Skocz do zawartości

Chopper Czy Turystyczny

Palladyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kup sobie czopka... na pierwszy sezon. Pojezdzisz sobie, wyrobisz sie, pewnych nawykow nabedziesz :icon_mrgreen:

.. a potem przejedz sie jakims turystykiem, szczegolnie po naszych pieknych drogach. Zobaczysz, ze mozna hamowac a nie zwalniac.. ze mozna zakrety jakos tak inaczej pokonywac.. niektorzy odkrywaja, ze plecy ich mniej napierd***.. inni, ze jak sie wypierniczysz to latwiej grata doprowadzic do stanu sprzed.. jeszcze inni, ze mozna na gorke wjechac mimo ze drogi brak :icon_mrgreen:

No i bogatszy w doswiadczenie zadecydujesz, co dalej :lalag:

Edytowane przez JareG

Pozdrawiam, Jarek

Chwilowo ino K1200RS

W dniu 1.03.2011 o 12:47, goramo napisał:

Pojeździłem nim 20 tys km i .....sprzedałem.

klucz wypowiedzi: POJEŹDZIŁEM, sprzedałem. ja też zaczynałem od armatury, pojeździłem, sprzedałem. istotą rzeczy jest pojeździć czymś, co się mieć chciało - potem można wybierać mając już doświadczenie i wiedzę, czego się dalej od sprzętu oczekuje

nie ma co gdybać, kupuj tą szadołę. pojeździsz, zechcesz czegoś innego - zmienisz. zacznij (z głową) od czegoś, co Ci się podoba

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

no ja na samym początku armaturę odpuściłem z czysto finansowych powodów.

ale miałem okazję jeździć Intruderami (800 i 1800), Shadowką, HD Rockerem i to naprawdę zupełnie nie to, więc cieszę się że wszystko się potoczyło tak a nie inaczej. :)

z tego co widzę to tutaj kolega ma do dyspozycji ok 15kzł, więc nawet budżet przemawia za turystykiem ;)

najlepiej to zapisać się na jakieś jazdy testowe i samemu ocenić - wiosną sporo powinno się dziać w tym temacie.

pzdr

KAPD Klub Anonimowych Piratów Drogowych
"Człowiek zbyt poważny jest strasznie śmieszny"

jak juz była mowa o pralce to - ja myślę że w praniu wyjdzie co Ci sie bardziej podoba i wtedy po sezonie, dwóch czy trzech zawsze możesz zmienić moto i dostosowac to bardziej do Twoich przyszlych wymagan i tego co oczekujesz :)

Mysle, podobnie jak inni Przedmówcy, ze pierwsze moto powinno byc cos co Ci sie podoba! nie musi nikomu innemu na całym świecie, poprostu jak sie w czyms zabujasz to i dupsko obolale po dluzszej trasie nie bedzie az tak przeszkadzalo! :)

pzdr

Witajcie

Dzeki wielkie za ten odzew! Ale sie zdziwilem jak dzis czytalem wasze posty, w sensie nie na to co piszecie ale na to ze nie zignorowaliscie mojego pytania! Dzieki goramoza tak szczegolowy opis. Niestesty serce mowi co i nego a rozsadek zupelnie co innego.Motor ma byc jednak spelnieniem moich marzen, i furtka do realizacji nastepnych, i chodz chopper/cruiser lub turastyczny ( jak wszystko inne na tym swiecie)maja swoje plusy i minusy to jednak blizej mi jakos do cruiser-ow. Oj czuje ze moje kosci nie beda mi za to wdzieczne ale sadysfakcja gwarantowana.

Jednakze skorzystam z rady i pojde gdzies wpierw na jakies jazda probne by zobaczyc jak to jest.

Dzieki serdeczne za wszelkie uwagi i czekam na wiecej.

Swoja droga to i wiecej musze czytac bo nawet jesli sie zdecyduje na jakis typ to nie wiem na jaki konkretie motor no i na co patrzec przy zakupie al to juz dowiem sie z innych tematow na forum.

Czekam na dalsze uwagi.

Pozdrawiam

W dniu 1.03.2011 o 21:32, gwynbleid2 napisał:

sadysfakcja gwarantowana.

z cruiserem to nawet sadystfakcja ;)

w sumie to są problemy z kategorii tych miłych.

Z drugiej strony zmienianie motocykli też ma swój urok jakby nie patrzeć :)

pzdr

KAPD Klub Anonimowych Piratów Drogowych
"Człowiek zbyt poważny jest strasznie śmieszny"

W dniu 28.02.2011 o 19:53, Syrek napisał:

...moim pierwszym motocyklem był Vulcan 800. ...

Moim też.

Jeździłem na nim przez 4 sezony. Później zamieniłem na transalpa.

Warto było pomęczyć się na czopku, żeby teraz docenić walory trampka. Różnica na + nie do opisania. Przez jeden sezon na trampku przeleciałem niewiele mniej, niż przez 4 sezony na vnie.

Ale nie wiadomo, czy gdybym zaczął od trampka to byłbym równie zadowolony jak teraz. Pewnie nie doceniłbym tego, co ma trampek a nie miał vn tzn. hamowania, skręcania, wygodnej kanapy itp. itd.

:icon_twisted:

pzdr

Znawcy mówią, że znacznie zabawniej jest najpierw się kochać, a potem zadawać pytania.

... no i słusznie rozsądek najważniejszy , nic nie zastąpi moto które skręca , hamuje, jedzie prosto i na którym tyłek nie boli , 10000 km na sezon to normalny standard ( przynajmniej dla mnie) , w przeszłości miałem czopka i oprócz rozchwianego kręgosłupa niewiele pamiętam z tego okresu... generalnie turystyczny motocykl daje to wszystko co inne w umiarkowanej wielkości ale pozwala na swobodę w przemieszczaniu tak w wakacyjnych wyprawach jak i użytkowaniu na co dzień....

I tak będziesz zmieniał motocykle, to nieuniknione, więc to od którego zaczniesz nie ma większego znaczenia :D

Motocykl to nie sprzęt użytkowy który kupujesz na 10 lat żeby się gaz zwrócił :D

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

W dniu 1.03.2011 o 12:51, JareG napisał:

Kup sobie czopka... na pierwszy sezon. Pojezdzisz sobie, wyrobisz sie, pewnych nawykow nabedziesz :icon_mrgreen:

.. a potem przejedz sie jakims turystykiem, szczegolnie po naszych pieknych drogach. Zobaczysz, ze mozna hamowac a nie zwalniac.. ze mozna zakrety jakos tak inaczej pokonywac.. niektorzy odkrywaja, ze plecy ich mniej napierd***.. inni, ze jak sie wypierniczysz to latwiej grata doprowadzic do stanu sprzed.. jeszcze inni, ze mozna na gorke wjechac mimo ze drogi brak :icon_mrgreen:

No i bogatszy w doswiadczenie zadecydujesz, co dalej :lalag:

Nie napuszczaj ... bo na czopku nie nauczy się jeździć, nabierze natomiast złych nawyków od których będzie się musiał odzwyczajać.

Na początek, turystyczne enduro do/około 50KM.

Najlepiej mieć dwa sprzęty ale jest ale raz kasa dwa krótki sezon

Osobiście śmigam chopperkiem zaliczam różne trasy , odcinki polne , szosy , jest ok

na pewno nie mogę się równać z turystycznym .Zależy jakie masz tam wizje ,trzeba próbować .

Kiedyś miałem Honda SHADOW 750 bardzo fajna i wygodna a jak nie to ,to Varadero też godna polecenia

A z tym hardcorem to fantazje co niektórych na to nie zwracaj uwagi .

W dniu 2.03.2011 o 14:55, Zbycho napisał:
  W dniu 1.03.2011 o 12:51, JareG napisał:

Nie napuszczaj ... bo na czopku nie nauczy się jeździć, nabierze natomiast złych nawyków od których będzie się musiał odzwyczajać.

Na początek, turystyczne enduro do/około 50KM.

Zbycho, przestan.. niech kupi - skoro ma takie marzenie. Co do nawykow, to nawet jesli zlych nabedzie, to sie oduczy :icon_mrgreen:

Jak ktos ma dryg do jezdzenia, to na wszystkim bedzie dobrze jezdzil :lalag:

.. a od czopka dobrze zaczac, bo potem prawie wszystko wydaje sie lepsze :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Pozdrawiam, Jarek

Chwilowo ino K1200RS

W dniu 3.03.2011 o 08:02, JareG napisał:

.. a od czopka dobrze zaczac, bo potem prawie wszystko wydaje sie lepsze :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Z ust mi pan to wyjął.

:icon_twisted:

pzdr

Znawcy mówią, że znacznie zabawniej jest najpierw się kochać, a potem zadawać pytania.