Johnak Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam serdecznie! Nadszedł czas na wymienę oleju w silniku. Serwisówka zaleca olej 10W40 SAE, ale w tych parametrach występują oleje syntetyczne i półsyntetyczne. Jaki jest obecnie w motocyklu - nie wiem. Proszę o podpowiedź;) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Serwisówka zalecała jak silnik był nowy a konstruktor nie miał pojęcia co to jest olej syntetyczny. Jaki teraz ma przebieg ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnak Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Motocykl ma około 45tys przejechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junks10 Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Ja w moim GS 650 zalałem silnik olejem mineralnym do motocykli Valvoline 10W-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Lej 10W40 półsyntetyczny no chyba że latasz na synetyku.Ja leję półsyntetyk orlena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnak Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Będę wymieniał filtr oleju, więc cały olej spuszczę i (wkleję) wleję nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Z tym syntetykiem to nieprzesadzaj.Może po tym mieć duże problemy. Ile lat ma ten GS? Edytowane 8 Marca 2012 przez proxma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnak Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Rocznik 1983 więc 29 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnak Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Powiem Ci, że taki przebieg prawdopodobnie ma, sądzę nawet po wyglądzie zewnętrznym (kolanka nie przegrzane). Zastanawiam się nad półsyntetykiem tylko jakiej firmy? Co powiecie o Castrol Power 1 GPS 4T 10W40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACK. Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Castrol jest bardzo dobry , ale też polecam motula :) Cytuj LwG! :flesje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Kazdy SAE 10W40, czy 20W50 bedzie dobry, syntetyk bedzie najlepszy ale najdrozszy wiec jak chcesz mu troszke pomoc to lej polsyntetyk.Nie wierz w bzdury opowiadane o zlym wplywie syntetyku na silnik - jesli cos sie dzije na tym oleju to znak ze silnik potrzebuje serwisu,a nie ze olej jest zly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Ja bym zalał jakimś mineralnym 10W40 . . . ewentualnie półsyntetyk jak w większych temperaturach to można nawet 20W50 jak koledzy piszą szczególnie dobre na korki w mieście w lecie , ale o lecie narazie to tylko marzę sobie :) Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Castrol Vtwin 20W50 Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnak Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Znalazłem Olej Castrola 20W50 minerał do pojazdów zabytkowych. Co o takim rozwiązaniu myślicie? http://allegro.pl/olej-castrol-classic-xl-20w50-mineralny-5l-poznan-i2160225393.html przy okazji zapytam czym będzie się różnił olej 10W40 od 20W50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junks10 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Olej do silników motocyklowych musi być też odpowiedni do pracy sprzęgła, a ten z Castrol 20W50 jest typowym olejem samochodowym. Przypuszczam że w Suzuki sprzęgło i tak by działało poprawnie ale po co ryzykować (może się ślizgać). Ja mam wlane coś takiego: http://allegro.pl/valvoline-motorcycle-4t-10w40-olej-motocyklowy-min-i2156051790.html Oleje 20W50 zaleca do swoich silników Yamaha (głównie tych z lat 80 tych.) wiec może coś takiego: http://allegro.pl/ir-olej-motul-3000-20w50-filtr-yamaha-xj-600-n-s-i2118996909.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi