mtcross Opublikowano 21 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 Na czym to polega?! Czym rozni sie od zwyklego? Na jakiej zasadzie dziala? I kto to stosuje? Prosze mnie oswiecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizin Opublikowano 21 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 Wirujący tłok jest w silniku Wankla: bezzaworowy silnik spalinowy z obrotowym, trochoidalnym tłokiem umieszczonym mimośrodowo w płaskim cylindrze o przekroju owalnym. Obieg roboczy odpowiada silnikowi czterosuwowemu, przy czym zassana porcja mieszanki wędruje dookoła cylindra, podlegając kolejno (w odpowiednich miejscach obwodu cylindra) sprężeniu, zapłonowi i rozprężeniu. Mazda w niektórych modelach samochodów (chyba RX) stosowała taki silnik. Występują problemy z uszczelnieniem tłoka, smarowaniem i z tego co pamiętam chyba z toksycznością spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 21 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 A z motocykli jedynie Norton stosował ten typ silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 21 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 ruscy też się w to bawili- był prototyp bodajże dniepra z silnikeim wnkla Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtcross Opublikowano 21 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 Widze ze wystarczylo zajrzec na wiem.onet.pl ,ze tez nie pomyslalem. :oops: Dzieki wielke za pomoc. Teraz juz wiem wszystko, schemat byl bardzo pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Było jeszcze Suzuki z silnikiem winkla, i Hekules ( albo Hercules - nie pamietam jak się pisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Było jeszcze Suzuki z silnikiem winkla' date=' i Hekules ( albo Hercules - nie pamietam jak się pisze)[/quote'] o a z tymi wynalazkami nigdy się nie spotkałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Było jeszcze Suzuki z silnikiem winkla' date=' i Hekules ( albo Hercules - nie pamietam jak się pisze)[/quote'] o a z tymi wynalazkami nigdy się nie spotkałem... W ŚM był chyba nawet w dziale Moto-legendy opis Suzuki RE-5, którego los był podobny jak innych motocykli z silnikiem Wankla- drogi, i nie cięszący się zbytnim zainteresowaniem klientów. Teraz jest rarytasem kolekcjonerskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 http://www.suzukicycles.org/RE5/RE5-Rotary.shtml tutaj jest link z opisem tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 A tyle kosztuje:http://www.mobile.de/SIDO5t3Or0LU3eAp.TO8g...26111937&top=1& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizin Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Z opisu wynika ze silnik w tym cudzie nie jest własną konstrukcją Suzuki tylko NSU, nie wiem czy japońce nie potrafią takiego silniczk zrobić czy NSU patent miało :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Japońce potrafią... Najlepszym przykładem była seria sportowych mazd z silnikiem Wankla. Z pojemności 1,3 litra Mazda RX miała moc z tego co pamietam ok. 200 KM bez żadnej sprężarki. Jadła min 20l na 100 km. A więc się potwierdza to co chłopaki wcześniej napisali o wanklach. Zresztą Mazda chyba njawięcej poświęciła na udoskonalanie tego typu silnika. Jednak mierne wyniki spowodowały zawieszenie projektu i Wankiel trafił do historii... nie słyszałem, żeby był gdzieś stosowany współcześnie. Z tego co jeszcze pamiętam to jego zaletą była bezwibracyjna praca. Norton z tym silnikiem nazywano ODKURZACZ bo sam silnik wyglądem i odgłosem przypominał to urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 odkurzacz?-no bo i obroty użyteczne są w takim silniku dużo wyższe Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 23 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2004 O proszę!! Nie jestem fanem katamaranów o tamej o której pisałem czytałem ładnych parę lat temu i zawiesili projekt. Widocznie ktoś go na szczęście odreanimował. Wiem, że to nie to forum ale ma ktoś może fote albo odgłoś tej bryki. Nie chodzi o auto tylko o samego Wankla 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 25 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2004 Mówisz - masz :crossy: http://members.fortunecity.com/freecarwall...rs/mazda_01.htm Silnik RX-7 osiągał 200KM w modelach z początku lat '90. Okolice roku '95 to już 240KM. Obydwa o pojemności 1308 cm3. W 2000 silnik osiągał już 255KM. Pojawiła się też wersja Type R (jak u Hondy) o mocy 280KM. Ostatnie wersje RX-7 miały nadal silnik dwukomorowy, ale pojemność wzrosła do 2.6 (2616 cm3 od 1999 roku) litra. Wszystkie silniki RX-7 były turbodoładowane - nawet te najstarsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi