KarolinaKk Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 wszyscy chyba wyjechali do Warszawy. Może jednak nie wszyscy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrsMarthy Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 A Marthy to nie chłopak? Nie stwierdza się. 100% że nie, widziałem na fejsie :cool:Fejs prawdę Ci powie. Jako że mój pseudonim został tu wspomniany zbyt wiele razy - podejmuję się udzielenia pomocy. Ale nie ręczę za jej efekty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Początkowo miałam iść na kurs, jednak każdy kogo spotkałam mówił "kurs Ci nic nie da, sama się nauczysz, kurs potrzebny jest tylko do zaświadczenia na egzamin". kurs kursowi nierówny, liczy się co potrafi i co umie przekazać instruktor. pierwszy z brzegu, podklasa tani kurs - nie nauczy Cię niczego, to pewne. dobry instruktor nauczy Cię więcej, niż będziesz w stanie opanować przez nawet długie miesiące samodzielnego zdobywania doświadczenia. poszukaj w dziale szkołą jazdy opinii o instruktorach z Twojego miasta, wykup kilka chociaż godzin u takiego dobrego. zapewniam, że będzie lepiej. po pierwsze nauki udzielane przez profesjonalistę są znacznie skuteczniejsze od takich od - bez urazy - przypadkowych osób, kolegów, rodziny. po drugie taka osoba wie, na co patrzeć widzi Twoje błędy, które niekoniecznie są oczywiste dla kogoś nie mającego na codzień do czynienia z motocyklistami bez doświadczenia z innej beczki zauważę, że jazda motocyklem ZNACZNIE różni się od jazdy samochodem. teoretycznie wszystko polega na tym samym, ale w praktyce to zupełnie coś innego. miałem jakiś czas temu okazję na kilkudniowym wyjeździe obserwować kierowcę samochodu, który w wieku średnim nagle zapałał miłością - wtórną - do motocykli; prawo jazdy miał, a lata wcześniej nawet jeździł ruskiem. na szerokiej drodze szedł jak burza między samochodami, na styk, tak że nie miałem odwagi za nim gonić. na zakrętach w bieszczadach zostawał mi setki metrów z tyłu, mimo że ani nie jestem mistrzem zakrętów (żona jeździ lepiej ode mnie), ani nie chciałem go zostawiać; po prostu kompletnie nie ogarniał podstaw techniki jazdy, mimo że to była trzecia z kolei jego maszyna, w ciagu coś 2 czy 3 lat. umiejętność naciskania sprzęgła czy hamulca to trochę mało, naprawdęjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Cholera, daleko trochę, ale aż chce się napisać 'ku*wa, jedziem tam!' ;). Marta, nagrywaj filmiki :D :D :D Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Początkowo miałam iść na kurs, jednak każdy kogo spotkałam mówił "kurs Ci nic nie da, sama się nauczysz, kurs potrzebny jest tylko do zaświadczenia na egzamin". najprawdopodobniej spotykałaś nieodpowiednie osobyuderz do Piecyka - na pewno pomożejesteś w tej korzystnej sytuacji, że nie musisz podchodzić do egzaminu tak więc można skupić się na nauce jazdy a nie na nauce zdawania ;) Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrsMarthy Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 To może jednak nie będę się wtrącać i nic nagrywać. W końcu nie jestem żadnym specjalistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Ja bym podjechał ale nie mam Kat A :D Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolinaKk Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Panowie nie jestem w posiadaniu nie wiadomo jakiej maszyny, po za tym nie rozwijam prędkości, które mogłyby okazać się zgubne :) Nie jest też tak, że nie potrafię kompletnie nic :) umówiłyśmy się z MrsMarthy jak ona stwierdzi, że jestem jednak motocyklowym nieudacznikiem z pokorą pójdę na kurs :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 skąd pewność że ona umi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koroviov Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Zakładałem ostatnio taki temat z zapytaniem czy rzeczywiście grozi nam jakiś armagedon po wprowadzeniu przepisu umożliwiającego jazdę 125 na kat. B. Do dziś uważałem, ze ludzie sa rozsądni i taka regulacja jest dobra. po Twoim wpisie mam wątpliwości. Nie czekaj aż ktoś coś stwierdzi. Idź na kurs, zapłać drogo i zaufaj mi, że bedzie taniej w ogólnym rachunku. Owiewki trochę kosztują, a lekarze taż nie chcą za darmo składać kości. Cytuj "Leję na fałki i śmierdzące cwajtakty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolinaKk Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 skąd pewność że ona umi ? jeśli kilka osób wcześniej ją wymieniło to chyba nie ładowało mnie na minę :) . Nie czekaj aż ktoś coś stwierdzi. Idź na kurs, zapłać drogo i zaufaj mi, że bedzie taniej w ogólnym rachunku. Widzę co raz większą rozbieżność zdań, bo początkowo wybierałam się na kurs a jak komuś o tym wspomniałam to pukał się w głowę, że na kurs idzie się jak jest potrzeba zdania egzaminu :dry: to zdanie usłyszałam wielokrotnie zanim wsiadłam na motocykl i zdążyłam zrezygnować z kursu :dry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 po wpisie że nie szukasz chłopa (co jest oczywiście nie prawdą) dostałaś namiar po złości :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolinaKk Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 po wpisie że nie szukasz chłopa (co jest oczywiście nie prawdą) dostałaś namiar po złości :) uwierz mi, jeden chłop mi wystarczy :) na prawdę więcej nie potrzebuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Nie daj się wkręcać i podejdź do sprawy metodycznie. Koleżanka (skoro się umówiłaś) na pewno oceni, czy cokolwiek potrafisz. Ruszanie z miejsca to kwestia wprawy, podobnie jak reakcja na nieprzewidziane sytuacje na drodze. I tu właśnie przydałby Ci się jednak jakiś kurs - tak dla własnego bezpieczeństwa. Uczą na takim kursie umiejętności nagłego wyhamowywania, szybkiej reakcji i ominięcia przeszkody i wielu innych pożytecznych umiejętności, które niekoniecznie z automatu przekładają się z jazdy samochodem.Tym niemniej jest całkiem spore grono motocyklistów, które nauczyło się jeździć bez takich kursów i... jeździ. Kwestia rozsądku i nie przeceniania własnych umiejętności, co chyba akurat w twoim przypadku ma miejsce.Reasumując - pierwszy krok wspólna jazda z koleżanką, kolejny - w wolnej chwili taki kurs doszkalający.No i pomyśl nad jakimiś butami motocyklowymi z podwyższoną podeszwą, skoro ledwo ledwo sięgasz podłoża w normalnej sytuacji, to na jakiejkolwiek nierówności (np. staniesz na wierzchu koleiny lub pochyłej powierzchni) nie utrzymasz motocykla i parkingówka murowana.pzdr Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 pal gumę nie duszę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi