Piotr Dudek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Bez przesady z tym druciarstwem. Zakładając nowe pierścienie na pewno trzeba zrobić honowanie żeby mogły się dotrzeć i jeśli jest próg to go zlikwidować co by nie dzwoniły. Rozwiń proszę swoją tezę o zakładaniu nowych pierścieni na stery tłok.Jaki jest cel takiego zabiegu?A co ze zużyciem oleju ? zmaleje czy wzrośnie?Jak będą się zachowywać nowe pierścienie w wybitych rowkach tłoka? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Co wy piszecie za brednie.. Jak sobie wyobrazacie honowanie bez zbierania materialu?? Chyba nie macie pojecia o obrobce skrawaniem..Poza tym pisalem wczesniej, co da samo honowanie prawdopodobnie zuzytemu cylindrowi ktory ma pewnie prog, barylke i owal czyli typowe dla cylindra zuzycie? Samo honowanie moze pomoc cylindrowi ktory np po remoncie byl niewlasciwie dotarty, ale nie cylindrowi zwyczajnie zuzytemuChodzi mi o to że po honowaniu nie musisz zakladac nadwymiarowych tłoków i pierścieni, bo ubytek materiału jest tak mały. Nie chodzi mi o to że w ogóle go nie ubywa bo to niemożliwe.I rysy po honowaniu dodatkowo utrzymują film olejowy :icon_mrgreen: Edytowane 8 Grudnia 2011 przez rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Chodzi mi o to że po honowaniu nie musisz zakladac nadwymiarowych tłoków i pierścieni, bo ubytek materiału jest tak mały. Nie chodzi mi o to że w ogóle go nie ubywa bo to niemożliwe.I rysy po honowaniu dodatkowo utrzymują film olejowy :icon_mrgreen: Napisales najpierw ze podczas honowania "nie trzeba zbierac materialu" ale niewazne- zabieg taki wraz z wymiana pierscieni pomoze jak umarlemu kadzidlo z powodow ktore opisalem wyzej, a takze oczywiscie z przyczyn o ktorych napisal Piotr Dudek.Niech wlasciciel napisze czy zmierzyl powtornie cisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Cyborg, ty nie zalapales ze dyskusja Piotrka z Moca odbyla sie prawie rok temu ?Kolega rysy cos tam nigdy nawet nie odpowiedzial na zaden z nastepnych postow i najwyrazniej olal dyskusje. Co do honowania, ktore nazywam "bez zbierania materialu" to robi sie je nie glowica honownicza tylko specjalna szczotka z kulkami na koncach drutow, ktore tylko sluza do zrobienia rys w tulei cylindra.Tego typu honowanie nie wymaga zadnych nadwymiarowych tlokow, ale z drugiej strony nie stosuje sie go do zuzytych cylindrow tylko do cylindrow nieprawidlowo dotartych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Rozwiń proszę swoją tezę o zakładaniu nowych pierścieni na stary tłok.Jaki jest cel takiego zabiegu?A co ze zużyciem oleju ? zmaleje czy wzrośnie?Jak będą się zachowywać nowe pierścienie w wybitych rowkach tłoka? Cel, zachować kompresję i ograniczyć zużycie oleju. Myślałem o tłoku który mieście się w normach serwisowych i nie jest wymęczony ze wszystkich stron.Sam byłem blisko takiego zabiegu ale tłoki nie nadawały się do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 ktos tam napisał wczesniej, duzo wczesniej, o pozbywaniu sie nagaru z komory spalania.Na kilku forach (nie na tym) czytałem o wpryskiwaniu z atomizera wody do gardzieli gazników otwartych na 50%.Niektórzy sugeruja wode z płynem do mycia naczyń, oczywiście wymiana oleju po takim "czyszczeniu" musowa, ale czy faktycznie to ma sens?Widziełem gdzies foty kawałków białego prześcieradła przywiazanego do wydechu, przezd i po... po było czarne jak smoła, faktycznie takie płukanie usówa nagar z komory spalania? Cytuj wspomóż biednego -> http://warszawa.menelgame.pl/change_please/5580475/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi