zbyhu Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Czolem! Nie, zebym uwazal, ze firma popelnila blad, ale sie cholernie zdziwilem, patrzac na kierunkowosc oponki, ktora wlaznie nabylem... Cos mi tu nie pasuje.Wg. tego wychodzi, ze cala woda spod kola, bedzie sie zbiegala do centralnego rowka w biezniku?? Ja bym zalozyl ta opone tak, zeby krecila sie w przeciwna strone niz pokazuje strzalka - wtedy woda uciekalaby rowkami na zewnatrz... A moze zle rozumiem strzalke?Bo ja teraz juz nic nie wiem... Moze ktos mnie oswiecic w ktora strone ma sie to krecic? Bo porownujac obecna moja opone w moto z ta nowa, to tez wychodzi, ze strzalka jest odwrotnie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Hmmm.... dziwna sprawa. Strzałkę rozumiesz jak najbardziej prawidłowo - mi też coś ona nie pasuje z kierunkiem.Jakiej firmy to opona ? Może masz gdzie porównać inne opony (ten sam model albo inne) tego samego producenta ? Jeśli tak to zobacz jak tam pokazują strzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 10 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Czolem! Jest to Heidenau. Kupilem wczoraj z firmy www.motorad.pl .Mam tez tylna z tej firmy i tam strzalka jest tez "nieprawidlowo". Przegladalem wszystkie zdjecia motocykli jakie mam na dysku i wszedzie opony o podobnym ksztalcie bieznika sa zalozone na odwrot niz strzalka na tych oponach... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 10 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Czolem! Jest to Heidenau i w tych oponach to standard niestety że strzałka raz jest tak a raz tak. Czyli mam zakladac opone jak podpowiada rozsadek, czy wg strzalki ;)?Naprawde ta firma nanosi te strzalki jak jej sie podoba?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 10 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Czolem! co prawda z doświadczenia wiem że to jak założysz tę opone niema żadnego wpływu na jazdę ;):D:D:D:D No, chyba nie sadze ;).Na suchym ok, ale na mokrym?Nie dziwie sie, ze Heidenauy ludzie sklinaja, ze sa sliskie na mokrym, jak firmie sie myli kierunkowosc opon. Toz od razu woda zamiast uciekac spod opony, bedzie sie pod nia kumulowac - i jak tu mowic o przyczepnosci? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zooq Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 niedawno wyczytałem, że zakładanie Dunlopów, 208 bodajże, z odwróconym bierznikiem, czyli ogólnie w "złą" stronę, znacznie poprawia przyczepność tych opon. jak jest w rzeczywistości - nie wiem. więc może strzałka jest w dobrą stronę ;) może poszli tym tropem... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astarte Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Witam,ja w swojej suzi mam chyba taką samą oponkę i założoną według strzałki ;) oponka ktoś mi się kiedys pytal czy nie mam przypadkiem jej źle założonej, więc idąc za ciosem spytalam się w serwisie, ale tam powiedzili, że jest założone dobrze... więc sama już nie wiem... Pzdr @starte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sql Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 poprzednio miałem w 9ce założone D208 i przednia tam jest właśnie (wg. Was) "na odwrót". tak strzałka kazała i tak jeździłem. na mokrym nic się nie ślizgało (a raczej nic z przodu - bo tyłowi się zdarzało - a ułożenie bieżnika było nazwijmy to "tradycyjne").może bieżnik w oponie to nie taka prosta sprawa, że się "na oko" kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 mam taką oponkę, przy czym u mnie strzałka na oponie (ta z formowania) oraz ta malowana na biezniku wskazywały przeciwne kierunki, u mnie strzałka jest skierowana w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Ja już widziałem kilka motocykli z tak założoną oponą a strzałka wskazywała dobry kierunek.Więc może to taki model opony. ;) PS. jak się wkleja fotke w posta ? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 u mnie w metzelerach też jest jakby troszkę nielogicznie tzn "jodełka" w drugą stronęmam założone wg kierunku oznaczonego przez producenta (troszkę śmiesznie to wygląda) Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sql Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 przód:tył:para PRAWIDŁOWO zamontowanych Dunlop D208ZR ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 10 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Czolem! mam taką oponkę' date=' przy czym u mnie strzałka na oponie (ta z formowania) oraz ta malowana na biezniku wskazywały przeciwne kierunki, u mnie strzałka jest skierowana w drugą stronę[/quote'] Masz dokladnie ta sama oponke? Tej firmy? Heidenau Wings 110/70/17 K63?Bo jak znajde lacza takiego samego ze strzalka w druga strone, to montuje po swojemu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 Ja mam przednią oponę zalozoną tak jak Zbychu pokazuje.z kolei w Borkach dziewczyna na CB 500 tez miala opone Heidenau i ku mojemu zdziwieniu jodełke miała w drugą stronę...... opony byly identyczne tylko jedną litera (czy tez cyfra ) w oznaczeniu się różniły ( oczywiście zewnętrznie opony byly podobne ). Też mnie to nurtuje jak to działa i nie powiem jak jest mokro mam pewne obawy. Powiem tak jak jedziesz (stałą prędkością lub przyśpieszasz ) możesz być spokojny , co do hamowania to już zależy ile jest wody na jezdi. ps. na drugiem zdjęciu Sql'a te dzieciaki jak sie gapią na tego kolesia przy motocyklu ;), co on kosmita ? 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 10 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2005 kumpel ma na przodzie guma AVON i tez jest odwrotny bieznik, ale pytal sie w kilku zródlach i zawsze mowili, ze ma byc zgodnie ze strzalką.a zle załozona opona bedzie sie duzo szybciej scierała :!: Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi