theo20 Opublikowano 11 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 11 Maja 2024 (edytowane) Po ponad 26 latach spe艂niam marzenie, wko艅cu b臋d臋 m贸g艂 nazwa膰 si臋 motocyklist膮. S艂ucha艂em opinie, siedzia艂em ostatnio na kilku motocyklach, szukam tego pierwszego. Zawsze podoba艂y mi si臋 motocykle sportowe, nie ze wzgl臋du na pr臋dko艣膰 tylko to "co艣" co mnie w motocyklu zachwyca i zawsze ogl膮da艂em si臋 za kawasaki. Pojawi艂 si臋 pomys艂 aby kupi膰 ten jeden jedyny -聽ninja sx. Po drogach je偶d偶臋 autem ponad dwadzie艣cia lat, nie por贸wnuj臋,wiem 偶e motor to inna bajka, staram si臋 przewidywa膰 innych kierowc贸w. Chc臋 te偶 nowym motocyklem jecha膰 na plac i poczu膰 to co robi艂em na szkoleni贸wce powt贸rzy膰 ju偶 na swoim, odrobin臋 wyczu膰 go. Chce poczu膰 czyst膮 rado艣膰 z jazdy a nie "odkr臋cania" i pr臋dko艣ci. Dodam,偶e ostatnio przekroczy艂em 40 lat, wiek zmienia podej艣cie do wielu rzeczy na drodze. Pytanie do Was, czy odradzacie motocykl z tak du偶膮 pojemno艣ci膮? Czy to b艂膮d, czy rzeczywi艣cie du偶o zale偶y od cz艂owieka i nie jest to tak z艂y pomys艂?聽 Edytowane 12 Maja 2024 przez theo20 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
przemek96 Opublikowano 13 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 13 Maja 2024 Ostatnio m贸j szef mnie pyta艂 o BMW - czy lepiej wzi膮膰 GS czy tego K1600. M贸wi艂 偶e dla kuzyna. Potem si臋 ch艂opakom przyzna艂, 偶e jecha艂 (nie wiem kt贸rym) i jak na ma艂ym zakr臋cie znalaz艂 si臋 na poboczu przeciwnego pasa stwierdzi艂, 偶e to nie dla Niego. Trzeba przede wszystkim wiedzie膰 jak si臋 skr臋ca na moto i jak to wszystko opanowa膰. Tak偶e kupisz, od razu na szkolenie do kogo艣 na tor, co wszystko wyt艂umaczy i potem dopiero ogarnia膰 moc... Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
jarenty Opublikowano 13 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 13 Maja 2024 (edytowane) theo20聽聽Na Twoje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ja osobi艣cie na moto wsiad艂em w podobnym wieku jak Tw贸j. Zacz膮艂em do 250 cm3 i z perspektywy czasu uwa偶am, 偶e to by艂 dobry wyb贸r ale znam ludzi, kt贸rzy zaczynali od litra i te偶 偶yj膮. Nawet przed kupnem w艂asnego moto Id藕 na jakie艣 kurs doszkalaj膮cy. Instruktor wyja艣ni, podpowie a i Ty sprawdzisz swoje umiej臋tno艣ci w kontrolowanych warunkach. Tak jak napisa艂 przemek96 jazda na torze "u艣wiadomi" Ci sporo temat贸w technicznych. Edytowane 13 Maja 2024 przez jarenty Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
petek Opublikowano 14 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) W dniu 11.05.2024 o 22:08, theo20 napisa艂: Zawsze podoba艂y mi si臋 motocykle sportowe, nie ze wzgl臋du na pr臋dko艣膰 tylko to "co艣" co mnie w motocyklu zachwyca i zawsze ogl膮da艂em si臋 za kawasaki. Pojawi艂 si臋 pomys艂 aby kupi膰 ten jeden jedyny -聽ninja sx. Czy to b艂膮d, czy rzeczywi艣cie du偶o zale偶y od cz艂owieka i nie jest to tak z艂y pomys艂?聽 ZAMKNIJ ad Jak masz g艂ow臋 na karku, to czego by艣 nie kupi艂 to 偶y膰 b臋dziesz. Natomiast, motocykl z du偶ym silnikiem dla pocz膮tkuj膮cego motocyklisty to silna pokusa, 偶eby go nie... odkr臋ca膰. Du偶o m艂odych i g艂upich ginie w艂a艣nie od tego, 偶e uleg艂o tej pokusie. Uwa偶am, 偶e motocykl sportowy czy naked dla pocz膮tkuj膮cego jest ok. Mo偶e mie膰 du偶y silnik, ale jest 艂atwy w prowadzeniu. Ma艂a masa, dobre wywa偶enie - jedziesz jak na rowerze. Jak si臋 nie b臋dziesz wyg艂upia艂 to si臋 je藕dzi膰 nauczysz. Gorzej jak wymy艣lisz du偶ego cruisera z du偶ym silnikiem. Tu z nauk膮 jazdy b臋dzie raczej ci臋偶ko. Edytowane 14 Maja 2024 przez petek Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
jannikiel Opublikowano 14 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) Kurde z perspektywy ponad 40 lat jazdy 1- sladem non stop, trudno mi jakkolwiek doradzi膰 w 100 %, poniewa偶 dawne warunki jak si臋 zaczyna艂o je藕dzi膰 kiedy艣 by艂y kra艅cowo inne od dzisiejszych czas贸w... by艂o... 艂atwiej, bo milicja nie taka gro藕na -je藕dzilo si臋 bez p.j.聽 najwy偶ej wentylki powykr臋cali i kazali pcha膰 do domu, ale z regu艂y pod r臋k膮 by艂a pompka i zapasowe wentyle- ale nie polecam tego bardzo w dzisiejszych czasach- gdzie ruch na ulicach jest 10 ciokrotnie wi臋kszy a ryzyko rozjechania przez "艣lepaka" w kapeluszy niepomiernie wi臋ksze... Teraz opr贸cz odpowiednich dokument贸w uprawniaj膮cych do jazdy motocyklem, trzeba uwaga: mie膰 zasad臋 nieograniczonego braku zaufania do uczestnik贸w ruchu drogowego, oraz, os贸b, pojazd贸w, zwierz膮t i innych obiekt贸w w pobli偶u drogi I uczy膰 si臋 je藕dzi膰 , je藕dzi膰 i jeszcze raz je藕dzi膰... Nauk臋 zaczyna膰 od typowych manewr贸w awaryjnego hamowania z omini臋ciem przeszkody,uczy膰 si臋 najlepiej na 艂ysych oponach po piaskowej polnej drodze...a motocykl sobie wybra膰 na pocz膮tek taki pod powy偶sze kryteria, po roku nauki mo偶na spr贸bowa膰 na czym艣 innym...mo偶e by膰 Kawasaki SX, chocia偶 z tego co obserwuj臋 co si臋 dzieje na drogach, to chyba idealny by艂by jaki艣 mocny Supermoto -聽 z akcesoryjnym- zbiornikiem paliwa- je艣li si臋 chce je藕dzi膰 gdzie艣 dalej.... Po tych ponad 40 latach osobi艣cie poluj臋 teraz na ten najnowszy, ale u偶ywany lub szlifni臋ty Ducati Hypermotard 698, do przer贸bki na wi臋ksze ko艂o z przodu w celu jazdy po bezdro偶ach...a posiadam i je偶d偶臋 kilkoma motocyklami ( Ducati 999, Ducati Paso Limited 750, Cagiva Elefant 750, Cagiva M 600 Dakar Replica, Dniepr z koszem na silniku BMW i jeszcze jakie艣 nieposk艂adane heheheh)...al czas chyba wybrac na staro艣膰 1 , w艂a艣nie Hyp 698 mi pasuje, bo Ducati, najl偶ejszy ( co z roku na rok dla mnie b臋dzie na + ), no i da si臋 przystosowa膰 w teren...Pozdr. Edytowane 14 Maja 2024 przez jannikiel Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Mario WRC Opublikowano 15 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 15 Maja 2024 Siema, na pocz膮tek chcia艂bym si臋 przywita膰!聽 Theo20 w zasadzie wyczerpa艂e艣 m贸j wst臋p bo jestem na podobnym etapie 馃檪聽 Ja r贸wnie偶 rozgl膮dam si臋 z czym艣 powa偶nym (2 miesi膮ce je藕dzi艂em 125 i w艂a艣nie zdaje prawo jazdy), rozwa偶am zakup na pocz膮tek jakiego艣 streeta --> Honda CB, CBF, Suzuki Bandit, SV a mo偶e w przysz艂o艣ci Triumph Street Triple.聽 Street dlatego poniewa偶 jest naj艂atwiejszy wg mnie do nauki i najbardziej uniwersalny, na pewno w przysz艂o艣ci przetestuje si臋 na Cruiser i Adventure - czas poka偶e. 聽 Co jeszcze mo偶ecie poleci膰? Generalnie celuje w bud偶et 15k, mam kilka obserwowanych ofert prywatnych ale mo偶e znacie jakie艣 komisy godne polecenia (mam nadzieje 偶e nie wywo艂am lawiny spamu, w razie czego podpowiedzcie gdzie szuka膰 na forum, kilka temat贸w przejrza艂em ale by艂y ju偶 nieaktualne)聽聽 聽 Pozdro聽 Mario聽 聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Adam M. Opublikowano 15 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 15 Maja 2024 Po prawie 55 latach jazdy powiem ze jezdzic mozna na wszystkim, ale najlatwiej uczyc sie na motocyklach lekkich ( 250 - 500 ccm ) nienajnowszych i malo palacych. Zadajacemu pytanie sam chcialem zadac pytanie - w jaki sposob zrobi osemke na placu tym motocyklem i czy slyszal termin counter steering i brake trailing?. Koledze robiacemu prawo jazdy chcialbym zadac podobne pytanie, w jaki sposob robi osemke na tej cwiczebnej 125ccm i jak to sobie wyobraza robienie jej na motocyklu wazacym 2 x wiecej i o mocy 4 x wiekszej ( moc 4 x wieksza to tylko 40 kilka KM )? Poza tym jaka kazdy z was bedzie mial taktyke przezycia na prostej a jaka na skrzyzowaniach? Jesli odpowiecie sobie na te pytania to wowczas bardziej jasne stanie sie, ze kupowanie na pierwszy motocykl duzego sport turystyka z moca okolo 170 KM, szyvbkoscia max okolo 250 km/godz i ciezarem 235 kg, nie mowiac o wysokosci siedzenia 32 cale (czyli raczej dla wyzszych niz nizszych ludzi ) nie wyglada raczej na racjonalna decyzje. 1 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Mario WRC Opublikowano 16 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 16 Maja 2024 Je艣li chodzi o nauk臋 jazdy to obecnie kat. A zdaje si臋 na Yamaha MT07 689cc, 73,4 KM. I w艂asnie maj膮c takie do艣wiadczanie poniewa偶 je藕dzi艂em 125 i chwile Honda CB 500 i teraz ta Yamaha z pe艂n膮 艣wiadomo艣ci膮 mog臋 stwierdzi膰 偶e nie polecam mniejszych motocykli na start.聽 Celowa艂bym w co艣 500/600 o mocy 40-70 KM co艣 nie skomplikowanego, taniego w eksploatacji i popularnego.聽聽 Po prostu takie 125 s膮 inaczej/s艂abiej wykonane (chyba 偶e masz ochot臋 wyda膰 30k.) mniejsza rama, brak ABS najcz臋艣ciej, mniejsze ko艂a, masa itp. Podobnie jak z samochodem, Skoda Octavia 2.0 b臋dzie bezpieczniejsza od Kia Picanto 1.2.聽 tak jak pisa艂 Petek "g艂owa na karku musi by膰"聽 Counter steering i Brake trailing聽- tego nie nauczysz si臋 na kursie, konieczny wyjazd na tor i jazdy doszkalaj膮ce albo po prostu du偶o praktyki - ja na pewno po zdaniu prawka wybior臋 si臋 na takie jazdy Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
jarenty Opublikowano 16 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 16 Maja 2024 (edytowane) Wiesz, nikt tu nie poleca 125-ek szczeg贸lnie komu艣 kto ma zrobione kategori臋 A. Danie za przyk艂ad wi臋kszego samochodu jako bezpieczniejszego od ma艂ego jeszcze ujdzie ale przeniesienie tej samej zasady na motocykle nie ma racji bytu. Goldas, kt贸ry jest du偶ym moto i wa偶y ponad 400 kg nie b臋dzie bezpieczniejszy od takiej np. Kawy Nija 250 kt贸ra do艣膰 ma艂a i wa偶y 160 kg. Edytowane 16 Maja 2024 przez jarenty Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Mario WRC Opublikowano 16 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 16 Maja 2024 Faktycznie pojecha艂em z tym samochodem ale wiesz ta granica jest bardzo cienka jak nie masz do tego g艂owy. Siadanie na moto powy偶ej 600cc i 70 KM te偶 nie polecam na pocz膮tek chocia偶 nie mam do艣wiadczenia.聽 Ale tak wracaj膮c do mojej pierwszej wypowiedzi co s膮dzisz modelach na pocz膮tek?聽聽Honda CB, CBF, Suzuki Bandit, SV do maks 600cc, codziennie co艣 przegl膮d na aukcjach ale jeszcze nie mia艂em okazji si臋 przymierzy膰.聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Qadrat Opublikowano 16 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 16 Maja 2024 Moc swoj膮 drog膮 ale nauka najlepiej przychodzi na lekkich maszynach. Jak we藕miesz na pierwszy sprz臋t co艣 co wa偶y 250 kg to pr贸cz nauki zachowania motocykla b臋dziesz w wi臋kszo艣ci "walczy艂" z jego mas膮. A to na pocz膮tku bardzo m臋czy. Lepiej ogarn膮膰 na sezon jak膮艣 sportow膮 600, kt贸ra ma te 190 kg masy i dopiero po oswojeniu si臋 z jazd膮 przej艣膰 na maszyn臋 docelow膮.聽 Ja osobi艣cie przygod臋 z motocyklami zaczyna艂em wiele lat temu od enduro typu DT125 czy MTX125, kt贸re wa偶膮 poni偶ej 120 kg i prowadz膮 si臋 lekko jak rower. I uwa偶am to za bardzo dobry wst臋p do motocyklizmu ale nie ka偶dy lubi ten styl motocykli.聽 Przyk艂ad z 偶ycia, m贸j kolega w tym roku zda艂 A i na pierwszy w 偶yciu sprz臋t (ale to naprawd臋 pierwszy, on nawet nigdy nie je藕dzi艂 偶adnym Ogarem czy Motorynk膮) wzi膮艂 Bandita 650. Widzieli艣my si臋 niedawno i da艂em mu si臋 przejecha膰 na CRF300. By艂 w szoku, 偶e motocykl mo偶e si臋 tak lekko prowadzi膰. 2 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Adam M. Opublikowano 16 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 16 Maja 2024 Manewry przy wolnych szybkosciach to jedna strona medalu gdzie slabszy i lzejszy motocykl z bardziej wyprostowana pozycja pomaga bardziej od jakiegokolwiek sporta, druga strona tego medalu to zakrety ktore latwiej przestrzelic motocyklem ciezszym i mocniejszym. Przez ostatnie 15 lat jezdzilem glownie na angielskich staruszkach o mocy od 40 do 60 KM z kiepskimi hamulcami i w towarzystwie bardzo dlugo i dobrze jezdzacego kolegi. Moje pierwsze wrazenie z tych doswiadczen ze moc 40 KM wystarcza zupelnie do normalnej jazdy w kazdych warunkach oprocz autostrady i drugie ze moj kolega jezdzacy troche mniej zachowawczo ode mnie na swoim lekkim ( 170 kg / 50 KM ) Triumph'ie z 69r byl zwykle szybszy na drogach wymagajacych techniki ( duzo zakretow wzniesien i spadkow ) od 99% motocyklistow jezdzacych na najnowszych i najbardziej wypasionych sprzetach. Oczywiscie najwiecej wypadkow zdarza sie na skrzyzowaniach i trzeba miec wypracowana taktyke do ich pokonywania, tak samo jak taktyke na prostej drodze. Mozna sie tego uczyc na motocyklu ciezkim i mocnym, ale o wiele latwiej nauczyc sie na motocyklu lekkim i slabszym i w tym kierunku ida nasze rady. Wlasnie MT07 i konkurencja to motocykle z przedzialu ktore uwazam za najbardziej rozsadne i "wielofunkcyjne", ale niewielu nowych motocyklistow przy zakupie motocykla kieruje sie rozsadkiem. Sam teraz jezdzac na nowej CB500X uwazam ze to idealny motocykl na moje wielkie miasto i na jakakolwiek trase nie bedaca autostrada, ktorej i tak motocyklem nie zamierzam wizytowac. Przed swoim epizodem "staruszkowym" jezdzilem duzymi i ciezkimi japonczykami i czesto czulem frustracje podobna do tej jaka czuje wlasciciel Ferrari jadacy w korku na autostradzie. 馃檪 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ks-rider Opublikowano 18 Maja 2024 Udost臋pnij Opublikowano 18 Maja 2024 Cale to pierd枚lenie o jezdzie z glowa i o przezyciu to se mozna o kant doopy !聽 Fakt, ze tzw " otrzaskanie w ruchu drogowym na inych kategoriach pomaga, ale cudow niema, swoje trzeba wyjezdzic ! S.P. Piotr Dudek mawial, ze mimo prawie 70 - tki zawsze jak wsiada na motura, to dostaje malpiego rozumu ! Ja to rowniez potwierdzam, masz mniej, nie odkrecisz, bo nie ma czym.... 馃檪 聽 Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.