik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMINIK200HP Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 najlepszy olej na jaki cie stac, nawet syntetyk nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marlew Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Według instrukcji mojego motorka mam lać olej 20W40 lub 20W50 czyli mineralny. Zastanawiam się nad JMC lub CASTROLEM GP - jak sądzicie który będzie lepszy :) Do tej pory motorek chodził na 10W40 Mobil czyli na pół-syntetyku, ale instrukcja wyraźnie wskazuje na mineralny. Co robić w tej sytuacji :?: Motocykl nie bierze oleju, więc przechodzić na mineralkę, czy zalać np. półsyntetykiem JMC :?: Dzięki.Nie napisałes że instrukcja mówi o mineralnym tylko że ma być 20W40 lub 20W50 a wcale nie musi być mineralny... poza tym w czym zaszkodzi zalanie oleju 10Wxx lub 15Wxx chyba tylko łatwiejszym rozruchem i szybszym smarowaniem na zimnoJa z reguły stosuję oleje nie-supermarkowe - teraz Midland 10W50 i wychodze z założenia że lepiej lepszy nie markowy niż gorszy markowy co zazwyczaj potwierdza się w eksploatacji np midlanda syntetycznego B12 bierze jakieś 3x mniej niż motula półsyntetycznego mimo że ten pierwszy jest dużo tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Moim zdaniem powinienneś zostawić półsyntetyka, ma on dużo lepsze właśnosći smarne, a jak już się przekonałeś ładnie współgra z wtoim sprzętem. Mroducent do Mojej XJ też zaleca minerała (84r), jednak ja zarówno obecną jak i poprzednia jeżdzę na półsyntetyku i bardzo sobie go chwalę. Poprzednio jeździłęm na valvoline, obecnie na JMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Macie racje panowie będzie półsyntetyk, prawdopodobnie Motul 5100 ESTER 15W50. Pytanie inne: JMC jest opisany jako olej klasy SJ czyli bardzo dobry - jak myślicie nie jest to czasem sciema :?: Wspomniany wyżej motul ma SG, z Castrolami jest podobnie. Myślicie że można ufać temu SJ :?: :?: :?: Jeszcze coś - napewno mogę zalać syntetyk skoro przez kilka tysięcy chodził na półsyntetyku :?: - chodzi mi o wypłukiwanie nagarów itp. Pytam z ciekawości bo będzie zalana półsyntetykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Jeszcze coś - napewno mogę zalać syntetyk skoro przez kilka tysięcy chodził na półsyntetyku Question - chodzi mi o wypłukiwanie nagarów itp. Najlepiej zdemontować pokrywę np. głowicy i zobaczyć czy jest czysto, bez szlamów itp. Byłem w Lassonie i dowiedziałem się ze ten olej - jmc produkowany jest u castrola w niemczech ale bez wszystkich dodatków jakie posiada "normalny" castrol r4 czy gps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 A jeżeli wlałbym syntetyka bez sprawdzenia pod deklem obecności szlamów to co się może wydarzyć :?: Rozszczelnienie i co :?: - spadek kompresji :?: - branie oleju :?: - konieczność stosowania potem bardzo gęstych olejów bez możliwości powrotu do półsyntetyka :?: - nic :) :?: Bardzo kusząca jest cena syntetyka JMC i chociaż rozsądek mówi "wlej pół -syntetyk" to jednak coś mnie kusi żeby zastosować olej syntetyczny.Motocykl ma 59 kkm, nie bierze oleju, jest mocny - trochę się boje żeby go nie załatwić. A co Wy w tej sprawie myślicie :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 A jeżeli wlałbym syntetyka bez sprawdzenia pod deklem obecności szlamów to co się może wydarzyć Question Rozszczelnienie i co Question- spadek kompresji Question- branie oleju Question- konieczność stosowania potem bardzo gęstych olejów bez możliwości powrotu do półsyntetyka Question- nic Very Happy Question Wiedzy empirycznej nie posiadam ale teoretycznie nastapi rozszczelnienie silnika z uwagi na bardzo dobre właściwości myjące syntetyku np. wycieki na simeringach. rozsądek mówi "wlej pół -syntetyk" to jednak coś mnie kusi żeby zastosować olej syntetyczny. "lepsze jest wrogiem dobrego" skoro z twoim silnikiem jest wszystko ok, pozostań przy półsyntetyku i już. Ja tez myślałem w tym temacie i wymyśliłem ze kupię półsyntetyka 5100 ester. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 Etam, nic się nie rozszczelni... to nie jest maluch co jeździ na selektolu o TBN 6KOH....Własności czyszczące syntetyk ma bardzo podbne do półsyntetyka (TBN na poziomie 12 KOH), tylko większa stabilnośc temperaturową oraz trwałość parametrów smarnych, ponadto podczas jego spalania wyziela się mniej nagaru. Jedyną rzeczą która powstrzymuje mnie przed zalaniem do siebie Syntetyka, to jego cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 13 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2005 A może mi ktoś wytłumaczyć miedzy różnicę między syntetykiem a mineralką?? Bo tak każdy pisze co leje, a młodsi koledzy wiedzą co lać ale dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 14 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2005 Mineralny to efekt przerobu ropy naftowej+ dodatki,bazą syntetyka są sztucznie łączone łańcuchy atomów,można to zrobić w sposób jaki producentowi pasuje żeby olej jak najlepiej spełniał swoje zadanie(z reguły też mają więcej dodatków myjących itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi