kamil121193 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Mam problem z moim thundercatem. Na wstepie dodam że zimą przeszedł remont skrzyni. wszystkie biegi ładnie wchodzą, nie przycinają sie i nie wyskakują. Problemem jest to że podczas jazdy i hamowania silnikiem motocykl wydaje dziwny dźwięk. Jakby jakieś skrzeczenie albo coś w tym stylu. dźwięk ten jest dosyć głośny. nie jest tak przy każdym hamowaniu silnikiem no ale w większości przypadków tak jest. Podczas gdy hamuje silnikiem i występuje ten dźwięk nacisnę klamkę sprzęgła i wszystko ucicha. Może ktoś by mi podpowiedział co może się tam dziać bo już nie mam siły. Rozbierałem już drugi raz silnik bo myślałem że to może jakieś łożysko ale w silniku jest wszystko w najlepszym porządku. Proszę o pomoc !!! Dzisiaj został wyminiony cały napęd i niestety nadal bez zmian :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Być może niewłaściwie zostały wydystansowane wałki w skrzyni biegów. Ona wydaje taki odgłos tylko w sytuacji odwróconego obciążenia - gdy koło napędza silnik. W momencie włączenia sprzęgła znika to odwrócone obciążenie i hałas cichnie.Nie pomyliłeś zębatek niechcący? Zweryfikowałeś łożyska skrzyni przed montażem? Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modjo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Skrzynia byla wymieniana w komplecie,czy tylko pojedyncze czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil121193 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Skrzynia została wymieniona kompletna. Przed montarzem byłem u mechanika z tą skrzynią i mówił ze jest w bardzo dobrym stanie. Teraz gdy rozebrałem silnik drugi raz też byłem u mechanika tylko już drugiego i też mówi że skrzynia jest w bardzo dobrym stanie :/łożyska były weryfikowane teraz przy drugim rozbieraniu silnika bo też myślałem o łożyskach. No ale łożyska też były ok. Dodam jeszcze że jak jeżdże sam to ten dźwięk słychać ale tylko czasami i dużo delikatniej. Słychać tylko go np na jakiś dołkach. Tylko wtedy słychać takie jakby metaliczne stuknięcia. Na prostej drodze tego nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Wróż Maciej pomoże przez internet. Trzeba po kolei wykluczać. A czy jesteś pewien, że to zespół napędowy? Może odgłosy dochodzą z piasty tylnego koła. Jest tam jakiś zabierak/sprzęgło kłowe? Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 To by nie cichło po wciśnięciu sprzęgła. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil121193 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 ten dźwięk słychać z przodu motocykla. Dodam jeszcze że na dołkach słychać metaliczne stuki. na prostej drodze jest w miare cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 To by nie cichło po wciśnięciu sprzęgła.Może by jednak cichło...Kolega nie pisze, że to dźwięk lub jego brak NA POSTOJU tylko W CZASIE JAZDY. Sprzęgło w tym momencie rozłącza "napęd" od strony koła od "obciążenia" jakim jest silnik. Trudno mi oceniać powody po objawach, tym bardziej, że dźwięki "z przodu"... Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modjo Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Przednia zebatka zostala zamontawa,zgodnie z kierunkiem,w ktorym pracowala dotychczas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil121193 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Cały napęd : łańcuch i dwie zębatki zostały wymienione na nowe. więc to chyba bez różnicy jak jest zamontowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jeśli jest asymetryczna to ma znaczenie. wysłane ze smyczy Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielwojcik12 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ja bym po prostu zostawił motor u dobrego mechanika aby sprawdził wszystko od początku do końca. Nie warto lekcewarzyć żadne "dźwięki"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A nie było grzebane przy rozrządzie? Miałem raz fazera z manualnym napinacze który ktoś za mocno napiął i właśnie moto wydawało silne metaliczne dźwięki tylko przy hamowaniu silnikiem. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil121193 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 łańcuszek rozrządu był wymieniany ale napinaczka napina łańcuch sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A zablokowaliscie napinacz do montażu? Tak by się nie wysunął nosek przed dokrceniem. Pytam bo błąd przy montażu tłumaczyłby za mocne napięcie. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi