Delfin Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Witam Państwa >Oddałem motocykl do mechanika z cieknącymi lagami. >Mechanik powiedział, że goleń jest porysowany, i możemy próbować wymienić uszczelniacze ale nie daje 100% pewności że nie będzie ciekło. >Uszczelniacze wymienione + jeszcze jakieś tulejki wymienił (nie znam się na tym i zapomniałem jak to się nazywa) bo było zjechane. >Zapłaciłem za to 450zł ale niestety widzę, że lewa laga wciąż ten olej popuszcza Moje ryzyko bo ostrzegał mnie że to może się tak skończyć. Przejdę jednak do mojego pytania. Czy jeżdżenie takim motocyklem jest "bezpieczne"? Chodzi mi bardziej o to, czy może się zdarzyć coś złego z maszyną przez takie jeżdżenie? Nowa laga to koszt 700zł, więc naprawa z wymianą lag mija się z celem przy koszcie motocykla. Zeszły sezon przejeździłem z pocącą się lagą, i tak myślę że jeśli nie będzie dużego prawdopodobieństwa je uszkodzenia maszyny to będę tak jeździł i co sezon po prostu wymieniał olej w lagach. Motocykl jest już leciwy, kupiłem go za 3300zł dwa lata temu i włożyłem w niego ponad drugie tyle pieniędzy, więc szkoda go teraz sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Proste lagi z półkami na aledrogo za 280 zł.Nowa rura 420 zł.Nie podcieraj dupy szkłem i zrób jak należy. Poza tym nie ma cudów, że porysowany chrom będzie przeciekał więc albo mechanior poszedł na szybką kasę albo mocno nalegałeś. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delfin Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Proste lagi z półkami na aledrogo za 280 zł.Nowa rura 420 zł.Nie podcieraj dupy szkłem i zrób jak należy. Poza tym nie ma cudów, że porysowany chrom będzie przeciekał więc albo mechanior poszedł na szybką kasę albo mocno nalegałeMówię jak wyglądała sprawa. Powiedział, że rura jest porysowana i może cieknąć nawet po wymianie uszczelnienia oraz że nówka kosztuje 700zł. Rozumiem, że nie chciał kupić używanej bo nigdy nie wiadomo na co się trafi. Zapytał mnie jaka jest moja decyzja, czy robimy czy nie robimy. Powiedziałem, że robimy bo liczyłem że się uda, i nie wpadłem na to żeby na własną rękę kupić używane lagi i je do niego przywieźć żeby sprawdził czy się nadają. Mechanikowi nie mam nic do zarzucenia. Co do tych lag to faktycznie prędzej czy później będę musiał kupić używany komplet ale aktualnie jestem bez pieniędzy (biedny student), więc zastanawiam się czy taki cieknący olej ma jakieś negatywne skutki na jazdę (czy może spowodować wypadek). Generalnie przecieram lagi szmatką po każdej przejażdżce tak żeby olej nie zachlapał tarczy hamulcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Mówię jak wyglądała sprawa. Powiedział, że rura jest porysowana i może cieknąć nawet po wymianie uszczelnienia oraz że nówka kosztuje 700zł. Rozumiem, że nie chciał kupić używanej bo nigdy nie wiadomo na co się trafi. Zapytał mnie jaka jest moja decyzja, czy robimy czy nie robimy. Powiedziałem, że robimy bo liczyłem że się uda, i nie wpadłem na to żeby na własną rękę kupić używane lagi i je do niego przywieźć żeby sprawdził czy się nadają. Mechanikowi nie mam nic do zarzucenia. Co do tych lag to faktycznie prędzej czy później będę musiał kupić używany komplet ale aktualnie jestem bez pieniędzy (biedny student), więc zastanawiam się czy taki cieknący olej ma jakieś negatywne skutki na jazdę (czy może spowodować wypadek). Generalnie przecieram lagi szmatką po każdej przejażdżce tak żeby olej nie zachlapał tarczy hamulcowejCóż, tragedii nie będzie jak tak będziesz przecierał. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delfin Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Cóż, tragedii nie będzie jak tak będziesz przecierał. Okej, dzięki wielkie za odpowiedź. Miałem kupić do niego nowe opony bo upatrzyłem sobie fajny komplet na allegro Pirelli z 2016 roku ale będę musiał chyba poczekać i zobaczyć jak się sprawy z tymi lagami rozwiną.Jeszcze taka sprawa. Czy uszczelniacze które są założone w moich lagach można by wyjąć i założyć w innych? Bo w sumie gdybym kupił nowy komplet lag to zapłaciłbym tylko za robociznę i olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 To zależy czy rysy na lagach poszarpały wargi uszczelniacza czy nie...trochę ryzykowne. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delfin Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Kurczę, to niedobrze. Liczyłem że będę tylko 150zł w plecy za robocizne ale tak to 450zł w plecy. No trudno, następnym razem będzie człowiek mądrzejszy.Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Znajdź kogoś z kluczami, film z YT i sam ogarniesz bo żadna to technologia NASA. TT Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Niby żadna technologia, ale jak źle powbija simeringi to cała energia psu w dupe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delfin Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Już przyoszczędziłem teraz na wymianie -_- Cały hajs psu w dupę. Okaże się, że kupię te uszczelniacze za 150zł, kupię olej za 30zł coś spieprzę i i tak będę musiał oddać do mechanika. Jak mnie na początku miało wszystko wynieść 300zł i być git to teraz liczę że łącznie z tym co juz wydałem wyjdzie koło 1000zł. Chyba że znajdę lagi które mają zrobione uszczelniacze i zapłacę za samą wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Jeździj jak jest, skoro uszczelniacze są nowe to ten wyciek nie będzie duży. Najwyżej obwiąż szmatką lagę powyżej zacisku żeby zatrzymywała olej. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klas500 Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Już przyoszczędziłem teraz na wymianie -_- Cały hajs psu w dupę. Okaże się, że kupię te uszczelniacze za 150zł, kupię olej za 30zł coś spieprzę i i tak będę musiał oddać do mechanika. Jak mnie na początku miało wszystko wynieść 300zł i być git to teraz liczę że łącznie z tym co juz wydałem wyjdzie koło 1000zł. Chyba że znajdę lagi które mają zrobione uszczelniacze i zapłacę za samą wymianęZaraz zaraz…. a te uszczelniacze to jakaś limitowana wersja czy co że 150 zł kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysiekkk Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 zmień mechanika Mega ogarnięty serwisant krzyknął mi dziś 250zł (w równie starym paździerzu XJ600) za wymianę oleju + uszczelnień w lagach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Uszczelniacze + olej + tulejki ślizgowe (4 sztuki) + robocizna. Także wszystko się zgadza. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wertyder Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zaraz zaraz…. a te uszczelniacze to jakaś limitowana wersja czy co że 150 zł kosztowały? Pewnie chodzi o cały koszt. Ostatnio kupowałem uszczelniacze do gs-ki -> 27 zł :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi