darekbb Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witam! Mam maly problem z moją "suką" (1997r) wlasciwie to nie taki maly Otoz wymienilem olej,filtr, wyczyscilem gaznik wymienilem swiece na nową ngk cr9ek (taka byla wczesniej) poskladalem i motocykl mial problemy z odpaleniem ale w końcu udalo sie go odpalic. Zagrzalem silnik przejechalem sie jakies 2 km i dojezdzając do domu wcisnąlem sprzeglo silnik zgasl puscilem sprzeglo z myslą ze zaskoczy i juz nie odpalil . Przy kreceniu rozrusznikiem szedl dym z wydechu co nigdy wczesniej sie nie dzialo, dym raczej ciezki niebieski i smrod paliwa. Pod domem juz udalo mi sie odpalic z odkreconą manetką jednak musialem trzymac go na gazie ok 2,5 -3tys obr bo inaczej gasł ale mocno dymi i strzela, przerywa sam nie wiem jak to nazwac. Osobiscie obstawialem przestawiony rozrzad ale zdjalem pokrywe zaworow i rozrzad jest ok, nie przeskoczyl . Dodam jeszcze ze rok temu byl robiony jakis grubszy remont (szlif,tlok,zawory,uszczelniacze), drka palila na dotyk czy zimna czy ciepla i latala caly sezon bez najmniejszego problemu , olej wymieniany co 2tys km , walek rozrzadu jak i cala gora w stanie idealnym. Wczesniej nie puszczala dymka ani przy zapalaniu ani podczas jazdy i mocy tez nie brakowalo, szla na kolo z gazu .Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Luzy zaworowe sprawdź, bo to też jest ważny czynnik. Po za tym zalewa się, więc trzeba sprawdzić zaworek iglicowy w gaźniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Ile zalałeś oleju do silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekbb Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 No wiec panowie chyba znalazlem winowajce... teraz tylko niech ktos mi podpowie co moglo byc tego przyczyną ? Tlok jest tak zdarty po obu stronach po przekątnej siedząc na motocyklu to przy lewym zaworze ssacym i prawym wydechowym mysle ze wiadomo o co mi chodzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 albo szlif zrobiony byle jak albo tlok z kiepskiego materialu i puchl... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 z tym olejem to napewno dobrze wymieniles , wiem ze dr ma sucha miske , ale np w LC4 ma olej w ramie mimo mokrej miski i jak nie odpowietrzysz ukladu smarowania po zmianie oleju to wlasnie tak to sie konczy jak na foto + korba. skoro rok latala i nie spuchlo to czemu teraz spuchlo po 2 kim ? , jaki olej zalales ? nie jakis super syntetyk ? Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekbb Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Olej wymienilem juz ktorys raz odkad ją mam no i tak jak mowi instrukcja a olej jaki zalalem to castrol gps 10w40, tam wyzej sie pomylilem remont byl dwa lata temu i wszystko smigalo jak trzeba az tu nagle niespodzianka. Czy to moglo byc spowodowane probą zapalenia na pych ?? jeszcze sie toczylem i puscilem sprzeglo zeby zaskoczyl i wtedy wlasnie zaczely sie jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 zgadza sie nie doczytalem, oczywiscie jesli smigala jak nalezy to nie jest to wina tloka czy cylindra a raczej wlasnie klopotow ze smarowaniem.... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 palenie na pych nic tu nie ma do gadania , czy odpalales go przed zmiania oleju w celu nagrzania oleju przed zlaniem ?? sam leje castrola do vfr i ktm ok 3 lat i jest ok wiec watpie aby to wina oleju . albo pompa oleju padla ( dziwne ze tak nagle..) , albo cos wpadlo za filtr powietrza . Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekbb Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 grzalem go przed zmianą oleju i juz wtedy mial problem z odpaleniem na zimnym ale wkoncu zagadal (bez dymu) , co do pompy postaram sie ją sprawdzic . Moze ktos wie jakie powinna dawac cisnienie ? W sumie to wydaje mi sie gdyby ona byla padnieta to walek i glowica tez bylyby juz zajechane a glowica i walek wygladaja calkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Jajo zamiast cylindra;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Tak sie zdaje, ale wowczas czy smigal by 2 sezony ?Wyglada to tak jakby korba z jakiegos powodu sie skrzywila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekbb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy jest mozliwe zeby sie skrzywila sama z siebie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy jest mozliwe zeby sie skrzywila sama z siebie ??Samo to się psuje tylko mleko :biggrin:przegrzałeś silnik i na chwilę zaczęło łapać tłok a korba się lekko poddała Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekbb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Z tym przegrzaniem to niema opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi