Skocz do zawartości

Czy moja WSK 125 poleci więcej ??

piotr7557
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w waszym wieku - (Wueska i Matołusz), też myślałem, że wiem wiele i byłem równie niepokorny jak Wy... Jednak z perspektywy czasu widzę, że niewiele wiedziałem (pomimo sporych jak na swój wiek mechanicznych doświadczeń)... no ale sam musiałem się o tym przekonać na własnej skórze. Dobrze, że cwiczycie i zdobywacie doświadczenie, tylko niewiele osób ma odwagę przyznać sie do tego, iż "trzy razy przycinam i jeszcze za krótkie":)

A wracając do tematu,miałem 2 wsk, 1 niewiadomo skąd sypała sie strasznie i jak piszecie max 70 km/h,2 z pewnego zródła wójek miał ją od nowości zadbana wypicowana,aż płakał jak mi ja dawał i ona jeżdziła bez dłubania 2 lata :!: ,a po odpowiednio długiej prostej to na liczniku wyskakiwało 100 :!: :!: :!: nie pamietam jak z wiatrem w plecy było ale przepasci żadnych :)

Idaho. Wiesz, nie wiem jak wueska, ale ja nie twierdzę, ze jestem jakiś tam niewiadomo jaki mechanik. Nie zaprzeczę, że jak na swój wiek to już trochę wiem, ale i widzę jak mało wiem. Tą drugą rzecz widze dlatego, może iz mój ojciec jest mechanikiem... Ale dzieki, ze w nas wierzysz...=]

Piotrze, cierpliwości, juz jutro zapewne będe miał dostęp do skanera =]. A swoja drogą, mój qmpel kupił jakis czas temu na wakacje >tak do zaje***ia < wueskę za 50 zł bed dokumenciszy. Wyobraźcie sobie, poprzedni właściciel skakał na niej >miała podwyzszone z tyłu zawieszenie<, użądzał sobie wypady do lasu - jednym słowem, je*ał ją codziennie równo, była juz tak wymęczona, ze szkoda gadać. Ale co dziwne jedna osoba mogła 90 paczek lecieć na godzinkę. Czyż to nie dziwne?! - chyba dziwne. Kupujcie Mińska 400A >to był mój pierwszy motorek =] - sentyment =] ale i nie tylko<

Ja w swoim życiu miałem dwie WSK-i obie 175, jedna to kobuz... druga no name... Obie wspominam z dużym sentymentem, gdyż były to bardzo fajne motocykle. Jedną z nich przerobiłem swego czasu na crossa z centralnym amortyzatorem z tyłu-na bazie ramy od wski... teraz żałuje cięcia tamtego sprzęta... no ale cóż... dzięki temu nabrałem dużo doświadczenia!

PS. Prędkośc wsk 175 to ok 110km/h wsk 125 leci z 75-80km/h

autor tego tematy koniecznie chce polecieć swoją wsk koło "100" :) ;)

zrozum chłopie ze ty kupiłeś WSK !!!! a nie " bandita"

daj tej wieśce spokój, delektuj sie jazdą nią w granicach optimum jej możliwości. :P

PS.jak chcesz ją stuningowac to nalep na bak kilka naklejek ,wywal błotniki, odkręć tłumik, załóz owiewke i smigaj..........................

(to taki mały zarcik:)) nie bierz tego do siebie)

Jeszcze chciałbym zauważyć że liczniki prędkości w WSK-ach maja dość duży błąd pomiarowy i zawyżają prędkość o jakieś 8-9km/h więc jak jedziesz licznikowo 60 tak naprawde jest cos koło 52 km/h :)

Co do tuningu silnika mozna zrobic ale jest jedno ale nie ma nic za darmo gdy zwiększymy moc w WSK 125 prawdopodobnie nie wytrzyma skrzynka biegów (chodzi tu o łożyskowanie wałeczków na tulejach z brązu) albo padnie wał (niestety konstruktorzy nie projektowali go do większych obrotów i mocy).

Ale polecam polerowanie głowicy , denka tłoka , kanałów dolotowych komory silnika . Będzie lepiej sie zbierał i mniej palił;)

Macbrus Shl M17 Gazela, Junak B20, WSK M21 S1 Sport, WSK M06B3, BMW R1200GS

Jak z kumplem zaczynaliśmy jeżdzić na jego WSK(z lat 60) i WFM to na liczniku pojawiało się czasem 90km/h ale jak póżniej miałem swoją WSK rocznik 1980 :) i to max jechała 80km/h i jak sprawdzaliśmy (na lotnisku zresztą :-D )prędkości wyszło że ta stara też jedzie tylko ok.80km/h a reszta to przekłamanie licznika.Swoją drogą to teraz sobie przypomniałem jak my na 2WSK,przyklejeni do baku lecimy pasem startowym a za nami smuga dymu ze spalonego oleju...to były czasy ;)

no to tak ;) Wiedze mam czysto teoretycznai dlatego mało umiem ją zastosowac w praktyce:/ nie mam obycia z sprzetem :/ wiedzy ciągle brakuje

ale naszczęscie są jeszcze jakieś nieprzeczytane ksiązki w bibliotekach, mam podwujny profil w szkole (mechatronik) więc musze troche dzielić zainteresowania i gadac z elektronikami(pozdro dla wszystkich z elktrody).

WSK 175 to najlepsze co wyszło z polskiej produkcji!! Bardzo nerwowy silnik,

4 biegowa skrzynia (jak na lata 70 PRL wielki postęp) wysokie obroty 6500 a przy wydechu sportowym 6700, niesamowita reakcja na gaz !! Jedyne czego brakuje w tym sprzęcie to lepsze sprzęgło !! jest za słabe i po przekroczeniu 110km/h porostu zaczyna ślizgać :/ łańcuszek leci w oczach, łańcuch napędowy wstawiany oryginalnie niewytrzymywał nawet małej przygazówki:P:P

Moim największym marzeniem są 2 modele M21W2sport(z bingiem i boshem oraz takim dizwacznym cylidrem, Oraz M21W2 Dudek, model sportowy osiągnoł moc 16KM przy 7000 a Dudek 15KM.

Zapomniałem dodać ze wsk 125 to nie najgorsze silniki ale raczje na miasto :) bardoz elestyczne i wygoden w użyciu ale poszalec na nich ciężka sprawa

Macbrus, ja mówię tylko o ulepszeniach, ale o tuningu, to zadecyduje sam właściciel. Tam w artykułach temat zaczyna sie od wad i zalet tuningu, a nie jego stosowania =] Więc myslę, ze jak przeczytasz te artykuły posiadziesz wystarczajacą wiedzę, aby podjać decyzje - poprawa konstrukcji, czy tuning.

A ja tam lubię swoją Wieśkę... A co do tunningu to chciał bym wykonać tylko taki który nie wpłynie na żywotność silnika :) chcę ją mieć na zawsze...

A swoją drogą moim marzeniem jest WSK M22 wysyłana na eksport do USA ;)

Sorry, wypełniacz to ok. Ale plan głowicy to juz osłabia żywotność tulejki brązowej główki korbowodu i stopki korbowodu. Spoko, kiedy przychodzi czas, ze nie mozesz liczyć na znajomych >mają Cię w dupie i nie chcą udostępnić skanera< przychodzi czas na niego - aparat cyfrowy. Zaraz robie foty artykułów.