Profesor Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 cześć wszystkim! :) właśnie zamierzam zmienić sprzęta na CB 750 lub GSX 750 :?: niestety nie wiem na co się zdecydować. Nie znam nikogo kto by miał którąś z tych maszynek. Stąd moja prośba. Pomóżcie mi wybrać. Napiszcie jakie mają bolączki, częste awarie, słabości ile palą itd pozdro all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j_bravo Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 Cześć,o CB750 znajdziesz sporo. Kolega z FM, niejaki Dofo, stworzył nawet stronkę na temat tego moto: http://www.seven-fifty.prv.pl/ O informacje nt GSX750 już trudniej, bo ten motocykl nie był chyba sprzedawany w Polsce, więc jest mało popularny. Sporo informacji jest na stronach niemieckich, np. http://www.gsx-inazuma.org/ gdzie jest parę artykułów i porównań. Niestety w ichnim pogańskim języku :) Ja akurat posiadam GSX'a750: przebieg aktualny ok 27.000km, sam zrobiłem ok 5.000km. Awarii jak do tej pory brak. Robiłem przegląd książkowy przy 24.000 km i nie było żadnych poważnych usterek. Słabości - nie mam porównania do innych sprzetów, bo ten jest mój pierwszy, ale mam wrażenie że moto ma trochę za miękki przód - dobija i buja na naszych dziurach. Spalanie od 5 do 6,6 l/100km. W porównaniu do CB750: wyższa moc (86/73HP), lżejszy (201/215), przyspieszenie do 100 (3,8/4,5) i Vmax, chociaż przy golasie Vmax i tak nie ma większego znaczenia. pzdr ps. Tylko nie gadaj z Dofo, bo ten Cię przekabaci na CB750 :D Sam wybierałem między CB750 i GSX750 - wybór padł na GSX 750 ze względu na cenę w Niemczech, skąd sprowadzałem swojego sprzęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profesor Opublikowano 13 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 j_bravodzięki za odpowiedźwłaśnie się łamię miedzy tymi dwoma maszynami, Vmax nie jest w takiej maszynie najistotniejsze, ważniejsze dla mnie jest przyspieszenie i elastycznośćpowiedz jak Ci się spisuje np podczas jazdy w dwójkę, na dłuższych trasachmoże masz jakieś dane techniczne np wykresy przbiegu momentu i mocyja oczywiście przeglądnę sobie stronkę do której mi dałeś linkamyślałem nad modelem 1999-2000, może wiesz czy w porównaniu do starszych egzemplarzy były wprowadzone jakieś zmianyteż chcę przywieść sprzęta z niemiec więc może jeżeli nie ma istotnych zmian to starszy egzemplarz za mniejszą kaskę? :) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j_bravo Opublikowano 13 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 Wszelkie wykresy masz na tej stronce, którą podałem w linku "GSX-presse". Jak napisałem doświadczenia za dużego nie mam, jeżdżę samotnie, a najdłuższą trasę jaką zrobiłem "za jednym razem" to ok 250km. Prowadzi się bezproblemowo, zakręty bierze się bez wysiłku, mimo swojej masy uważam że jest w miarę poręczny i sterowalny. Elastyczność - spokojnie bujam się po mieście na 5-6 biegu a mimo to raczej nie jestem ostatni :) max KM i Nm ma coć około 9000, ale chyba jeszcze nie udało mi się do tylu dokręcić, bo jak dla mnie wystarczające przyspieszenie ma do 6000 obr. Mój sprzęt jest z roku 2002 i nie wiem jakie różnice są w stosunku do modeli starszych - z katalogów wynika, że chyba żadnych modernizacji nie robiono. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 13 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 miałem CBule i bylem mega zadowolony. to swietne moto. miom zdaniem lepszy od GSXa Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dofo Opublikowano 13 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 Hokus pokus - czar zostal rzucony :mrgreen: Za malo sie kryles j_bravo :) Bierz arturion Sevenke bo Suzuki to same stuki :lol: Pytales o elastycznosc - piekna krzywa bez skokow. od 2,5 tysiecy nie szarpie i ladnie przyspiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 No chyba mi nadepnales na odcisk tym razem z tymi stukami w Suzuki.Ja jezdze starsza wersja GSX z lat 80 tych, jestem jego 15 wlascicielem a pozostalych 14 specjalnie o niego nie dbalo, scigalo sie na nim, wywracalo ( lezal na obu stronach i cala buda , czyli owiewki, liczniki boczki jest nie jego tylko skompletowana z innych rozbitkow ) i tyle.Gdy go kupilem klocki byly zjechane do blachy, tloczki cham nie chodzily, lozyska wachacza byly luzne, ale lekkie odkrecenie gazu i wykonywal skok do przodu - tylko skok, bo gwizd wydobywajacy sie z wypatroszonej do golego yoshimury nie pozwalal na przekroczenie 80 tki.Odbudowalem go od podstaw, ale zaskoczenie przezylem po rozebraniu silnika - caly remont polegal na wymianie pierscieni i dotarciu zaworow.Ja postanowilem porobic pewne zmiany ( rozwiert na 1185 mm i tloki Wiseco ) ale absolutnie nie bylo to koniecznoscia. Walu, pierwotnego przeniesienia napedu, sprzegla, skrzyni biegow nie tykalem bo nie bylo takiej potrzeby - w 15 letnim wowczas moto z nie wiadomo jakim przebiegiem. Teraz mamy rok 2005, dalej na nim jezdze i oprocz padnietego reglera nic sie w nim nie dzialo. W miedzyczasie zamienilem zawieszenia, kola i hamulce na GSXR i motocykl przestal byc ciezkim, nieporecznym klockiem - jest jak tutaj to mowia `lighter on its feet`.Te wszystkie zmiany zrobione przez fabryke ma nowa generacja GSX Inazuma ( mowie o modelu 1200 ) ale mniejszy braciszek 750 ma te same zmiany pod wzgledem ramy, zawieszenia i hamulcow gdzie jest o jakies 10 lat mlodszy i nowoczesniejszy od jakiejkolwiek seven fifty.Tak, silniki Suzuki sa robione w luzniejszych tolerancjach niz Honda i wzwiazku z tym glosniej pracuja, ale czy im to w czyms szkodzi ?Na przykladzie swojego motocykla przekonalem sie ze nie.Najlepsze porownanie dala by przejazdzka na obu motocyklach i bardzo warto to zrobic jezeli jest taka mozliwosc. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dofo Opublikowano 14 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 No chyba mi nadepnales na odcisk tym razem z tymi stukami w Suzuki. Jezeli urazilem to przepraszam - odpowiadalem w takim tonie w jakim pisal j_bravo - humorystycznym :) 750 ma te same zmiany pod wzgledem ramy, zawieszenia i hamulcow gdzie jest o jakies 10 lat mlodszy i nowoczesniejszy od jakiejkolwiek seven fifty Tu tez bym sie zgodzil. Najlepsze porownanie dala by przejazdzka na obu motocyklach i bardzo warto to zrobic jezeli jest taka mozliwosc. Moze kiedys z j_bravo sie w cos takiego pobawimy - co sadzisz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 Jezeli urazilem to przepraszam - odpowiadalem w takim tonie w jakim pisal j_bravo - humorystycznym :) Skadze, tak sobie tylko powspominalem.GSX byl pewnym wyzwaniem, nowo kupiona BSA Thubderbolt z 70r bedzie wiekszym. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j_bravo Opublikowano 14 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 Moze kiedys z j_bravo sie w cos takiego pobawimy - co sadzisz o tym? Możemy stanąć na ubitej ziemi i porównać nasze rumaki :D Tylko mam nadzieję, że pamiętasz, że ci przyjezdni zza Odry polegli i w 1410r, i 1945r... więc może 2005-2006 też będzie nasz :D pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porywacz_zwlok Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 witamzastanawiam się czy powrócić teraz do SF którą notabene dobrze znam od strony drogowej jak i mechanicznej czy spróbować czegoś nowego ale bardzo podobnego czyli inazumę. wyglądem oba motocykle wyglądają rewelacyjnie i klasycznie. na plus z tego co można wyczytać w necie to sześcio biegowa skrzynia w suzuki która przy małej turystyce może obniżyć koszty spalania. w większości kilometrów będę łykał miejski asfalt. co lepsze? co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dziwna zmiana, z b12 na 750-kę?Wizualnie bardziej podoba mi sie sevenka, ale gsx ma lepsze zawieszenie i mocniejszy silnik. Mimo wszystko został bym przy bandicie :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porywacz_zwlok Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Dziwna zmiana, z b12 na 750-kę?Wizualnie bardziej podoba mi sie sevenka, ale gsx ma lepsze zawieszenie i mocniejszy silnik. Mimo wszystko został bym przy bandicie :buttrock: jak to mówi pewne polskie przysłowie: dobry zwyczaj, nie pożyczaj ... i zostałem z 6k PLN. wolę coś słabszego ale nowszego i w przyzwoitym stanie. bandit był rewelacyjny, ale już go po prostu nie ma dla mnie wizualnie oba motocykle się podobają, więc chyba czas poszukać sobie inazumy dla lepszych osiągów i lepszego zawieszenia. a możesz przybliżyć co jest lepszego w zawieszeniu suzuki? Edytowane 21 Czerwca 2011 przez porywacz_zwlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteck_street Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Mi bardziej podoba się gsx, ale ani jednym, ani drugim nie jeździłem Cytuj Mój profil bikepics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porywacz_zwlok Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 zerknijcie na te 2 ogłoszenia zanim pojadę osobiście oglądaćhttp://otomoto.pl/suzuki-gsx-750-inazuma-M2685403.htmldlaczego tutaj nie ma napisu 3d SUZUKI na baku? http://otomoto.pl/show/?id=M2670051dość drogo a kasy aż tyle nie mam i musiałbym się zapożyczać, co mi bardzo mocno na rękę nie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi