Skocz do zawartości

Przyczepka i Vat 24

Romek125
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam okazje kupić przyczepkę lekką do przewozu motocykli z UE. Przewertowałem przepisy odnośnie rejestracji w pl. i znalazłem nieścisłości odnośnie urzędu skarbowego Vat 24. Na jednym z portali opisujących zasady rejestracji jest informacja

"W myśl Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54 poz. 535 z późn. zm.) nie mamy obowiązku uzyskania zaświadczenia o zwolnieniu z podatku VAT24 (VAT-25). Przyczepy, jako pojazdy nie posiadające własnego napędu, nie są środkami transportu, tak więc nie podlegają przepisom w/w Ustawy.

Natomiast urzędnicy w wydziale komunikacji twierdzą że taki Vat muszę opłacić bo nie zarejestrują mi przyczepki. Jak to odnosi się do stanu faktycznego ?

Edytowane przez Romek125

używana z papierami, chodzi mi tylko o ten Vat, resztę procedury znam, rejestrowałem w swoim czasie 3 motocykle z Niemiec i Francji ale z rejestracją przyczepki nie miałem do czynienia. Może komuś się przyda moja wiedza, niedawno zmieniły się trochę przepisy. Np we Francji przyczepki do 500kg DMC jeżdżą bez rejestracji a powyżej 500kg już muszą mieć dowód rej. Od jakiegoś czasu w PL. można również rejestrować te bez papierów do 500kg DMC na samą tabliczkę znamionową no i oczywiście umowa.

Edytowane przez Romek125

Jeśli była zarejestrowana za granicą ponad 6 m-cy i ma przebieg powyżej 6000km to pojazd jest uznany jako używany i bodajże składasz deklarację ale nie płacisz VAT. Oczywiście przebieg w przypadku przyczepki nie jest do sprawdzenia. Chodzi mi więc o to, że nawet jeśli urzędasy kwalifikują ją jako pojazd to jeśli była zarejestrowana powyżej pół roku za granicą to VAT nie zapłacisz. Zostanie Ci ewentualnie tylko ta kwestiach zeznania VAT25 czy tam VAT24.

Tak mi się zdaje z tego co kiedyś rozeznawałem.

Pozdr.

F.

Pojazd w urzędach nazywany jest środkiem transportu a przyczepa lekka tam nie figuruje .To że nie płacę VATu jest jasne ponieważ przyczepa jest z UE ale ten VAT 24 (zwolnienie z podatku) też kosztuje 155zł + 5zł opłata skarbowa do niego. Nie jestem zwolennikiem płacenia kolejnych haraczy dlatego chcę wyjaśnić tą kwestie.

Nie trzeba tego płacić ponieważ według US przyczepa nie jest pojazdem, trzeba wziąć zaświadczenie za 17zł i z tym zarejestrować.

Tu masz temat o tym na forum bo niedawno sam szukałem odpowiedzi na to pytanie:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/printview.php?t=12220&start=0

Romek - nawet jeśli pojazd jest z UE a jest nowy, czyli ma mniej niż pół roku albo mniej niż 6000km przebiegu, to VAT trzeba płacić. To jest trochę bzdura, bo VAT już był zapłacony w kraju UE w którym był kupiony, ale tak jest. Pewnie chodzi o to żeby chronić dealerów w Polsce. BTW. wiem, że przyczepka nie jest pojazdem :)

Pozdr.

F.

• 3 lata później...

Odkopię temat żeby nie zakładać kolejnego.

Mam przyczepkę Niewiadów z 1993r.

Jest zarejestrowana jeszcze na czarnej tablicy. Przyczepka nie ma wpisanego w dowodzie DMC. Ma tylko ładowność 550kg, co w połączeniu z jej masą rzeczywistą daje 750, ale jej masa własna też nie jest w dowodzie wpisana. Ma hamulec najazdowy, nie jest on wpisany w dowód, przegląd jest bezterminowy.

No i teraz nie wiem czy to jakiś chachmęt po znajomości, urzędnicza niedbałość czy może wszystko jest OK?

Przeglądy dotyczą przyczep powyżej 750 kg DMC bo muszą mieć hamulec, ale też tych z hamulcem ogólnie. Czy może do 750 hamulec nie podlega przeglądowi?

Z racji na DMC chciałem ją sprzedać, bo i tak nie mam i nie będę miał jej czym ciągać legalnie traktując ją jako niemającą hamulca. Do sprzedaży muszę ją przerejestrować na siebie.

No i teraz pytania i wątpliwości:

Czy taki układ jak obecnie, jest dopuszczalny w świetle aktualnych przepisów?

Jeśli nie, to o hamulcu nic nie wspomnę, zrobię papiery i sprzedam.

Jeśli jednak taka konfiguracja jest dopuszczalna przez prawo, to chętnie ją zatrzymam o ile nie będę musiał robić przeglądów, bo moja fura może 1200 z hamulcem ciągać, a przyczepka bardzo mi się przyda.

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

Czy może do 750 hamulec nie podlega przeglądowi?

Mam 750 z hamulcem i wpisany przegląd bezterminowy. W dowodzie nie ma nic na temat hamulca, tylko "przyczepa lekka", podane DMC i ładowność. Przyczepa z 2009r przerejestrowana miesiąc temu. Raczej uzupełnienie DMC na stacji wszystko załatwi.

Edytowane przez 1qazse4

Mam 750 z hamulcem i wpisany przegląd bezterminowy. W dowodzie nie ma nic na temat hamulca, tylko "przyczepa lekka", podane DMC i ładowność. Przyczepa z 2009r przerejestrowana miesiąc temu. Raczej uzupełnienie DMC na stacji wszystko załatwi.

OK, to jedno już mnie cieszy.

Pozostaje jeszcze kwestia jak będzie traktowana przez policję? Jako hamowana, czy niehamowana? No bo w dowodzie nic o tym hamulcu nie ma.

Moim samochodem mogę ciągnąć max 500kg bez hamulca, ale z hamulcem już 1200 więc byłbym bardzo happy.

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

OK, to jedno już mnie cieszy.

Pozostaje jeszcze kwestia jak będzie traktowana przez policję? Jako hamowana, czy niehamowana? No bo w dowodzie nic o tym hamulcu nie ma.

Moim samochodem mogę ciągnąć max 500kg bez hamulca, ale z hamulcem już 1200 więc byłbym bardzo happy.

Przyczepa, którą mam seryjnie była z hamulcem najazdowym i jest produkcji polskiej, więc wychodzi na to, ze w dowodzie w ogóle nie występuje adnotacja o hamulcu najazdowym.