Pt77 Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 no w sumie ma to sens. Złożyłem juz wiele silnikow i to nie tylko motocyklowych. nigdy nie przesadzalem z olejem ale troche trzeba bo na sucho pierwszy rozruch nie jest korzystny. Nie chodzi tylko o pierscienie ale warto kapnąć na łożyska i wszelkie ruchome części. Nigdy nie miałem problemow z zapieczeniem pierscieni jak i zbytnym nagarem. Docieranie zazwyczaj troche wolniej ale do pelnego zakresu obrotów z zachowaniem bezpiecznej temperatury. Ok dzięki za info prześledze ten wątek w praktyce i teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 To nawet nie chodzi o nagar, ale zeszklony olej na powierzchni tulei cylindrowej uniemozliwiajacy dotarcie pierscieni do niej.Po angielsku nazywa sie to glazing tulei.Tamka miala ciekawy przypadek glazingu w swoim SV650 i ma to opisac w ten weekend, ciekawe czy da rade :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pt77 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Przyjrzałem się tematowi bo mnie zaciekawił. Faktycznie ciekawe. Doczytałem się jednak że problem ten dotyczy głównie silnikow 4t, które jesli sa niedotarte w niewlasciwy sposób wtedy pierscienie nie uszczelniaja i olej się szkli na gładzi. Nawet serwisówki przewidują traktowanie składanych podzespołow na olej. Temat ciekawy i moze dotknąć każdego. Więc jako ze mam sporo do czynienia z mechaniką każde informacje na ten temat mile widziane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Po 3 tygodniach walki z elektryką, wymianą kilku części w module oraz zbadaniu modułu i całej elektryki pod obciążeniem wyszło... Nadal nic ! Motocykl nadal odcina przy 9,5 tys. Brakuje mu mocy szczególnie na górze. Ostatnia rzecz jaką może bym podejrzewał to przytkany wydech - tylko nie wiem czy może się to stać tak nagle... I nie wiem jak to sprawdzić ? Nie da się przecież jechać bez dyfuzora... Tłumik także ok. Pozostaje jedna kwestia. Czy do odblokowanego motocykla nie powinno się zmienić wysokości pływaka ? Fakt że to zmieni skład mieszanki, ale może spalanie paliwa następuje na tyle szybko że przy wyższych obrotach silnik nie ma skąd go czerpać bo poziom zbyt szybko się wyczerpuje - dla katalogowych ustawień... Czy takie rozumowanie ma sens ? Jeśli tak to o ile przestawić pływak, jak się do tego zabrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAMAHAYZ123 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 po prostu weź ściągnij wydech jeśli jest syf to go wypal przedmuchaj żeby był czysty a co do tego paliwa to bym podniósł iglice i sprawdził reakcje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Iglica jest juz w najwyzszym położeniu, ale to nie ma znaczenia w jakim jest jeśli w komorze pływakowej brakuje paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Iglica jest juz w najwyzszym położeniu, ale to nie ma znaczenia w jakim jest jeśli w komorze pływakowej brakuje paliwa...Głupie pytanie, ale zapytam. Ile zrobiłeś już kilometrów od tego remontu ? Bo którymś poście pisaleś że zrobiłeś "już" 20 kilometrów i motor kręci tylko 8 tys heh :) Ja na Twoim miejscu oddałbym poprostu motor na dzień do prawdziwego mechanika i tyle. Skoro sam sprawdziłeś już tyle rzeczy i silnik nadal nie pracuje tak jak powinien, to coś zrobiłeś poprostu niezbyt dokładnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) 600km Oddałem do mechanika. Stwierdził wszystko to co ja... Okazało się jednak że zapłon dziwnie się zachowuje. Bardzo się opóźnia przy wysokich obrotach. o jakieś 2-3 stopnie. Moduł jest dobry bo byl sprawdzany w el-service (no chyba że oni zawalili). Impulsator też ok. Ostatnia opcja. Czy to może być wina cewki ? Bo mierzyliśmy to na kablu WN więc odczyt nie pomijał cewki tak jak to dzieje się w przypadku podpięcia lampy przed cewką (reakcja tylko na sygnał z modułu). Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Stigy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Przecież opóźnienie zapłonu na górze w 2T jest często spotykane. Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opóźnienie przy wysokich obrotach ?! To wybuch miał by miejsce już w dyfuzorze albo w wydechu a nie w komorze spalania... Jakoś nie widzę tu logiki, ale może ktoś wie jak to wytłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Oj sory że wprowadziłem w błąd, chodziło mi oczywiście o przyśpieszenie. Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Naprawdę nikt nie ma pojęcia co to może być ? Na pewno mamy tu ludzi znających się na dobrze na elektronice motocyklowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO-MOTOR Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 No przecież oddałeś już sprzęt do serwisu więc w czym problem? Cytuj Serwis, sprzedaż motocykli i samochodów osobowychOstrów Mazowiecka793736001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigy Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Że jedyny serwis który chciał się za to wziąć też nie wie co jest grane. I nie są to serwisy typu "u pana tadzia w szopie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Uderz tu:www.zaplon.fora.plLub na PW do @krokodylktm Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi