Skocz do zawartości

Zgubiłem dowód rejestracyjny, ale to nie wszystko...

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

To nie wszystko, ponieważ zgubiłem go zanim zdążyłem przerejestrować na siebie moto. Mówiac szczerze miałem mega pcha, bo odebrałem od kolegi umowy k-s i PCC-1, wrzuciłem to do jakiejs siateczki razem z dowodem rejestracyjnym i w drodze do US w celu zapłacenia podatku, zgubiłem dowód rejestracyjny.

Umowę oczywiscie opodatkowałem, ale mam pytanie - co dalej z ta sprawą??

Dodam że poszedłem już na policje celem zgłoszenia zaginniecia dowodu rejestracyjnego, to mi Pan Władza zacytował rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 2002 roku, na mocy którego policja nie wystawia zaswiadczenia o zaginięciu dowodu rejestracyjnego. Aha i dodał "Jak pana wykopia z Wydzialu Komunikacji i wróci pan tu z pretensjami, to ja też pana wykopie" 8O K... "Oficer dyżurny" psia jego mać... ;)

OK. Moje pytanie - co mnie czeka w wydziale komunikacji??

pzdr

heh już kiedyś ktoś mial podobny problem ale wszystko się znalazło.

czy to czasem nawet nie Ty Dominik?

a może to był Paweł?-już nie pamiętam

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090

Prawnie nie powinieneś mieć problemów bo dowód rejestracyjny jest potwierdzeniem danych znajdujących się w Urzędzie Komunikacji.

Tyle tylko że trzeba odtworzyć stary dowód w pierwotnym Urzędzie (na podstawie umowy masz do tego prawo jako właściciel) albo nowy Urząd ściąga i sprawdza dane w starym (co robi i tak i tak przy każdym przerejestrowaniu).

Tak było kiedyś nie dam głowy że tak jest nadal ale sprawa powinna być spokojnie do odkręcenia.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

do Kościana?

co kupiłeś u mnie w mieście ;) ?-pochwal się!

jeśli przyjedziesz do naszego WK nie idź do bab-one są po prostu pop....(nie bedę używał niecenzuralnych wyrazów)

taki młodszy kolo jest ok-z nim raczej załatwisz, ewentualnie z takim czarnym z wąsem

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090

• Administrator

kupiłem, nie kupiłem, zapłaciłem, nie zapłaciłem, dość skomplikowana sprawa. Nie ważne, to moja slodka tajemnica ;)

Sedno jej jest takie, ze mam jakieś tam endurowe moto (Kawasaki KLX 250) do poodpychania sie w terenie do czasu zakupu czegoś porzadnego. No i wziąłem sie za robienie porzadków z dokumenmtacja tego moto, bo od jakiś 4 właścicieli wstecz nikt z tym nic nie robił. Tak też dotarłem do ostatniego prawnego właściciela tej kawki - właśnie kolegi z Kościana. Dał mi wszystkie dokumenty plus umowe, no a ja dowód posiałem.

Bary - jutro dzwonie!!

pzdr

ja miałem kiedyś podobny problem jednak jakoś poszło

kupiłem moto i zanim je przerejestrowałem zgubiłem nie dowód ale tablicę rejestracyją - procedura była prosta -musiałem tylko napisac oświadczenie że tablica została zagubiona -nie musialem nawet nic zgłaszać na policję

tutaj może być inny problem, logicznie nie trzeba by było wyrabiać dowodu ale teraz system rejestracji jest naprawdę popaprany i chcą człowieka skroić na maxa

teoretycznie powinieneś iść zarejestrować do siebie, wydadzą miękki i przez ten czas sami sprawdzą co i jak(a z kościana im wszystko potwierdzą)

jednak gdybyś musiał wyrabiać poprzedni dowód jeszcze raz to od niedawna jest jeszcze jeden problem -dowody nie są drukowane na miejscu i pewnie chcieliby wcisnąć Ci miękki w kościanie, także razem troszkę by było tego biegania, kosztów i pewnie fatygowania poprzedniego właściciela

życzę krótkiej, bezstresowej, taniej i zwycięskiej bitwy z biurokracją ;)

Miałem prawie taki sam przypadek, zarejestrowałem moto bez dowodu rejestracyjnego. Krótko: sprzedałem moto znajomemu na raty, gość był nierzetelny więc moto wróciło do mnie, ale bez dow. rejestracyjnego (klient chciał jakąś kaskę spowrotem :twisted: ), sporządziliśmy oczywiście odpowiednią umowę. W wydziale komunikacji powiedziałem, że poprzedni właściciel zagubił dowód.

Musiałem pojechać z umową do wydziału komunikacji, w ktorym moto był zarejestrowany, tam pani postawiła pieczątkę potwierdzając zgodność danych i to mi wystarczyło do zarejestrowania moto. Ale to było dawno.

Zanim więc wpakujesz się w koszty związane z wyrobieniem nowego dowodu, zajdź do swojego wydziału komunikacji i przedstaw sprawę, jeżeli nie trafisz na zły dzień urzędasa to napewno Ci pomoże.

Dominik jeśli dobrze zrozumiałem to nie ma większego problemu z tym.

Najlepiej ustalić ( oficjalna wersja, że dowodu nie było- zaginął właścicielowi) następnie udajesz sie do wydziału komunikacji gdzie ostatnio byl zarejestrowany motorek i mówisz o co chodzi... Panieurzędniczki bez problemu powinnny ci wystawić takie zaświadczenie z którym udajesz się do swojego urzędu wraz z umową kupna sprzedaży i mootor rejestrujesz bez najmniejszego problemu.

jednyny plus to to że u nas (myślę że także w większości mniejszych miast) nie ma takich kolejek jak w miastach wojewódzkich

w kościanie jeszcze nigdy nie czekałem na swoją kolej wiecej niż 20-25min

a przy okazji tej tablicy którą zgubiłem straciłem swojego czasu (2lata wstecz) 4-5godzin w urzędzie we wrocku

• Administrator

ZNALZŁEM!!! ;);):D

Nie ma to jak cierpliwość. Po prostu obszedłem wszystkie sklepy, urzędy itd na tej ulicy, na ktorej podejrzewałem, że zgubiłem dowód. Zajęło mi to co prawda spoooro czasu (łaziłem po jakiś biurach jak ostatni pajac), ale udało się.

Dowód znalazł się w sekretariacie jakiegoś urzędu, dosłownie 10 metrów od mojego biura (pewnie dlatego tam zajrzałem na koniec :roll:)

OK, podsumowując temat na przyszłość i dla innych:

jeśli zgubi się dowód rejestracyjny przed przerejestrowaniem pojazdu to:

- nie trzeba zgłaszać na policje (rozporządzenie ministra infrastruktury z 22.07.2002 Dz.Ustaw z 22.08.2002 par. 10 pkt 1

- sprzedający musi zgłosić w swoim Wydziale Komunikacji fakt sprzedaży pojazdu, poprzez zlozenie oryginału umowy kupna-sprzedaży (robią ksero) oraz znaczki skarbowe za 5,5 zl

- kupujący musi jechać do Wydziału Komunikacji sprzedajacego i na podstawie wcześniejszego zgloszenia otrzymać zaświadczenie o sperzeaży pojazdu oraz zaświadczenie o zaginieciu dowodu rejestracyjnego

- z tymi wszystkimi zaświadczeniami idziemy do naszego Wydzialu Komunikacji aby zarejestrować pojazd

- siadamy wieczorem w fotelu skonani lataniem po urzędach, otwieramy puszke piwa i pojemy za kojeny przeżyty dzień w Państwie Biurokratycznym myśląc na spokojnie, czy wydziały komunikacji nie mogłyby mailowo zalatwic miedzy sobą sprawy w jakies 5 minut ... :? :roll:

pzdr